23 Mart 2009 00:00
Su gününüz sizin olsun
17 Yıl önce düzenlenen Birleşmiş Milletler Rio Konferansında su ilk kez, alınıp satılabilen bir mal yerine kondu.
17 Yıl önce düzenlenen Birleşmiş Milletler Rio Konferansında su ilk kez, alınıp satılabilen bir mal yerine kondu. Konferansı düzenleyenler aynı zamanda da 22 Martı Dünya Su Günü olarak ilan etti. 22 Martı Dünya Su günü ilan edenler, meslek odalarının, sendikaların, siyasi parti ve demokratik kuruluşların tüm karşı çıkışlarına rağmen 16-22 Mart tarihleri arasında Sütlüce Kongre ve Sergi Sarayında 5. Dünya Su Forumunu düzenledi. Bu yılki Dünya Su Günü ise sınırları aşan sulara adandı.
Konuyla ilgili dün Beşiktaş İskele Meydanında basın açıklaması yapan Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, 22 Mart Dünya Su Gününü kutlamak için değil su üzerinde oynanan oyunları bozmak için bir araya geldiklerini söyledi. Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu adına açıklama yapan Selim Yılmaz, 22 Martı dünya su günü ilan edenler, bugün Sütlücedeki kongre binasında 5. Dünya Su Forumunu düzenleyenlerdir. Onlar, 16 Martta Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformunun Sütlüce Kongre Merkezi önünde basın açıklaması yapmasını biber gazıyla, plastik mermiyle ve gözaltılarla engelleyenlerdir dedi.
SULAR ÖZGÜRLEŞENE KADAR MÜCADELE
Beşiktaşta toplanmalarının nedeninin 22 Mart Dünya Su Gününü kutlamak olmadığını belirten Yılmaz, Çünkü biz suyumuzu satmaya çalışanların süslü sözlerinin, ilan ettikleri bu özel günlerinin arkasındaki hesapları biliyoruz. Bu hesapları, bu oyunu bozmak için buradayız diye konuştu. Dünya su günü adı altında halkları ve tüm canlıları susuz bırakmanın planlarını yapanların bu yılki 22 Martı sınırı aşan sulara adadıklarını dile getiren Yılmaz, suların sınırları aşmadığı sınırların suların akışını ihlal ettiğini söyledi. Dünya su gününüz sizin olsun diyen Yılmaz, Biz, kapitalizmin doymak bilmez kâr hırsına karşı tüm canlı yaşamın hakkını savunuyoruz. Bu mücadelemiz asla tek günle ya da bir haftayla sınırlı kalmayacak. Toprağımız, ekmeğimiz, emeğimiz ve sularımız özgürleşene kadar devam edecektir dedi. (İSTANBUL)
DÜNYA SU GÜNÜ
1992de Brezilyanın başkenti Rio de Janeiroda düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Çevre ve Kalkınma Konferansında, 22 Mart, BM Genel Kurulu tarafından Dünya Su Günü ilan edildi. Suyun, ilk defa alınıp satılan bir meta olarak tanımlandığı konferansta, suyun giderek artan önemine dikkat çekmek için bir tarih belirlendi. Dünya Su Günü, 22 Mart 1993ten beri her yıl sırasıyla kadınlar ve su, kirli şehirlere su, dünyanın su potansiyeli yeterli mi, yeraltı suyu ve görünmez kaynaklar, su kaynaklarının etrafındaki hayat, 21. yüzyılda su, su ve sağlık, kalkınma için su, gelecek için su, su ve felaketler gibi konuları ele aldı. 2003te alınan kararla, 2005ten 2015e kadar temanın hayat için su olmasına karar verildi.
ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO
SÜTLÜCE Kongre ve Sergi Sarayı önünde bir araya gelen mühendislik ve mimarlık öğrencileri, Su Forumu ve polis müdahalesini protesto ettiler.
5. Dünya Su Forumunun son gününün Dünya Su Gününe denk geldiğine dikkat çeken öğrenciler adına açıklama yapan Kübra Ayçiçek, çevreyi ve doğal kaynakları yıllardır tahrip edenlerin Dünya Su Forumu vesilesiyle susuzluğa son başlığı altında duyarlı insanlar kılığına büründüğünü belirtti. Kapitalizmin efendileri bu kez de sudan kırbaçlarla emekçi halkların canını acıtmak için toplandılar. Temel insan hakkı olan suyun ihtiyaç olarak tanımlayıp satılabilen bir mal olabilmesi için çamurlu adımlar attılar diyen Ayçiçek, Su Forumunun suları özelleştirmek için toplandığını söyledi.
AKP Hükümetinin de bu oyunun bir parçası olduğunu ifade eden Ayçiçek, iktidara geldiğinden beri el atıp sömürmediği bir yer kalmadığını kaydetti. Su hakkının yaşam hakkından başka bir anlam taşımadığını dile getiren Ayçiçek, Böylesine adi bir bileşimin içerisinde yer alıp hayatlarımıza da göz diktiler! Artık işin suyunu çıkardılar dedi. (İSTANBUL)