'Okul idaresi öğrencinin iyiliğini düşünürse’
Adana’da bulunan Nurten Yetimoğlu Meslek Lisesi’nde öğrencilerin yemek ve çeşitli isimler adı altında para toplanması sıkıntıları bitmiyor. Öğrencilerin dışarıdan yemek getirmesinin yasaklanması kararına öğrenciler tepkili. Okul idaresiyle konuştuklarını belirten öğrenciler, okul idaresinin yasağı, “dışarıdan getirilen gıda
İDARE BİZİM İYİLİĞİMİZİ Mİ DÜŞÜNÜYOR?
Görkem Tuğal; kantinde satışların dışarıya göre daha pahalı olduğunu belirtiyor. “İdare, öğrencilerin iyiliği için dışarıdan yemek getirilmesini yasakladığını söylüyor. Peki, aynı idare iyiliğimiz için kantin fiyatlarına neden müdahale etmiyor” sözlerini kullanan Tuğal, dışarıdan yedikleri zaman daha az para harcadıklarını aktardı.
YEMEĞİMİZİ ÇAMURLU ARAZİDE YEMEK İSTEMİYORUZ
Esat Kaya; okul idaresinin kendilerini düşünmediğini ve alınan kararın idare çıkarlarına uygun olduğunu söylüyor. Tüm yasaklamalara rağmen kantinden yemek yemediklerini kaydeden Kaya, öğrencilerin dışarıda boş çamurlu bir arazide yemek yemek zorunda kaldığını belirtiyor. Yemek yedikleri boş arazinin çamurlu olduğunu ve bunun düzeltilmesi için velilerin de yönetim ile görüştüğünü aktaran Kaya, “Okul yönetimi belediyeler ile görüştüklerini ancak bir sonuç elde edemediklerini söylüyorlar” şeklinde konuştu. Öğle aralarında yüzlerce kişinin boş arazilerde yemek yemeye çalıştığını aktaran Kaya: “Döner ve kolayı dışarıda 3 TL’ye satılıyorken, okul kantininde 4 TL’ye satılıyor ve kantinde yapılan döneri kimse beğenmiyor” dedi. Yağmurlu bir günde arkadaşlarının dışarıdan aldıkları dönerleri, kantinde bulunan masalarda yemeye çalışırken, kantincilerin müdahalesi ile karşılaştıklarının altını çizen Kaya; kantin sahiplerinin öğrencilerin yemeklerine zorla el koyduğunu dile getirdi. Ali Duman ise; okulda ilk yılı olduğunu belirtiyor ve yemek sorunu ile birlikte kayıt parası alınmasından şikâyet ediyor. Okula kayıt olurken, kendilerinden dört yıl aidat istenmeyeceğini söyleyen Duman, ilk yıldan kendilerinden aidat ve klima parası istendiğinin altını çiziyor. Tüm öğrencilerin bu parayı verip veremeyeceğinin düşünülmediğine dikkat çeken Duman, idarenin bu konudaki tavrının acımasızca olduğunu kaydetti.
Toykan Keçeci; okul idaresinin yaptırımlarının tutarsız olduğunu kaydediyor. Okulda ilginç yasaklamaların gündeme geldiğini ifade eden Keçeci, “Okula deri montları ile gelen öğrenciler, deri mont giymemeleri konusunda uyarıldı. Mont yasağının milli eğitimden geldiği söylendi; ama kendi kararlarını dahi uygulamayan bir düzen var okulda’ diye konuştu.
KANTİN YOKSA OKULA 100 METRE YAKLAŞMAYIN
Ersin Dönmez; dışarıdan yemek getirme yasağı kararına öğrencilerin tepkili olduğunu belirtiyor. Okulun ilk iki haftasından sonra yemek yasağının geldiğini ifade eden Dönmez şöyle konuştu: “Dışarıda yemek yiyen öğrencilere okulun 100 metre dışında yemeği yiyebilecekleri ve dışarıda yemek yiyen öğrencilerin okula 100 metreden fazla yaklaşmamaları söylendi.”
ÖĞRENCİYİ YORUYORLAR
Çağatay Tanrıkulu da; öğrencilerin yemek problemi yaşadığını belirterek, “Öğle arasında dışarıda yemek yiyecek olan öğrenciler dimdik ve uzun bir yokuşu çıkmak zorundalar. Bu da öğrencileri fazlasıyla yoruyor” dedi. Yemeğini dışarıda yemek zorunda olan öğrencilerin bazen de derslere geç kaldığına dikkat çeken Çağatay, birçok öğrencinin nasıl olsa yok yazıldım diyerek derslere girmediğini ifade etti. Kış aylarında havanın soğuk olduğunu söyleyen Çağatay şöyle konuşuyor: “Soğuk havalarda o yokuşu çıkmak, hava da yağmurluysa ıslanmak zorunda kalıyoruz. Bu da öğrenciler için hasta olma riski taşıyor demektir.” Okul idaresinin her şeyi öğrenciler için yapıyoruz sözlerini hatırlatan Çağatay, yemek sorununun bir an önce çözülmesini ve idarenin bununla ilgili önlem alması gerektiğini vurguladı.
Muhammet Mantaş da; okul kantininin sabah erken saatlerde simitleri bilerek az getirdiğini ve döner satışını arttırmayı hedeflediğini belirtiyor. Döner alacak parası olmayan arkadaşlarının olduğunu aktaran Mantaş, “Simit az getirildiği için erkenden bitiyor ve döner parası olmayan öğrenciler aç kalıyor” şeklinde konuştu.
Uğur Yaşar Koçal; kayıt sırasında ödedikleri paranın üzerine kendilerinden klima parası alındığını belirtiyor. Klima takılmasına rağmen, klimanın açılmadığını aktaran Koçal, üst katta bulunan sınıfların kışın çok soğuk olduğunu söyledi. Dışarıdan yemek getirmenin sadece öğrencilere yasak olduğunu ifade eden Koçal, idare ve öğretmenlere herhangi bir yasağın olmadığını aktardı. İbrahim Şanlı; herkesin istenilen klima parasını veremeyeceğini söylüyor ve bunun için kimsenin çekinmemesi gerektiğini dile getiriyor.
Mete Demir; devletin okula takılan klimaların parasını karşılayamamış olmasına şaşırdığını ve bu durumu anlamadığını aktardı.
Buğrahan Çeviren; zaten okul başladığında, gerektiği kadar kayıt parası verdiklerini ve tekrardan paranın neden istendiğini anlamadığını ifade etti.
Şafak Binen ise önceden 250 TL toplandığını hatırlatarak, klima parası olarak da 35 TL toplanmasının saçmalık olduğunu söyledi.