26 Temmuz 2009 00:00
Adli Tıp ölüme mahkum
Siyasi tercihlerini yaparak yeminlerinden çark ettiler, verdikleri raporların tam tersi raporların altına imza atmaktan çekinmediler.
Siyasi tercihlerini yaparak yeminlerinden çark ettiler, verdikleri raporların tam tersi raporların altına imza atmaktan çekinmediler. Adli Tıp Kurumunun (ATK) 14 yaşındaki B.Çye verdiği rapor, Münevver Karabulut vakası, kanser hastası Güler Zereye verilen ölüm davetiyesi ve sonrasında ortaya çıkan skandallar, yıllardır bu insanlar ölüyor, bırakın denilen Wernicke-Korsakoff sendromlu tutukluları hatırlamaya vesile oldu.
ATKda yaşanan skandallarla birlikte insan hakları örgütleri ve hekimlerin kurumun yeniden yapılandırılması talebi yeni değil. ATKnın icraatları da sadece bugünün işi değil.
NUR BİRGEN VAKASI
Adli Tıp 3. İhtisas Kurulunun başındaki isim Nur Birgen. Birgen ismi, ATKyla simgeleşti. Adli Tıp hükümetlere, devlete yakınlaştıkça kurumun verdiği raporların bilimselliğinden çok siyasileşmesi tartışıldı. Birgen hakkında, işkenceyi gizlediği ve çelişkili rapor verdiği için soruşturma açıldı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulundan 6 ay meslekten men cezası aldı. Ancak ceza uygulanmadı ve Birgen, Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu başkanlığına getirildi.
Birgen, 2002de duyma ve hafıza sorunu yaşadığı gerekçesiyle Susurluk hükümlüsü Özel Harekat Dairesi eski Başkanı İbrahim Şahinin tahliyesini sağlamıştı. Zaten Birgen göreve, Susurluk davasında da adı geçen Mehmet Ağar tarafından atanmıştı.
DURUMLARINDA NE DEĞİŞTİ?
Birgene göre Ergenekon sanığı Şahin iyileşemezdi, ancak F tiplerinde Wernicke-Korsakoff sendromuna yakalanan tutuklu ve hükümlülerin bir önemi yoktu. Korsakofflular yürüyemiyor, konuşamıyor, hafıza kaybı yaşıyor; üstelik bilim, bu hastaların iyileşemeyeceğini söylüyor.
F tipi cezaevlerine karşı başlatılan ölüm oruçlarıyla çoğu tutukluya Wernicke-Korsakoff sendromu tanısı konmuş; o dönem hastaların cezaevlerinde kalmalarının tehlikeli olduğuna karar verilmişti. ATK raporlarıyla, ölüm orucundaki 600den fazla tutuklu ve hükümlü tahliye oldu, yaklaşık 120si de Cumhurbaşkanlığı affından yararlandı.
2003 Temmuzundan itibaren ise durum değişti. Adli Tıp, Korsakoff teşhisi koyduğu hastaların cezaevlerinde kalabileceğine karar verdi. Ve hastalar tekrar tutuklanmaya başladı. Üstelik Birgen, AİHM kararlarını bile görmezden geldi.
6. KURULUN BAŞKANI DA MEN EDİLDİ
Adli Tıp 6. İhtisas Kurulunun geçmişi de farklı değil. Hüseyin Üzmezin Adli Tıp raporunun yardımıyla tahliye edilmesiyle gündeme gelen kurulun başkanı Dr. Cemal Yalçın Ergezerin de, daha önce hazırladığı başka bir rapor nedeniyle TTB tarafından 1 aylığına meslekten men edildiği ortaya çıktı.
Kurulun tek çocuk psikiyatristi Doç. Dr. Ayten Erdoğan, B.Çnin cinsel istismara uğradığı açık. Ruh sağlığının bozulmaması imkansız. Ama bu görüşümü belirtince, diğer üyelerden baskı gördüm deyip istifa etmişti. Bu istifa bile AKP kadroları tarafından yönetilen kurulun ne kadar bağımsız ve bilimden yana olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Adalet Bakanlığı verilerine göre ATKya AKP döneminde 16sı asıl, 24ü ikinci görevli, toplam 40 personel atandı. 3 yılda hiçbir kurul üyesine disiplin işlemi yapılmaması dikkat çekti.
(İstanbul/EVRENSEL)
İBRAHİM ŞAHİN KİMDİR
Emniyet Müdürü İbrahim Şahinin yıldızı, 1990lı yılların başında Mehmet Ağarın Emniyet Genel Müdürü olmasıyla parladı. Susurluk kazasının ardından ismi kamuoyunda bilinir oldu. Kazada ölen firari hükümlü Abdullah Çatlı ile yakın arkadaş olduğu ortaya çıktı. Kumarhaneler kralı Ömer Lütfi Topalın cinayetinde rol aldığı gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı çıkınca önce kaçtı, 2.5 ay sonra teslim oldu. 6 ay cezaevinde yattı, 12 Eylül 1997de tahliye edildi.
Mart 1999da Emniyet Genel Müdürlüğüne hibe edilen kayıp silahlarla ilgili olarak Şahin hakkında dava açıldı. 28 Mart 2000de trafik kazası geçirerek yaralandı. İbrahim Şahin, Susurluk davasında da suçlu bulundu ve 6 yıl ağır hapis cezasına mahkum oldu. 7 Ağustos 2002de Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu Başkanı Nur Bilgen tarafından verilen raporla tahliye edildi.
Ergenekon davası sırasında tutuklu Muzaffer Tekinle çektirdikleri fotoğraflar kamuoyuna yansıyan İbrahim Şahin, 2007 seçimleri öncesinde MHPden aday adayı oldu, ancak genel merkez tarafından veto edildi.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
Cumhurbaşkanı Gül, Adli Tıp Kurumunun tepeden tırnağa incelenmesini istedi. Peki yapılacak olan inceleme, şu sorulara yanıt verecek mi?
* AKPnin atadığı bu 40 personeli kim inceleyecek?
* Kurumun 2007, 2008 ve 2009 faaliyet ve işlemlerinin mevzuata uygun biçimde yerine getirilip getirilmediği denetlenecek. Peki İbrahim Şahine verilen rapor ne olacak?
* Onlarca Korsakofflu hakkında verilen kararlar nasıl düzeltilecek?
SKANDALLAR BİRBİRİNİ İZLEDİ
Yıllardır meslek örgütleri ve uzmanlar tarafından eleştirilen Adli Tıp Kurumu (ATK), Hüseyin Üzmezi kurtaran raporunun ardından yeniden tartışma konusu olmuştu. Kurumun eski defterleri açılmış, pek çok eski yeni skandal ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı, kurumun denetlenmesi için talimat vermişti.
Konuya ilişkin bir rapor hazırlayan meslek örgütleri de yaptıkları açıklamayla ATKnın durumunu gözler önüne serip, kurumun kapatılmasını istemişti. Meslek örgütleri, kurumun yıllardır bu durumda olduğuna, sadece olayların kamuoyu ilgisi nedeniyle yeni ortaya çıktığına dikkat çekerek, hükümetlerin yıllardır yaptıkları uyarıları dikkate almadıklarını duyurdular.
İŞTE BİRKAÇ ÖRNEK!
* Vakit Gazetesi Yazarı Hüseyin Üzmez, 14 yaşındaki B.Çye cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanıp Bursa Cezaevine konulmuştu. Üzmez, 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu tarafından B.Çnin ruh sağlığının bozulmadığı raporunun ardından tahliye edilmişti. Tartışma yaratan bu rapor, uzunca bir aradan sonra yerini ATK Genel Kurulunun ruh sağlığı bozulmuştur raporuna bırakınca, Üzmez 7. duruşmada tekrar tutuklandı.
* Tedavisinin yapılabilmesi için infazı ertelenmesi gereken kanserli Güler Zere de Adli Tıp mağduru. Zereye birçok sağlık kurumundan verilen tahliye edilmeli raporlarına rağmen, affa Adli Tıp engel oldu. 3. İhtisas Kurulundan çıkan raporda, tahliyesine gerek yok denilmesi tartışmalara yol açtı.
* Münevver Karabulutun otopsisinde pis masa ve eldiven skandalı yaşanmıştı. Yapılan otopside, Karabulutun cesedine başka bir cesetten sperm bulaştırılmıştı. Bu gelişmenin ardından da kurumda hizmetlilerin ve temizlikçilerin otopsi yaptığı konuşulmuştu.
* Kanserli hükümlü İsmet Ablak da kurumdan beklenen rapor aylarca çıkmayınca tedavi gördüğü hastanenin bodrum katındaki mahkum koğuşunda yaşamını yitirdi. ATK, kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak durumda olan Ablakın Boğuluyorum çığlığını duymadı. Hastalığı nedeniyle 30 defa ameliyat olan cilt kanseri Ablaka, tüm başvurulara rağmen tahliye raporu vermedi.
* Kurum, son olarak İsmailağa Camii cinayetindeki yanlış kan incelemesiyle gündeme geldi. İmam Bayram Ali Öztürkü öldürdükten sonra linç edilen Mustafa Erdalın kanı yerine, olayla ilgisi olmayan bir kadının kanı incelenerek rapor yazıldığı ortaya çıktı.
Ablakın ölümüyle birlikte 2009da cezaevlerinde yakalandıkları sağlık sorunlarından dolayı yaşamını yitiren siyasi tutuklu sayısı 6ya yükseldi.
Ablakın ölümüyle ölümü bekleyen tutuklu ve hükümlüler gündeme geldi. İHDnin 2008 raporuna göre cezaevlerinde 306 hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bunlardan 16sı ağır hasta. Cezaevlerindeki 5 tutuklu ve hükümlü ise kanser hastası ve ölüm riski var.
Zerre kadar bilimsel değiller
ADLİ Tıp Kurumunun, tedavisinin cezaevinde sürmesine karar verdiği kanserli mahkum Güler Zereyi sadece iki dakika muayene ettiği ortaya çıktı.
Adli Tıp Kurumunun, Çukurova Üniversitesi Hastanesinin Hastanenin mahkum koğuşunda kalması bile yaşamsal risk taşıyor şeklindeki raporuna rağmen, tedavisinin hastanenin mahkum koğuşunda yapılmasına karar verdiği kanser hastası mahkum Güler Zereyi, sadece 2 dakika muayene ettiği ortaya çıktı.
Avukat Oya Aslan, kanserin 4üncü evresindeki müvekkili hükümlü Güler Zere ile yaptığı görüşmeyi yazdı:
HASTANE İÇİNDE HAPİSHANE
İnfazının tamamlanması istenen yer, hapishanedekinden daha kötü koşullara sahip bir kapatılma mekanı. Sterilizasyon açısından hapishaneden daha steril olmayan, havalandırmasız ve insansız hastane içerisindeki hapishane.
Güler, kapısının arkasındaki askerlerce sürekli izleniyor. İki metre yükseklikteki demirlikle örülü penceresi morg servisinin penceresiyle karşı karşıya. Güler, morg servisinin hemen yanında olduğunun farkında, ölüm acısı yaşayanların feryatları da kulaklarında.
Şimdilik ağızdan sıvı gıdayla besleniyor. Tedavisi nedeniyle üç hafta kadar sonra, ağızdan beslenmeme ihtimali var. Sonra kılların dökülmesi, derinin kuruması, ses kısıklığı, duymada azalma, orta kulak iltihabı...
SEVDİKLERİNE GÜLÜMSEMESİ YASAK!
Her gün 10 dakika ışın tedavisi alıyor. Bulunduğu koğuştan onkolojiye taşınırken yakınlarının kendisini görmelerini engellemek için jandarma çevresinde etten duvar örüyor. Güler Zerenin uzaktan da olsa yakınları ve arkadaşlarına el sallaması, sevdikleri ile göz göze gelmesi, onlara gülümsemesi yasak. Yakınları onunla haftada bir defa, 15 dakika süreyle görüşebiliyor. Ancak iki demir kapının açılmasıyla hemen yanına varamıyorsunuz.
Gülerle görüşmek için yapay, soğuk yalnızlık kokan hücreye giriyoruz. İstanbula gidiş işkencesini anlatmaya başlıyor. Zorlu yolculuktan sonra gece İstanbula varıyor, Bakırköy Hapishanesine götürülüyor, üst aramasını üstünü tamamen soyarak yapmak istiyorlar. Kabul etmediği için geçici koğuşta tutuluyor. Arkadaşlarının bulunduğu koğuşta kalmak istediğini söylüyor, izin vermiyorlar. Üşüdüğü için arkadaşlarından hırka alınmasını istiyor, onu da kabul etmiyorlar.
2 DAKİKALIK MUAYENE
Sonra Adli Tıptaki muayenesini anlatıyor: Sabah Adli Tıp Kurumuna götürüldüm. Bir süre bekledikten sonra bir odaya alındım. Genç doktorlardan birisi nabzımı kontrol etti, kalp atış ritmimi dinledi, halsiz olup olmadığımı sordu. Halsizim dedim. Zaten yeni ameliyat olmuşsun dedi, şöyle usulden. Yaralarıma, ağız içime bakmadı bile. Ben onun tavrından olumlu rapor vermeyeceklerini anladım. Odanın içinde birçok doktor bulunuyordu. Onlar benimle hiç ilgilenmediler, ben daha dışarı çıkmadan bir başka hastayı içeriye aldılar. Sadece 2 dakikalık bir muayene yaptılar. Raporun olumsuz çıkmasına şaşırmadım.(İSTANBUL)
KIZIM ÇIKANA KADAR BURADAYIM
Babası Haydar Zere, kendisiyle görüşebilmek için önce Adana Savcılığından izin almalı, izin belgesi yetmiyor tabii, bir de doktorundan izin almalı. Bu nedenle önce hastanenin adli vaka servisine, sonra yazı işlerine, sonra -bulabilirse- doktora imzalatmalı izin belgesini. Bütün imzalar tamsa, gardiyanların nezaretinde 15 dakika görüşme yapılabiliyor. Avukatı da aynı işlemlerle kendisiyle görüşebiliyor. Babası adli koğuşun az ötesinde geceli gündüzlü kızını bekliyor. Çıkıncaya kadar buradayım diyor.
Serpil Savumlu