15 Nisan 2009 00:00

Yasak da olsa... köy bizim köyümüz

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 18 yıl önce güvenlik gerekçesiyle boşaltılan Süryanilerin yaşadığı Aksu (Herbol) köyü sakinleri, yıllar sonra köylerini görmek istiyor.

Paylaş

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 18 yıl önce güvenlik gerekçesiyle boşaltılan Süryanilerin yaşadığı Aksu (Herbol) köyü sakinleri, yıllar sonra köylerini görmek istiyor.
Ancak yine güvenlik gerekçesiyle köylerine gidemiyorlar. Süryani yurttaşlar, 2 kilometre uzaklıktan köylerine bakmakla yetiniyorlar. İçlerinden biri Petrus Karatay, Fransa’ya göç etmek zorunda kalan Süryanilerin memleket hasreti çektiğini belirtiyor. Köyde geçmişten günümüze sadece kilise, okul ve birkaç evden geriye hiçbir şey kalmamış durumda. Şu anda da güvenlik ve kömür çıkarma sahası olmasından ötürü Süryanilerin köylerine dönüşü engelleniyor.
Zengin topraklara sahip köyde bugün sadece kilise, okul ve birkaç ev ayakta kalabildi. Köyden göç ettirilenlerin birçoğu Fransa’da yaşıyor ve geri dönmek istiyor. Karatay bu kez yaptığı girişimler sonucu bölgeye rahat girebilmiş ancak köye yine çok uzaktan bakabilmiş. Köylerinde şu an kömür çıkarıldığını söyleyen Karatay, köylerinin arkasına moloz ve toprak yığmalarından dolayı köyün 200 metre aşağıya kaydığının altını çizdi. Geçmişte köyde turunçgillerin dışında bütün meyve ve sebzelerin yetiştiğini söyleyen Karatay, “Burası geçmişte müthiş bir coğrafyaydı. Ancak insanlar çıktığından dolayı hiçbir güzelliği kalmamış. Bir yeri güzelleştiren oranın insanlarıdır. Biz bu nedenden dolayı yeniden köyümüze gelip yerleşmek istiyoruz. “ dedi. İleri ki zamanlarda köye gelmek için bir proje yapacaklarını dile getiren Karatay, yetkililerin bu konuda kendilerine yardımcı olması gerektiğine vurgu yaptı. (DİHA)
Volkan Bora - Welat Özer
ÖNCEKİ HABER

Margarinden uzak durun

SONRAKİ HABER

Yoksulları ayıran ikinci duvar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa