Aile Hekimliği Urfa’da Acil Servisleri boşalttı
URFA’da Akçakale Devlet Hastanesi Acil Polikliniğinde kadrolu olarak çalışan 6 pratisyen doktordan 5’nin Aile Hekimliğine geçmesi, hastanede sağlık hizmetlerinin aksamasına neden oldu. SES Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Onur Naci Karahancı, “Hizmet bekleyen vatandaşlar ‘hekimlere çuvalla para ödeniyor’ yanılgısı
URFA’da Akçakale Devlet Hastanesi Acil Polikliniğinde kadrolu olarak çalışan 6 pratisyen doktordan 5’nin Aile Hekimliğine geçmesi, hastanede sağlık hizmetlerinin aksamasına neden oldu. SES Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Onur Naci Karahancı, “Hizmet bekleyen vatandaşlar ‘hekimlere çuvalla para ödeniyor’ yanılgısına düşebiliyor. Son zamanlarda bu yanılsama nedeniyle hekimlere yönelik fiziki saldırılar meydana geldi. Bu durum karşısında hekim ve hemşireler olabildiğince acil servislerden aile hekimliğine kaçmayı tercih ediyor” dedi.
Uygulama ile doktorların kendi branşında tedavi olması gereken hastaların tedavisi aksayınca şikayetler de artmaya başladı. Karahancı, yaşananları “Sağlıkta skandal” olarak nitelendirdi, Aile Hekimliğinin doktorlara tek kurtuluş olarak sunulduğunu belirten Karahancı, Aile Hekimliğinde çalışanlarda tüccar mantığının oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çekti. Karahancı, “Tedavi Hizmetler Genel Müdürlüğüne soruluyor, ‘Aile Hekimliği özel bir kurum mudur? Yoksa devlet kurumumudur?’ diye TTB’ye verdikleri cevap ‘özel kurumdur’ birinci basamakta sağlığın özelleştirdiğini devlet net söylüyor” diye konuştu.
VATANDAŞA PAHALIYA MAL OLACAK
Akçakale’de yaşanan sorunun bir çok il ve ilçede de yaşandığını hatırlatan Karahancı, “Hatta 500 yataklı Devlet Hastanesinde de bu sorun yaşanmıştır. Bundan dolayı uzman hekimler alanlarında geriledi” diye konuştu. Aile Hekimliği uygulaması ile ilaç israfının yaşandığını belirten Karahancı, hekimlerin kişilerin talebi doğrultusunda ilaç yazmak zorunda kaldığını söyledi. Karahancı, “Resmen müşteri memnuniyetine dönüşmüş durumdadır. Dünya Bankasının ve Sağlık Bakanlığının anlaşması sonucunda büyük paraların döneceği özelleştirme sistemi için bu proje hayata geçirilmiştir. Acil servisleri terk eden hekimler bu duruma zorlanırken olan halka oluyor” dedi.
Urfa’da yetersiz hekim kadrosu ile hizmet verildiğini ifade eden Karahancı, “Sağlık Bakanlığının tribünlere oynadığı ‘Aile Hekimliği’ ile ilgili popülist söylemler de tükendi, çünkü halk artık acı çekeceği döneme geldi. Biliyorsunuz Yeşil Kartlardan da kesintiler yapılmaya başlandı” dedi. (Urfa/DİHA)