‘Yıpranma imtiyaz değil, hak’
HDK İstanbul milletvekili Levent Tüzel’in halk, meslek ve emek örgütleriyle bir araya gelerek oluşturduğu ve Meclise sunduğu yasa tekliflerine bir yenisi daha eklendi.Tüzel’in Meclis Başkanlığı’na verdiği beş maddelik bir yasa teklifi ile, gazetecilerin 30 yıldır kullandıkları, ancak AKP tarafından gasp edilen “yıpranma” hak
Tüzel’in Meclis Başkanlığı’na verdiği beş maddelik bir yasa teklifi ile, gazetecilerin 30 yıldır kullandıkları, ancak AKP tarafından gasp edilen “yıpranma” haklarının geri verilmesi istendi. Devletin çalışanları hak kaybına uğratan düzenlemeler yerine, gazetecilik işkolundaki kayıt dışı işçiliği azaltma konusunda yasal düzenlemeler yapılmasının daha yararlı olacağı kaydedildi. Gazetecilerin yaptıkları iş itibariyle ne kadar ağır ve yıpratıcı bir görev icra ettiklerinin belirtildiği teklifte, Van Depremi’nde yaşamlarını yitiren Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz hatırlatıldı.
TEKLİFTE NELER VAR?
* 5510 sayılı SSGSS Yasası’nın 40. maddesi 2. fıkrasına eklenen bendlerde kapsama girenlerin tanımı yapıldı. Buna göre; TRT’nin haber hizmetini yapan ve haber hizmetlerinde fiilen çalışanlar, basım ve gazetecilik işyerlerinde 4857 sayılı İş Kanunu’na göre çalışanlar da eklendi.
* Teklifin 2. maddesinde ise yine 5510 sayılı Kanunun 40. maddesinin 3. fıkrasındaki “ve emeklilik yaş hadlerinden üç yılı geçmemek üzere yarısı indirilir” ifadesindeki üç yıl yerine “ “ve beş yılı geçmemek üzere emeklilik yaş hadlerinden indirilir.” ifadesinin getirildi.
* 3. maddede ise “90 fiili hizmet gün sayısı eklenecek işlerde 1.5 puan” ifadesi yerine “2 puan” ifadesi getirilerek, kesilecek prim oranının 2 puan artırılması önerildi. Bu primin medya sahiplerince karşılanması istendi.
* Teklifte fiili hizmet zammı, yani yıpranmadan yararlanmak için en az 3 bin 600 gün prim ödeme yani fiilen on yıl çalışma zorunluluğu vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)