15 Nisan 2009 00:00

Yoksulları ayıran ikinci duvar

KÜRESEL ekonomik kriz zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumu artırırken, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinin ardından Arjantin’in Buenos Aires eyaletinde de zenginlerle yoksullar arasına duvar çekilmeye başlandı.

Paylaş

KÜRESEL ekonomik kriz zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumu artırırken, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinin ardından Arjantin’in Buenos Aires eyaletinde de zenginlerle yoksullar arasına duvar çekilmeye başlandı. Zengin San Isidro bölgesinin Belediye Başkanı Gustavo Posse, hırsızların otoyoldan geçerek gelmesini önleme gerekçesiyle duvar örülmesi emrini vermişti. Basının ‘nifak duvarı’ adını taktığı, 1.5 km uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde olması planlanan setin inşasına geçen hafta başlanmasıyla protestolar sökün etti. Solcu hükümet duvar inşasının durdurulmasını talep ederken, bir bölge mahkemesi bu yönde karar aldı. Ancak zenginler de pes edeceğe benzemiyor.
Pek çok kişinin karşı çıktığı sete önce kırmızı boyayla ‘Hepimiz eşitiz’ graffitileri yazıldı. Önceki hafta bölgeyi basan protestocular duvarın metal çubuklarını söküp beton bloklarına çekiçle vurdu. Bölgeye sevk edilen polisler eylemi izlemekle yetindi. San Isidro’nun yoksul komşusu San Fernando bölgesinin Belediye Başkanı Osvaldo Amieiro projeyi ‘ayrımcı’, ‘utanç verici’ diye nitelerken, hükümet de duvarın ‘yasadışı, antidemokratik, ülke için geriye doğru adım’ olup olmadığının saptanması gerektiğini belirtti. Devlet Başkanı Christina Kirchner, Güney Afrika’daki eski ırkçı rejime atıfla, bunun ‘toplumsal apartheid olacağını’ söyledi. Bölge mahkemesi duvar inşaatının durdurulmasına hükmederken, onun yerine polis karakolu kurulmasını önerdi.
Duvara dikenli tel çekip polis gözetiminde giriş-çıkış yapılacak üç kapı koymayı da planlayan Posse ise, “Seçmenlerimi korumak için yasanın elverdiği ölçüde elimden gelen her şeyi yapacağım. Zira orası bir suç koridoru” diye direndi. Geçen ay büyük kentlerde güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle protesto yürüyüşleri düzenleyen binlerce kişiye, Yüksek Mahkeme Üyesi Carmen Argibay “Bu kişilerin yoksulluk, açlık var diye yürüdüklerini hiç görmedim. Bu şekilde bir yere varamayız, arabayı atın önüne koyamazsınız” diye çattı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yasak da olsa... köy bizim köyümüz

SONRAKİ HABER

Bu sistemde İşsizlik sorununun çözümü yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa