Birleşiyoruz
Bir süredir ODTÜ’de yürütülen bir HDK çalışması var. Yazım aslında böyle raporvari bir şekilde algılanmasın, neler gerçekleştirdik ve önümüzdeki süreçte de ne gibi hedeflerimiz var bunlarla ilgili bir yazı olacak. Yaptığımız çalışmanın önümüzdeki süreçte diğer pek &cc
İLK OLARAK NE YAPTIK?
İlk olarak 18 Ekim’de henüz “Kongre Girişimi” iken bu oluşum içinde var olan örgütlere ve bu çalışmanın içinde gönüllü yer almak isteyen arkadaşlarımıza ilk forumu örgütlemek üzere bildiri ve afişlerle çağrı yaptık. 100-150 arkadaşın katıldığı forumda, genel HDK çalışmamızın önümüzdeki süreçte nasıl olacağı tartışıldı ve yeni dönemde HDK’nın komisyonlarını kurma kararı alındı. Komisyonları kurma kararını aldıktan sonra gündeme bağlı olarak biraz gecikmeyle de olsa, komisyonları kurduk. Bunlar; İletişim- Koordinasyon, Basım-Yayın, Kadın, LGBTT, Çevre ve Ekoloji ve geçici olarak kurduğumuz Van Depremi’yle Dayanışma Komisyonu’ydu. Daha sonra Van’a yardım amacıyla standlar kurarak, isim listeleri toplayarak bir çok arkadaşımızla beraber Van’a gittik. Kamyonlarla yardımlarımızı gönderdik. Blok vekilleri Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Levent Tüzel ve Ertuğrul Kürkçü’nün katıldığı 24 Kasım’da bir panel örgütledik. Panele ciddi bir katılım oranı gerçekleşti.
KOMİSYONLAR NELER YAPTI?
Panelin ardından toplandığımız forumlarda kurduğumuz komisyonlara bir an önce işlev kazandırmak adına komisyonlarda yer alan arkadaşlarımızla bir araya geldik. İlk olarak Basım-Yayın Komisyonu toplandı ve ODTÜ genelinde HDK’nın sesi olacak bir fanzin çıkarttı. Fanzinin içeriği o dönemin gündemi olması dolayısıyla; “KCK operasyonları”, “Hopa tutuklamaları”, “Dersim ’38, Özür ve Bugün” konulu yazılar yer aldı. Kurulan komisyonlardan da bu komisyonların neler yapacağına ve neden kurulduğuna dair yazılar vardı. Düzenli olarak bir araya gelen komisyonlar yine önüne bir çok iş koydu ve bunu gerçekleştirmeye çalıştı. Örneğin Kadın Komisyonu geçtiğimiz ayda Sebahat Tuncel’le “Savaş ve Kadın” temalı bir söyleşi gerçekleştirdi. Önümüzdeki süreçte de komisyonları olabildiğince aktif hale getirmek ve komisyonların ürettiği işleri ODTÜ’deki tüm öğrencilerle, akademisyenlerle paylaşabilmek ve kazanabilmek adına kendimizi konumlandıracağız.
PEKİ YENİ SÜREÇTE NELER YAPILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR?
Şu anda genel anlamda yaptıkça öğrenen, hatalarından eksiklerinden ders çıkarmaya çabalayan bir çalışma var. Ancak bizim daha çok kazanımla ilerlememiz ve daha fazla büyümemiz gerekiyor. Bu da HDK’yı yerele; fakültelere taşımamız ve birim örgütleri kurmamız gerektiğini gösteriyor. Bunun için fakültelerde, birimlerde “HDK’nin yerel meclislerini” kurmak adına adımlar atacağız.
YEREL MECLİS NASIL BİR ŞEY OLACAK?
İlk olarak benim de içinde yer aldığım; hazırlıkta eğitim gören, HDK’nin paneline forumuna katılan arkadaşlarla bir araya gelerek bu yerel meclis konusunu tartıştık. Bugün üniversiteleri bilimden uzaklaştırıp, gericiliğin kalesi yapmaya çalışan, piyasalaştırma politikalarıyla bir rant alanı haline getiren, bunun yanı sıra kendi üniversitemizden de örnek verecek olursak kampüs içinde kurulan Aselsan, Havelsan gibi işletmelerle emperyalist emellerle, üniversiteleri savaş sanayisinin birer yedek gücü haline getirmeye çalışıyorlar. Bununla birlikte 12 Eylül dönemini aratmayacak sayıda hapishanelerde öğrenci gençlik bulunuyor. Bu arkadaşlarımız eyleme katıldığı için hatta eyleme katılan birisine ayakkabısı benzediği için, puşi taktığı için, saç traşını beğenmediği için mahkum ediliyorlar. Bu kuşatmaya karşılık bizler ancak daha fazla büyüyerek, bütün gençliği kazanarak yanıt verebiliriz. İşte kuracağımız meclisler temelde buna hizmet edecek. Bu yerel meclisler daha fazla insanla buluşan, güncel politik meseleleri kendi arasında tartışan, bu sorunlara yönelik anında reaksiyon gösterebilecek ve buna dair eylemleri örgütleyebilecek olan; kantin sorunundan, yurt sorununa, ulaşım sorununa, yemekhane sorununa kadar her şeyi, düzenleyeceği açık forumlarda tartışan bir yapıda olacak. Bu süre zarfında komisyonların en iyi şekilde beslenmesini sağlayarak ve basım-yayın materyalleriyle beraber elimizdeki diğer imkanları da en iyi şekilde kullanarak; bütün ODTÜ Hazırlık öğrencilerini politikamıza, sorunların çözümüne kazanmayı hedefleyen bir çalışmayı örgütlemek temel planımızdır. Sonuç olarak biz önümüzdeki süreçte de yapacağımız çalışmanın diğer yerler için ön açıcı olacağının bilincindeyiz. Bizler deneyimlerimizi paylaşmadıkça yapacağımız çalışmanın çok yönlü olması beklenemez. Yeni dönemde bizim hedeflerimizin daha fazla gençle bir araya gelmek, bu sorunları onlarla beraber tartışmak olmalıdır. Okullarda çalışmayı yerele taşıyan buralardan kazanmayı hedefleyen, mahallelerde daha fazla gençle buluşmak adına halı saha maçları, film gösterimleri, küçük birim toplantıları vs. ( bunların dışında biraz bizim yaratıcılığımıza kalmış başka şeyler ) örgütleyen bir çalışmayı nasıl planlayacağımızı tartışmalıyız. Yeni kazanımlarımızı hep beraber paylaşmak dileğiyle...