‘Medya bireysel mağduriyetleri ajite ediyor’
Hasan Basri Ekici
“Türkiye’de öğretmenlerin sorunlarına ve Ataması Yapılman Öğretmenler Platformu’nun (AYÖP) taleplerine basın değer vermiyor. Genelde yaşanılan bireysel mağduriyetler ile ajite ediliyor, ama sorunun çıkış, büyüme nedenleri ve bizim basın açıklamalarında ve eylemlerimizde dile getirdiğimiz çözüm odaklı öneriler kamuoyunda pek tartıştırılmıyor. Ya ataması yapılmayıp intihar eden bazı arkadaşlarımızın bireysel dramları ya da işsiz kalıp değişik bir meslekte çalışmaya mecbur kalmış arkadaşlarımızın dramları konu ediliyor ve bunun üzerinden topluma sunulmaya çalışılıyor. Tabii böyle olunca yapılan haberler bizlerin sorunlarının çözümüne bir katkı sağlamıyor.
‘BEKLENTİMİZ ÇARPIKLIKLARA ELEŞTİRİ GETİRMELERİ’
Bizim basından beklentilerimiz var: MEB’in öğretmen istihdamı konusundaki çarpık ve plansız, programsız çalışmalarına karşılık çok ciddi bir eleştiri getirmeleridir.
Türkiye’de mücadele eden AYÖP ve benzeri diğer grupların mücadelelerini daha ciddiye alan ve sorunun özüne dönük haberler yapan bir medya olmasını isteriz. Türkiye’de üniversitelerin genel durumu, ücretli öğretmenlik uygulaması, eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı olarak eşitsizliklerin kamuoyunda daha gür bir sesle dillendirilmesini istiyoruz.
Ne yazık ki Türkiye’de tek parti iktidarının sorunların dillendirilmesini engelleyen baskı kurduğunu görüyoruz. En bariz örneği Uludere olayıdır. Uludere olayının üzerinden 12 saat geçmesine rağmen görsel ve yazılı basın konuyu hiçbir şekilde yansıtmadı. Diğer taraftan siyasi iktidarın eleştirilerinin odağı haline gelmiş olan kimi gazetecilerin görevden alınmaları, çalıştıkları kurumlardan ayrılmak zorunda kalmaları gibi birçok baskı var. İktidarın politikalarına karşı duran birçok gazetecinin baskı altında olduğunu söyleyebiliriz. Şu an dünyanın en fazla tutuklu gazetecisinin bulunduğu bir ülkeyiz. Sadece tutuklama ve gözaltı baskısı yok, bir o kadar da hakkında dava açılan soruşturmaya, kovuşturmaya maruz bırakılan gazeteci var. Böyle bir ortamda basın özgürlüğünden bahsetmek pek de mümkün değil.
Bizler, işsiz öğretmenler ve 300 bin atması yapılmayan öğretmenlerin mücadelesini yürüten bir topluluk, AYOP olarak basının sorunlarımızı ajite etmesinden çok bizi Bakana ulaştırmalarını ya da bizim sorularımızı doğrudan Bakana sormalarını isteriz. Birçok röportaj, televizyon programı, basın toplantısı ve eylem yaptık, ama sorunlarımızı Başbakana ya da Bakana duyurabilecek bir cesareti gösterebilen bir gazeteci henüz göremedik.
Büyük medya kuruşlarının dışında, elbette emek mücadelesinin yanında yer alan, haksızlıkları gündeme taşıyan ve toplumsal sorunlara kayıtsız kalmayan ve sesimizi duyurmaya çalışan, özgür basın mücadelesi verenler de var. Örneğin, Metin Göktepe bu uğurda yaşamını yitirmiştir. Metin Göktepe özgür basın mücadelesinin önderlerindendir.
Dilerim basın özgürlüğüne kavuşur.”
*AYÖP Ankara Temsilcisi
evrensel.net
Evrensel'i Takip Et