26 Temmuz 2009 00:00
Aliağa S.O.S veriyor
İzmirin sanayi tesislerinin yoğun olarak yer aldığı Aliağa ilçesinde önceki gün ENKA şirketine ait Aliağa Doğal Gaz Çevrim Santralinin bacalarından yoğun biçimde çıktığı gözlemlenen sarı renkli duman, halkta endişeye yol açtı.
İzmirin sanayi tesislerinin yoğun olarak yer aldığı Aliağa ilçesinde önceki gün ENKA şirketine ait Aliağa Doğal Gaz Çevrim Santralinin bacalarından yoğun biçimde çıktığı gözlemlenen sarı renkli duman, halkta endişeye yol açtı. Santral bacasından çıkan sarı renkli dumanın sık sık meydana gelen bir olay olduğunu dile getiren vatandaşlar, bunun havayı ve çevreyi kirlettiğini belirttiler. Santral yetkilileri ise bacalardan salınan gazın kendilerine yasal olarak tanınan normal bir kirletici olduğunu, sınır değerleri aşmadıklarını ileri sürdü.
YERYÜZÜNDE ÖLÇÜLEN EN YÜKSEK KİRLİLİK!
Geçtiğimiz hafta içerisinde Dokuz Eylül öğretim üyeleri ve İleri Teknoloji Enstitüsü tarafından hazırlanan Aliağa Çevre Durum Tespiti ve Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesi konulu raporla ilgili tartışmalar sürerken meydana gelen bu olay, Aliağadaki kirliliğin daha uzun süre tartışılacağını ortaya koydu. Raporlarında Aliağada bulunan petrokimya, demir çelik, doğal gaz çevrim santralleri gibi ağır sanayi tesislerinden yayılan kirliliği aktaran raporu hazırlayan ekipten Prof. Dr. Abdurrahman Bayram, bölgenin, endüstri yoğunluğu nedeniyle hava kalitesi açısından özel dikkat gösterilmesi gereken, hassas bölgelerden birisi olduğunun altını çizmişti.
Raporda, Atmosferdeki gaz ve partikül kirleticilerdeki toksit bileşenler ciddi sağlık riskleri oluşturduğundan, mevcut emisyon yüklerinin acilen azaltılması gerekmektedir denilmişti. Raporda yer alan bölgede ölçülen bazı uçucu organik bileşenlerin, izin verilen değerlerin 1 milyon 300 bin katına ulaştığı, bunun da yeryüzünde bugüne kadar ölçülen en yüksek konsantrasyonlar olduğu, dünya literatürüne giren önemli bir bilimsel veri olarak dikkat çekmişti.
EKSİK AMA ÖNEMLİ
Raporu Eksik, yetersiz ve yanlı olarak değerlendiren konunun uzmanlarından Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür ise tüm eleştirilere karşın raporda önemli bilimsel veriler olduğunu belirtti. Aliağada var olan kirlilik yüküne termik santraller gibi yeni yükler getirilmek istendiğine, söz konusu raporun da bunun için kullanılmak istendiğine dikkat çeken Öngür, raporda buna karşın bu raporu finanse eden bölgedeki sanayi işletmelerinin hoşuna gitmeyecek çok sayıda önemli veri olduğunu sözlerine ekledi.
Öngür, ENKA şirketine ait çevrim santralinden havaya salınan gazın sürekli solunması halinde ciddi sağlık sorunları yaratacağını, gazın ayrıca havadaki nemle birleşince asite dönüşerek bitkilere, toprağa ve suya karışacağını söyledi. Bu türden gazın bölgedeki petrokimya tesisleri TÜPRAŞ ve PETKİM tarafından zaten sürekli olarak havaya salındığını belirten Öngür, santralin durup tekrar çalışması nedeniyle yoğun olarak gözlemlenebilen son gaz salınımının Aliağadaki durumun anlaşılması için aslında bir şans olabileceğini söyledi.
Konuyla ilgili ulaştığımız Prof. Dr. Abdurrahman Bayram ise bu tür gaz salınımlarının olabileceğini, tesiste kısa süreli olması durumunda bir zararı olmayacağını iddia etti. (İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir