25 Temmuz 2009 00:00
ABAKÜS
Bundan bir iki yıl önce Microsoft, Linux çekirdeği (kernel) için 20 bin satır kod yazacak deseler kimse inanmazdı. Nasıl inansınlar ki? Microsoft o dönemlerde iş ortaklarına Linux ile işbirliği yapmama ön şartını getiriyordu.
Bundan bir iki yıl önce Microsoft, Linux çekirdeği (kernel) için 20 bin satır kod yazacak deseler kimse inanmazdı. Nasıl inansınlar ki? Microsoft o dönemlerde iş ortaklarına Linux ile işbirliği yapmama ön şartını getiriyordu. Sadece bu da değil. Microsoft Linuxu kendilerine ait olan 120 patenti izinsiz kullanmak da dahil olmak üzere pek çok şeyle itham etti. Bütün bu kötü geçmişe rağmen birkaç gün önce Microsoft, Linux çekirdeği için 20 bin satır kod geliştirdiğini açıkladı . Microsoft Açık Kaynak Kod Merkezinden Sam Ramji tarafından yapılan açıklamaya göre üç ayrı donanımın sürücüleri Microsoft tarafından yazılarak Linux çekirdeğine eklendi. Linuxe karşı bir dönem cepheden açıkça savaş ilan eden Microsoftun bu hamlesini nasıl değerlendirmek lazım?
Microsoftun Linux planındaki bu değişikliğin sebeplerini Microsoftun yüce gönüllülüğünde aramamakta fayda var. Linux gelişmekte olan bir yazılım. Kısa süre önce işletim sistemi kullanım istatistiklerinde, masaüstü bilgisayarlar kategorisinde yüzde 1lik barajı geçti. Netbookların yaygınlaşması ile birlikte, netbooklarla verilen Linux dağıtımlarının popülerliği de arttı. Bunlara Linuxun giderek daha da kullanıcı dostu olması ve Googleın yeni işletim sistemi için yüzünü Linuxe döndüğü haberleri de eklenirse Linuxun gümbür gümbür olmasa da emin adımlarla ilerlediği söylenebilir. İşin daha da önemli bir yanı bu ilerleyiş Microsoft için bile görmezden gelinemeyecek bir hale geldi. Microsoft ile çalışan ancak çeşitli departmanlarında da Linux kullanan pek çok kuruluşun Microsoftun işletim sistemleri ile Linux işletim sistemlerini bir arada ve sorunsuz bir şekilde çalıştırmaya ihtiyacı var.
Öte yandan Windows altında çalışan programların Linux altında çalıştırılması da giderek daha ciddi bir sektör haline gelmeye başladı. Her ne kadar bu iş için Wine ve VirtualBox gibi ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımlar olsa da VMvare ve Microsoftun Hyper-Vsi de bu iş için tercih edilebilecek yazılımlar arasında.
Yani Linux, Microsoft için giderek daha ciddi ve kârlı bir pazar olarak görünmeye başladı. Bu nedenle önümüzdeki süreçte Microsoftdan benzer Linux hamlelerinin gelmesi olasılığı oldukça yüksek. Penguen, yoluna emin ve sağlam adımlarla devam ediyor. Eksikliklerine ve zorluklarına rağmen ben yine yoluma başta Linux olmak üzere açık kaynaklı ve ücretsiz yazılımlarla devam edeceğim. Yazılım geliştirmenin ve bilgisayar dünyasının geleceğini onlar kuracak.
GÖKHAN BAYRAM