28 Mart 2009 00:00

Ölülere seçmen kağıdı


29 Mart 2009 yerel seçimleri için son güne girilirken, şaşkınlık yaratan haberler gelmeye devam ediyor. 1954 yılında doğan, ancak 3 yıl sonra vefat eden, dolayısıyla aslında hiç oy kullanmamış olan Çiçek Kaplan’ın evine seçmen kağıdı gönderildi. Ciddi bir denetimsizliği gösteren bu durum, akıllara benzer olayları da getirdi.
1954 yılında Malatya Kürecik’te doğan ve 3 yıl sonra vefat eden Çiçek Kaplan adına seçmen bilgi kağıdı düzenlendiği ortaya çıktı. Üstelik Çiçek Kaplan’a ait seçmen bilgi kağıdı Malatya Kürecik’teki evlerine değil, kardeşi Hayri Kaplan’ın İstanbul Ataşehir’deki daha yeni taşındığı adrese gönderildi. Erken yaşta öldüğü için bugüne kadar hiç oy kullanmamış olan Çiçek Kaplan adına adres değişikliği için hiçbir bildirimde de bulunulmamıştı.
KARDEŞİ: ŞOK OLDUK
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Hayri Kaplan, şöyle dedi: “Ben kardeşimi tanımıyorum. Ben doğmadan ölmüş. Şok olduk. Daha önce hiç gelmemişti seçmen bilgi kağıdı. İlk kez oluyor. Ataşehir Nüfus Müdürlüğü’ne sorduk. Onlar da, ‘bir yanlışlık olmuş’ dediler ve geçiştirdiler. Ataşehir’de yaşayan yine bizim memlekettin birinin 50 sene önce ölmüş kardeşi için de gelmiş. “
BAŞKA ÖRNEKLER DE VAR
Yıllardır ölülere seçmen kağıdı gönderilmesi, yada aynı evde yüzlerce seçmen kaydı yapılması gibi sorunlarla karşılaşılıyordu. Fakat bu durum hiçbir zaman bu yıl yaşanan boyutlarda olmamıştı. İşte Türkiye’de seçim işlerinin nasıl bir düzen ve ciddiyetle ele alındığını gösteren birkaç örnek:
Gaziantep’in Kozanlı Mahallesi Soğanlı Bucağı Sokak No: 14’te yaşayan Nuri Buldu, 1981 yılında ölen kızının adına seçmen kağıdı geldiğini söyledi. Mevcut adreste 2 oğlu, gelini ve gelininin annesi ile kaldıklarını belirten Buldu, “28 yıl önce ölen kızıma seçmen kağıdı gönderenler, iki oğlum ve dünürümüzü listeye almamışlar” dedi
Batman’da 27 yıl önce yaşamını yitiren Nefiye Arslan ile 13 yıl önce ölen kız kardeşi Sekine Arslan adına çıkan seçmen kağıtları Çay Mahallesi Muhtarlığı’na teslim edildi.
Adapazarı’nda 19 sene vefat eden vatandaşa seçmen bilgi kağıdı gönderildi.
-Beylikdüzü’nde inşaat halindeki bir binada 211 seçmenin kayıtlı olduğu ortaya çıktı.
6 katlı binada, 60 daire gözüküyor, binadaki bir dairede ise soyadları farklı 5 aile birlikte yaşıyor.
-Büyükçekmece’de 13 bin 600 nüfuslu Fatih Mahallesi’nde ise 12 bin adet seçmen bulunuyor, bir dairede 48 seçmen oturuyor. Beylikdüzü, Sahil Mahallesi Muhtarı Yusuf Kendir, mahalledeki seçmen sayısında yüzde 400 artış olduğunu söyledi. Kendir, “Son hazırlanan listelerde diğer mahallelerden bize bin adet seçmen gelmiş. Bizim 500 seçmenimiz de diğer mahallelere kaydırılmış” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ENGELLİLER OY KULLANAMAYACAK
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçime kısa bir süre kala aldığı tartışmalı kararlarla gündemde. Kurul, vasi raporu bulunan engellilere seçmen bilgi kağıtlarını göndermedi. Seçmen listelerinde ismi yer aldığı halde seçmen kağıtları gelmeyen engelliler seçim kurullarına başvurunca, kendilerine vasi tayin ettiklerinden dolayı oy kullanamayacaklarını öğrendi. Türkiye’de sayısı 8 milyona ulaşan ve yaklaşık 4 milyonu seçmen olan bedensel engellilerin oyları sandığa tam olarak yansımıyor. Engelli seçmenleri, sandık dışı bırakan yeni uygulama nedeniyle bu seçimlerde 400 bin engelli seçmen oy kullanamayacak.
Hüseyin Deniz / Erdal İmrek

Evrensel'i Takip Et