15 Nisan 2009 00:00

Margarinden uzak durun

ÖZELLİKLE çocukların çok sevdiği ve fast foodların vazgeçilmezi olan margarinler çok zararlı.

Paylaş

ÖZELLİKLE çocukların çok sevdiği ve fast foodların vazgeçilmezi olan margarinler çok zararlı.
Doğada normalde bulunmayan trans yağ içeriği yüksek olan bu ürünlerden uzak durulması gerekiyor. Kimyasal içerikleri oldukça yüksek olduğu ve doğal olmadıkları için böceklerin bile uzak durduğu margarinlere insanların rağbet etmesi dikkat çekici. Yetkililer yağ alırken etiket bilgilerine dikkat etmenin önemini vurguluyor ve etiket bilgilerinde ‘hidrojene bitkisel yağ’ ibaresi yer alan ürünlerin trans yağ asidi içerdiğinden kesinlikle emin olmak gerektiğini kaydediyorlar.
Hidrojenlenmiş yağlar doğal değil, kimyasal işlem görmüş yağlar.
Bu tür yağlar ise yüksek kolesterole yol açarak karaciğer harabiyetine kadar sebep olabiliyor.
Doymuş yağ oranı tereyağında daha yüksek olmasına karşın margarinlerdeki trans yağlar tereyağından daha yüksek oranda. Üstelik margarinler yapay. Yetkililer vücudun ihtiyaç duyduğu doymuş yağların margarinden alınmaması gerektiğini söylüyorlar.
Fast food restoranlarında ve büfelerde kullanılan kısmi hidrojenize kızartma yağları, trans yağlardan zengin. Bu yağlar, tekrar tekrar kullanılabildikleri ve daha ucuz oldukları için tercih ediliyor. Bir diğer önemli trans yağ asidi kaynağı ise; bisküvi, çikolata, kek, gofret, mayonez ve cips gibi ticari ürünler... Ürünlerin içindeki yağ oda sıcaklığında erimiyor ürünün raf ömrünü uzatıyor. Hazır gıdalar ve fast food besinlerde bu yüzden tercih edilen margarin, kullanıcılarına zarar vermeye devam ediyor. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Uyurken ışığı söndürün

SONRAKİ HABER

Yasak da olsa... köy bizim köyümüz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa