26 Ocak 2009 00:00
Praktikerin sendika düşmanlığı belgelendi
GÜNÜN YAZILARI
Türkiyede yapı marketleri sektöründe önde gelen firmalardan Praktiker Yapı Marketleri AŞnin, Almanya ve birçok ülkedeki birimlerinde sendika varken, Türkiyede sendika düşmanlığı yaptığı ortaya çıktı. Türk-İşe bağlı Koop-İşin yetki alarak toplusözleşme masasına oturmaya hazırlandığı Praktiker patronu, sendikanın yetkisini engellemek için 47 işçiyi geriye dönük sigorta ettirdi, kurum içi protokolde de marketlerde sendikalaşmayı önleme maddelerine yer verildi.
Türk-İşe bağlı Koop-İş Sendikası, beş yıla yakın bir süredir yürüttüğü örgütlenme çalışmasını tamamladığı Praktiker Yapı Marketlerinde 8 Ocak 2009da yetkiyi aldı. 15 Aralık 2008de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çoğunluk tespitinde bulunan Koop-İş, 6 ilde 10 mağazası bulunan Praktikerde toplam 759 işçiden 392sini üye yaparak çoğunluğu sağladı. Koop-İş, Praktiker patronu ile toplu iş sözleşmesi için masaya oturmaya hazırlanırken, Praktiker patronunun sendika düşmanlığı ile karşı karşıya kaldı.
47 işçi geriye dönük işe başlatıldı
Genel müdürlüğü İstanbulda olan ve İstanbul, Ankara, Konya, İzmir, Adana ve Gaziantepte marketleri bulunan Praktiker patronu, Koop-İşin bakanlığa müracaat ettiği tarihin üç gün öncesinde 47 işçiyi daha işe aldım, ancak bunları bakanlığa bildirmeyi unuttum diyerek, 100 bin TLyi aşan bir cezayı ödemeyi göze alıp sendikanın yetkisini düşürmeyi hedefledi. Koop-İş, Çalışma Bakanlığına yetki için 15 Aralık 2008de başvururken, Praktiker patronu 12 Aralık 2008 tarihi itibariyle 47 işçinin sigorta girişini yaptırdı. 12si Bilkent Mağazası, 12si Adana, 10u İzmir, 10u Konya ve 3ü İstanbulda Genel Müdürlük olmak üzere 47 işçiyi sigorta ettirerek sendikanın yetkisini düşürmeyi amaçlayan Praktikerin sendika düşmanlığının, kendi iç protokollerine de yansıdığı ortaya çıktı.
Praktiker İstanbul Genel Müdürlük binasında 10 Mart 2008 tarihinde Koordinatör Seher Demirci başkanlığında yapılan İnsan Kaynakları Toplantısında, sendikalaşmanın engellenmesi için özel not düşüldüğü ortaya çıktı. Bu toplantıda düzenlenen protokolde, Marketlerde sendikalaşmayı önleme amacı ile tüm market müdürleri ile iletişim toplantısı yapılacağı bilgisi tüm katılımcılara iletildi denildi.
Alemdar: Küçük oyunlar
Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar, dünya devi Praktikerin, kendisine yakışmayacak şekilde küçük oyunlarla sendikanın çoğunluğunu düşürmeye uğraştığını söyledi. Örgütlenme sürecinde üyelerine yönelik baskılarla karşılaştıklarını, üyelerine yapılan onca baskıya rağmen çoğunluğu sağladıklarını kaydeden Alemdar, Praktiker çalışanlarının kararlı duruşu ve mücadelesi sonucunda örgütlenme çalışmamız başarıyla sonuçlandırılmıştır dedi. Türkiyede sendika düşmanlığı yapan Praktikerin dünyadaki bütün işyerlerinde, çalışanların sendikal haklardan yıllardır yararlandıklarını belirten Alemdar, Praktikerin faaliyet gösterdiği diğer ülkelerdeki gibi Türkiyede de sendikalı işçi çalıştırması, toplu iş sözleşmesi hakkına saygı göstermesi, prestijini bir kat daha artıracaktır dedi.
Alemdar, sendika olarak bundan sonraki süreci işverenle karşılıklı iyi niyetle tamamlayarak, toplu iş sözleşmesi imzalamayı amaçladıklarını ifade etti.
Türk-İş sosyal diyalog dedi
Öte yandan, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Mali Sekreter Ergün Atalay, Praktiker Yapı Marketleri Genel Müdürü Frank Bednara bir yazı göndererek, sosyal diyalog istediler. Praktikerde Koop-İşin çoğunluk sağladığının hatırlatıldığı yazıda, Koop-İşin üyesinin Türk-İşin üyesi olduğu ve üye sendikaları ilgilendiren konuların kendilerini de ilgilendirdiği ifade edildi. Praktiker Bau-und Heimwerkermaerkt Holding AGnin sendikal haklara saygılı olduğu vurgulanan yazıda, aynı tavrın Türkiyede de gösterilmesi istendi. Yazıda, sosyal diyalog ilkesi gereğince, Praktiker işyerinde bir an önce TİS sürecinin başlatılması gereğine dikkat çekilerek, aksi halde Praktiker müşterisine yönelik bir kampanyayla en kararlı ve sert tavrın gösterileceği ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
Evrensel'i Takip Et