4 Nisan 2009 00:00
Açılımlar, Evrensel Kültürde
Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Evrensel Kültürün nisan sayısında, kültür ve sanat dünyasındaki son gelişmeler işleniyor. Derginin dosya konusu, Açılımlar mevsimi.
Evrensel Kültürün 208. sayısındaki dosyasının konusu, AKPnin kültürel açılımları. Handan Çağlayan, Tanıl Bora, Sevilay Çelenk, Ahmet Tulgar, Feyyaz Yaman ve Tarık Günersel yazılarıyla Nâzıma vatandaşlıktan, Yılmaz Güney ve Ahmet Kayanın mezarlarının getirilmesine kadar AKPnin gerçekleştirdiği kültürel açılımların demokrasi mücadelesi bakımından nereye oturduğunu tartışmaya açıyorlar. Evrensel Kültürün dosyası, Açılımlar mevsimi başlığını taşıyor.
Evrensel Kültür bu ay yine Ali Öz fotoğrafı ve Sennur Sezer şiiriyle açılıyor. 5. Dünya Su Forumu kapsamında düzenlenen Uluslararası Su Sergisini Barış Avşar yazdı. Yazısı Su sahiplerinin halkla İmtihanı başlığını taşıyor.
Hindistanda geçen öyküsüyle tartışma yaratan, bu yılın Oscar ödüllerinin galibi Milyoner (Slumdog Millionaire) filmi, Holly-Bolly ya da melodramın kaçınılmaz hafifliği başlıklı Barış Yıldırım yazısında ele alınıyor. Ekonomik krizle birlikte tekrar popülerleşen Marxın yaşamı ve fikirlerini ele alan sanat eserleri, derginin bir başka konusu. Metin Boran, Dostlar Tiyatrosunun yeni oyunu Marxın Dönüşünü Genco Erkalla konuştu.
Evrensel Kültürün nisan sayısında pek çok edebiyat incelemesi yer alıyor. Dostoyevskinin Yeraltı adamı Üzerine Bir Denemeyi Derviş Aydın Akkoç kaleme aldı. Hülya Bulut, Hüseyin Rahmi Gürpınarın Şıpsevdi romanındaki kadın figürlerini inceliyor. Paranın üzerine resminin basılmasıyla tekrar gündeme gelen Fatma Aliyeyi Sennur Sezer, Ayla Kutluyu ise Tahir Şilkan yazdı. Oğuz Atayın Tehlikeli Oyunlarındaki kötülük sorununu Çağla Cömert yazdı.
Güneşi Gördüm filmini konu alan Gözünü kırpmadan güneşi görmek yazısı Çağdaş Günerbüyük imzasını taşıyor. Mehmet Öner, İRA önderi Bobby Sands ve arkadaşlarının açlık grevini anlatan Açlıkı, Ercan Dalkılıç, Clint Eastwoodun son filmi Gran Torinoyu yazdı.
Tarih metinlerini eleştiren Tarih-Lenk isimli kitabı büyük ilgi gören Hakan Erdemle, Uğur Halil Karakullukcu, Zonguldak maden işçileri ile ilgili uzun soluklu çalışmalarıyla tanınan Birol Üzmezle ise Fahri Bozbaş söyleşi yaptı.
Frankfurtta açılan Darwin-sanat ve kökenleri arayış başlıklı sergiyi Zahide Yentür kaleme aldı. Koray Karaermiş ise Fethi Kayaalpin retrospektif sergisini yazdı. Müjde Arslanın kumalığı eleştiren belgeselini Ebru Mocoş yazdı.
Evrensel Kültürün bu sayısında Mustafa Köz, Aynur Uluç, Halide Yıldırımın; Arsun Gözen, Ulaş Başar Gezginin şiirleri, İlyas Halil ve Osman Gürün öyküleri de yer alıyor.
Evrensel Kültürün 208. sayısı tüm bayilerde ve kitapçılarda!
(KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: (212) 247 65 17
Evrensel'i Takip Et