10 Ocak 2012 12:06

Dünya işten atılan gazeteciler günü!

97 tutuklu gazetecinin bulunduğu ülkemizde, gazetecilerin içinde bulunduğu durum ifade özgürlüğü ve antidemokratik uygulamalar bakımından dünya sıralamalarını zorlayacak bir konumda. Bir yandan da ekonomik sebeplerden dolayı işten çıkarılan gazetecilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Dünyada da aslında durum pek de

Dünya işten atılan gazeteciler günü!
Paylaş

Yunanistan’da ekonomik kriz, yazılı, görsel ve işitsel medya sektörünü vurdu. Ciro ve reklam gelirlerinin her geçen gün trajik şekilde azaldığını gören medya kuruluşları, çözümü masrafları kısarak gazetecileri işten çıkarmakta buldu. Son 3 yılda 4 binden fazla gazeteci kovulurken, bunun yanında 10’dan fazla medya kuruluşu kapısına kilit vurmak zorunda kaldı.

Yunanistan’ı vuran ekonomik kriz, bütün sektörler gibi medya kuruluşlarını da çıkmaza sürükledi. Son 3 yılda 4 binden fazla gazeteci ve basın emekçisi işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların bütün hızıyla devam etmesi bekleniyor.

Mali krize bağlı iflas ve kapanmaların birbirini kovaladığı medya sektöründe bazı durumlarda şirketlerin varlığını sürdürebilmesi için çözüm, masrafları kısma veya işten çıkarmada aranıyor. 2008’den sonra gazete, televizyon, radyo, dergi ve bütün medya grupları çok ciddi mali sıkıntılar yaşıyor.

ALTER televizyonu, Elefterotipiya gazetesi, Limberis ve IMAKO grupları gibi devlet televizyonu ERT’de artık işten çıkarmalar dışında, onlarca basın kuruluşu ise çareyi iflasını açıklamakta buldu.

İŞSİZ GAZETECİ ORDUSU

Son verilere göre 2010 yılından bu yana 4 binden fazla gazeteci ve teknik elemanın işini kaybettiği hesaplandı. Üstelik bu rakama her geçen gün işlerin daha da azaldığı reklam şirketleri, yapımcı firmalar ile görsel ve işitsel yayın organları dahil değil. Son bir buçuk yılda devlet televizyonu ERT’den 1000, iflasını açıklayan ALTER’den 700, kapanan Apoyevmatini gazetesinden 130, yayınına ara vereceğini duyuran haftalık “Kosmos Tu Ependiti” gazetesinden 100 ve az ya da çok onlarca medya organında çalışan çok sayıda kişi işsizler ordusuna eklendi.

Özel “ALTER” televizyonu, “Apoyevmatini” ve “Elefterotipiya” gazeteleri, art arda iflas bayrağını çektikten sonra yayınlarına ara verdi. Haftalık “Kosmos Tu Ependiti” ile günlük spor gazetesi “Exedra” da, geçtiğimiz günlerde yayınlarına ara vereceklerini duyurdu. 22 Aralık’ta iflasını duyuran ülkenin köklü gazetelerinden Elefterotipiya’nın toplam borcu 66 milyon Euro. Gazetenin çalışanlarına olan borcu ise 5,5 milyon Euro.

Öte yandan yaklaşık bir buçuk aydır grevlerin yaşandığı ERT’de çalışan tecrübeli 145 gazetecinin sözleşmesi bu hafta sona erecek. Yenilip yenilenmeyecekleri bilinmiyor. Binlerce gazeteci, medya organlarında birikmiş alacakları sebebiyle sık sık iş bırakma eyleminde bulunuyor.

REKLAM KAYBININ FATURASINI ÇALIŞAN ÖDÜYOR

Ciro ve reklam gelirlerinde yüzde 50’nin üzerinde kayıp yaşandığını gören televizyon kanalları, kapanmaktan kurtulmanın çözümünü çalışanlarını kovmakta buluyor. Bazı yorumculara göre son 3 yılda reklam gelirlerindeki azalma yüzde 50’in üzerinde gerçekleşti. Bu oranın özellikle hayatiyetlerini sürdürme konusunda büyük problemlerle karşılaşan televizyon kanalları için tam bir felaket olduğu yorumu yapılıyor. (DIŞ HABERLER)


GÜNLÜK GAZETE SATIŞI EKONOMİYE BAĞLI OLARAK DÜŞYOR

İki üç yıl önce pazar günleri 2 ya da 3 gazete alan Yunan halkı, gelirlerindeki azalmaya paralel olarak gazetelerden tasarruf ediyor. İki yıl öncesine kadar hafta içi ortalama 400 bin civarında satan günlük gazeteler, geçen hafta ortalama 165 bin adet sattı. Eskiden Pazar günleri 1 milyon 200 bin olan satış rakamı, geçen hafta toplam 585 bin adet oldu.

ÖNCEKİ HABER

Ekmek ve Gül Sayı 25

SONRAKİ HABER

Erdoğan Zana'ya dağ yolunu gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa