12 Ocak 2012 06:02

'Van’da deprem, Adana’da ırkçılık ve yoksulluk'

Van’da meydana gelen depremin ardından, şehri terk ederek Adana’ya göç eden yüzlerce depremzede aile Adana Valiliği tarafından Karataş’ta Maliye Kampı ve Kamuya ait olan Öyküm Butik Otele yerleştirildi. Kalacak yer imkânının sağlanmasına rağmen, birçok ihtiyaçları karşılanmayan depremzedeler, Adana Valiliğinin sert

'Van’da deprem,  Adana’da ırkçılık ve yoksulluk'
Paylaş
Faruk Ayyıldız

DEPREM YAŞADIĞIMIZ EN BÜYÜK KORKUYDU

Metin Işıklı deprem sonrasında ailesi birlikte Van’ı terk etmiş. Van’da müzisyenlik yaptığını söyleyen Işık, Adana’da iş sıkıntısı yaşadıklarını söylüyor. “Van’dan soğuktan kaçtık. Evimiz hasarlı. Ama burada da iş sıkıntımız var. Kışın bitimiyle döneceğiz. Deprem hayatta yaşadığımız en büyük korkuydu” şeklinde konuşan Işık Van’da evlerin yapıldığını aktardı.   Münevver Dindar da bir odada sekiz kişi kaldıklarını ve sıkıntılarının bitmediğini söyleyerek, “Bir sürü eksikliğimiz var. Alışmaya çalışıyoruz ancak her şey bizim için zor oluyor” diye konuştu.

Cumali Bayram altı kişilik ailesi ile Adana’ya göç etmiş. Van’da kışın bitmesi ile birlikte memleketlerine döneceklerini ifade eden Bayram, Karataş’a tam anlamıyla alışamadıklarını bildirdi. Etnik kimliklerinden dolayı çevreden kendilerini rahatsız edenlerin olduğunu vurgulayan Bayram, çocukların da okula da geç gittikleri için derslerin büyük bölümünden geri kaldıklarının altını çizdi.

VALİ: AZLA YETİNMEYEN ÇOĞU BULAMAZ

İsmail Uz, Van’dan, Adana’ya ilk geldikleri zaman 25 kişi tek bir evde kaldıklarını belirtiyor. Van’da evleri yıkılmış ve evleri için yıkım kararı alınmış. Türkiye genelinde Vanlı depremzedelere maddi yardımlarda bulunulduğunu söyleyen Uz, “Bize yardım verilmedi. Burada Vali yardımcısı ‘azla yetinmeyen çoğu bulamaz’ diyerek bizimle dalga geçiyor. Vali yardımcısı bir de burada yoksul insan falan yok diyor. Valilikten herkes şikâyetçi” diye konuştu.

Âdem Çiçekay ise iki ay sonra askere gideceğini belirterek burada kendilerine kalacak yer imkânı sağlandığı için teşekkür ediyor. İlk geldikleri zamanlar yabancılık çektiklerini ve dışlandıklarını aktaran Çiçekay, kendileri için “Vanlılar geldi. Terörist bunlar, düzenimizi bozuyorlar” şeklinde konuşulduğunu söylüyor.   Metin Kaday, Van’dan geldikten sonra Adana Merkez’de okumaya başladığını ve orada bir yurtta kaldığını aktarıyor. Sınava hazırlandığını ifade eden Kaday, makine mühendisliğini hedeflediğini ancak depremden sonra hedefinin düştüğünü söyledi. Derslerden çok geri kaldıklarını ifade eden Kaday, birçok arkadaşının da İstanbul’a göç etmek zorunda kaldığını ve arkadaşları ile ‘bir daha toparlanabilir miyiz acaba’ diye konuştuklarını kaydediyor.

İŞ BULAMIYORUZ

Cevdet Balkız’ın Van’da kedisine ait dükkânları varmış, ancak deprem ile birlikte bırakıp Adana’ya gelmek zorunda kalmış. Adana’da ciddi şekilde iş sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Balkız, ailesinin yarısının Van’da kaldığını kaydediyor. İş sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini dile getiren Balkız, “Burada tarlaya gidecektik çalışmaya. Geldiler TC kimlik numaralarımızı aldılar ama hâlâ ses çıkmadı” şeklinde konuştu. Adana’da geçici iş bulabilme ihtimalleri olduğunu söyleyen Balkız, Adana’da kimselerinin olmamasından dolayı gidemediklerini aktardı.

Bedevi Dindar de erkeklerin yaşadığı işsizlikten yakınıyor. İki oğlunun olduğunu ve işsiz gezdiklerini söyleyen Dindar, “10 kişiyiz. İş yok, maaş yok. Giyim, para sıkıntılarımız var. Eşime diyorum bunları ama onun da elinden bir şey gelmiyor” diye konuştu. Van’a dönmeye korktuklarını söyleyen Dindar, çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu ve tuvalete bile yalnız gidemediklerini dile getirdi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Posasını çıkartıp işten attılar

SONRAKİ HABER

Emek Gençliği 6. Konferansını örgütlüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa