3 Haziran 2009 00:00

Evrim bir olgudur ve dünyanın döndüğü kadar gerçektir


İçinde bulunduğumuz yıl modern biyolojik evrim kuramının kurucusu Charles Darwin’in doğumunun 200. yılı ve “Türlerin Kökeni” kitabının yayınlanışının 150. yılı olması nedeniyle bütün dünyada “Darwin Yılı” olarak kutlanıyor.
Emperyalist gericiliğin uluslararası alanda askeri, ekonomik, politik saldırılarının yanı sıra ideolojik, felsefi ve kültürel saldırılarının at başı gittiği günümüzde, bilimin aydınlığını savunmak bu ülkenin aydınlarının, ilericilerinin vazgeçilmez görevidir.
Eğitim Sen Gebze Şubesi olarak bilimden yana tavrımızı koyarak “Dünü ve Bugünüyle Evrim Teorisi” konulu bir söyleşi düzenledik. Biyoloji Öğretmeni Neslihan Kaya’nın yönettiği söyleşiye, konuşmacı olarak Sabancı Üniversitesi Öğretim Asistanı Moleküler Biyolog Günseli Bayram katıldı.
Evrim Teorisi’ne saldırıların en yoğun olarak yaşandığı yerlerden birisi de Gebze’dir. Adnan Oktar’ın bilim dışı yayınlarının özellikle liselerde parasız yaygın dağıtımı, yaratılış atlasının biyoloji öğretmenlerine kargo ile gönderilmesi, Gebze’de bütün bunlara bilimsel yanıt vermek istedik. Bir ilke sendika olarak imza attık. Eğitim Sen Genel Merkezi’nin internet sitesinin kapatıldığı yerin Gebze olduğunu unutmamalıyız.
Günseli Bayram; Evrim Kuramı modern biyolojinin ve biyoloji eğitiminin vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, genetikçi ve evrimbilimci Theodosius Dobzhansky’nin “Evrimin ışığıyla aydınlanmadıkça biyolojide hiçbir şey anlamlı değildir” diyerek başladı sunumuna. Yaşamın kökeninden başlayarak dünyanın oluşumu ve çok sıcak olan dünyanın soğuyarak yaşamaya elverişli hale gelişiyle önce canlılığın suda yaşam bulduğunu ve dünyanın en eski ev sahibinin bakteriler olduğunu, bakterilerin 120 derece gibi çok sıcak ve zor ortamlarda yaşayabildiğini söyleyen Bayram, sudan karaya çıkış ve karada ve canlıların yaşam mücadelesi ile devam ettiğini ve doğanın kendi yasarlının işlediğini doğal seleksiyon ile koşullara uyum sağlayan türlerin yaşamını sürdürdüğünü, uyum sağlayamayanların ayıklandığını söyledi.
Dinleyicilerden gelen bir soruda; insan canlısının evrimleşmede diğer canlılara göre daha üstün olduğu söylemi üzerine, insan canlısının mükemmel ve üstün olmadığı birkaç örnekle açıklandı. Bayram, insan gözünün, kulağının, sıcak ve soğuğa dayanma gücünün birçok canlı türünden daha zayıf olduğunu anlattı. Ben de zaman uzamasın diye vermediğim örneği burada yazmak istiyorum. İnsan yavrusu dünyaya geldiğinde birisinden yardım almadan yaşaması olanaksız gibi. Halbuki kaplumbağa, yumurtayı kuma gömüp bırakıyor, yumurtadan çıkan yavru yaşamını yardım almadan devam ettiriyor.
Tüm canlılığın ortak kökenden geldiğini söyleyen Bayram, ortak kökeni evrim ağacı örneği ile simgeleştirerek anlattı.
Evrim kavramı; canlıların kendilerinden önceki atalarından evrimleşerek oluştuklarını, bu değişim sürecinin milyonlarca yıldır sürmekte olduğunu söyler. Evrim, modern biyolojinin sözdizimidir. Değişen yaşamı ve yaşamsal süreçleri ve bunların canlılar ve doğa üzerindeki etkilerini, canlıların doğal dünya ile ve birbirleriyle olan ilişkilerini bütünlüklü olarak anlamamızı sağlar.
Evrim tartışmaları, ülkemizde siyasi irade ve onun eğitim üzerindeki müdahaleleriyle 1980’lerden sonra başlayıp 1990’larda yoğunluk kazanarak yayılması ve 2000’li yıllardan sonra bilinçli tasarımcıların katılımıyla boyutlanmıştır.
Eğitim Sen Gebze Şubesi’nin düzenlemiş olduğu bu söyleşiye 70 kişi katıldı. Eğitim Sen üyeleri, gençler, işçi temsilcileri, Emek Partisi ve Demokratik Toplum Partisi üyeleri de katıldı. Birleşik Metal-İş Gebze Salonu’nda yapılan söyleşi, iki saat boyunca pür dikkat izlendi.
Orhan Kaya (Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı)

Evrensel'i Takip Et