12 Mart 2009 00:00

Keban Pen’de üretim durduruldu

1969 yılında Elazığ’da Türkiye’nin ilk plastik PVC, boru ve profil fabrikalarından biri olarak kurulan Keban Plastik 200 işçisini işten çıkararak üretimini durdurdu.

Paylaş

1969 yılında Elazığ’da Türkiye’nin ilk plastik PVC, boru ve profil fabrikalarından biri olarak kurulan Keban Plastik 200 işçisini işten çıkararak üretimini durdurdu. 30.000 metre karesi kapalı, 80.000 metre kare alan üzerinde kurulan Keban Plastik, otuz yılı aşkın süredir yıllık üretim kapasitesini 50 bin tona ulaştırmasıyla övünen bir kuruluş.
Ancak 7 aydır çalışan işçilerine maaş vermeyen fabrika yönetimi fabrikanın bankalara olan borçlarını bahane ederek üretimi durdurduğunu açıkladı.
Keban Plastik, TSE belgeli ürünlerini, İstanbul, Bursa, Ankara’da kurduğu bölge müdürlükleri satış depoları ve 300 civarındaki bayii ile ülkenin her tarafına pazarlarken öte yandan Ukrayna, Rusya, Azerbaycan, Makedonya, Kosova ve Orta Doğu gibi ülkelere de ihracat ağı oluşturmuş durumda.
PVC kapı ve pencere profilleri, PVC içme suyu boruları, at›k su boruları, yağmurlama ve sulama boruları, sondaj boruları, yağmur olukları, PVC fittingsler ve polipropilen tesisat boruları ve bağlantı elemanları gibi ürünlerin üretimini yapan fabrikanın zarar edemeyeceği belirtilirken Keban Pen’in bir aile şirketi olmasından dolayı herkesin keyfine göre davrandığı iddia ediliyor.
GREVDEKİ İŞÇİYE DAYAK!
120’ye yakın işçinin alacakları için dava açtığını belirten fabrika çalışanları isimlerini vermek istemeyerek, fabrika yönetimimin fabrikayı bu hale getirdiklerini ifade ediyorlar. İşçiler “birkaç ay önce grev yaptık. Patron geldi ziyarete ve bize hakaretler ederek ‘sizin yüzünüzden her şeyimi sattım ulan ’ diyerek küfür etti. İçimizden biri de ‘ben ineğimi sattım çocuklarım için ama ineğinde parası biti. Ne yapacağım?’ diye sordu. Ardından patron adamı herkesin içinde yumrukladı” diyerek haklarını aramak için dava açtıklarını belirttiler.
YILLIK KâRI 10 MİLYON TL
Keban Pen’in ortaklarının, Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Demirtaş, diğer ortağı ve eşi Hatice Özgenç, kızı İsmet Ecem Demirtaş, yine kendi isminde olan diğer ortak oğlu Gıyasettin Demirtaş, yiğenler Bünyamin ve İlhami Demitaş olduğunu hatırlatan işçiler yıllık karın 10 milyon lira olduğunu belirterek “sadece karı 10 milyon olan bir şirket batar mı?” diye soruyorlar.
İŞÇİLERİ YOLDULAR
İdare ve yöneticilerin beceriksizliğine yolsuzluk eklenince fabrikanın zarar ettirildiğini öne süren işçiler “Kendi keyiflerince eğlendiler, işçileri yoldular. Diyarbakır Star Otelde masanın üstünde dansöz oynattıkları bile kulağımıza geldi” vurgusunda bulundular.
Çeşitli bankalara 12 trilyon borç gösterildiğini ifade eden işçiler, İş Bankası’nın fabrikanın satışını istediğini sözlerine eklediler. (Elazığ/EVRENSEL)
Özkan Zülfikar
ÖNCEKİ HABER

Binlerce insan başvurdu

SONRAKİ HABER

Genç iktisatçılar umutlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa