23 Mart 2009 00:00
Bilim insanları nükleeri tartıştı
AKKUYUya nükleer santral yapım ihalesinin bir Rus şirketine verilmesi ile başlayan tartışmalar devam ediyor.
AKKUYUya nükleer santral yapım ihalesinin bir Rus şirketine verilmesi ile başlayan tartışmalar devam ediyor.
Mersin Barosu Çevre Hukuk Komisyonu Nükleer Enerji ve Çevre Hukuku konulu bir sempozyum gerçekleştirdi. Sempozyuma Prof. Dr. Tolga Yarman, Prof. Dr. İsmail Duman ve Prof. Dr. Nükhet Turgut Katıldı.
Mersin Barosu Başkanı Av. Hulki Özelin açıklamasıyla başlayan sempozyuma çok sayıda dinleyici katıldı.
Sempozyuma Prof. Dr. Tolga Yarman, Nükleer Enerji mi? Nükleer Macera mı? sunumuyla katıldı. Akkuyuya nükleer santral yapılmak istenmesine karşı çıkan Yarman; Bilim adamıyım, bilim adamının namusunu yansıtmak zorundayım diyerek başladığı konuşmasında; meslek kurumlarının uyarılarının dikkate alınmadığı söyledi. Yarman, nükleer enerjinin teknik bir zorunluluk değil, siyasal bir tercih olduğunu belirtti. Türkiyede enerji yetmezliği yok, enerji yönetimi yetmezliği var. Anamızın güğümünü bile özelleştirenler, neden nükleere devlet güvencesi vermektedirler diye soran Yarman, Akkuyuya nükleer santral yapılmak istenmesini evdeki halının üzerine lazımlık koymaya benzetti.
KAZANÇ ŞİRKETLERE ZARAR HALKA
Çevre ve Ekonomi sunumuyla sempozyuma katılan Prof. Dr. İsmail Duman ise Türkiyede faaliyet yürüten altın arama şirketlerinin toprağı nasıl zehirlediklerini anlattı. Duman, büyük kazançlar elde eden altın arama şirketlerinin atıklarını ülke topraklarına bırakırken kazancın ise özelleştirildiğini söyledi.
Prof. Dr. Nükhet Turgut da Çevre Hukukunun Temel Kavramları ve İlkeleri sunumuyla sempozyuma katıldı. Çevre üzerinde durulması gereken en önemli sorunun bütünü görebilmek olduğunu belirten Turgut, dairenin içindeki bir iki noktayı görenlerle bu mücadele yürümez. Politikacılara güven azalmıştır. Asıl umut çevre mücadelesi verenlerdedir dedi.
Mersin Barosunda geçekleştirilen sempozyum, dinleyicilerin sorularıyla sona erdi. (MERSİN)