Lastik iş kolunda TİS görüşmeleri başladı
Lastik işkolunda Goodyear, Pirelli ve Brisa fabrikalarında çalışan yaklaşık 4000 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri başladı. 2012-2014 yılları arasında geçerli olacak toplusözleşme için Lastik-İş Sendikası ilk altı ay için yüzde 14, diğer altı aylık dilimler için enflasyon artı 1 puanlık artı
Lastik işkolunda Goodyear, Pirelli ve Brisa fabrikalarında çalışan yaklaşık 4000 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri başladı. 2012-2014 yılları arasında geçerli olacak toplusözleşme için Lastik-İş Sendikası ilk altı ay için yüzde 14, diğer altı aylık dilimler için enflasyon artı 1 puanlık artış talebiyle masaya oturdu. İdari maddelerde bir değişikliğe gidilmeyen taslağa, bu dönem bireysel emeklilik hakkı da eklendi. Sosyal haklarda da yüzde 23-31 arasında değişen oranlarda zam talep edildi. KOÜ Derbent Uygulama Oteli’nde yapılan ilk oturumda 16 maddede anlaşma sağlanırken ikinci görüşme 25 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek.
SÖZLEŞMEYE İLGİ YOK
Toplusözleşme görüşmelerine dair görüşlerini aldığımız Pirelli işçileri, önceki dönemlerle kıyaslandığında bu dönem fabrikada toplusözleşmeye ilginin daha az olduğunu, işçinin süreci sadece izlemekle yetindiğini kaydediyorlar. Pirelli işçilerinin bu ilgisizliğinin nedenini ise “Bir şeylerin değişeceğine inanmama ve işçi ne talep ederse etsin son kertede sendikacılar ne derse o oluyor” sözleriyle açıklıyorlar. Pirelli ve Brisa lastik fabrikalarında sendika yönetimine muhalif işçilerin işten atılmasının fabrikada “Sendika yönetimini eleştiren herkes işten atılır” duygusunun yaşanmasına neden olduğunu vurgulayan Pirelli işçileri, “Yaşadığı korku işçiyi her şeye kayıtsız olmaya götürdü, her şeyden elini ayağını çekti işçi” değerlendirmesi yapıyorlar.
8 yıldır Pirelli’de çalışan bir işçi fabrikada taslak hazırlanmadan önce sendika tarafından işçilerin taleplerini almak için föy dağıtıldığını belirterek “Föyler dağıtıldı, bir şeyler yazdık ama bir şeylerin değişeceğine inanmadan. Ben sekiz yıldır fabrikadayım hep aynı şey olur. Föyler dağıtılır bir taslak çıkar ortaya, son güne kadar görüşmeler sürer. Greve saatler kala sözleşme imzalanır. Ne olur sonunda ‘idari maddeler korundu derler’ ama aldığımız zamlar enflasyon karşısında erir gider. Yine böyle olacak duygusu var herkeste”dedi.
2008 yılında greve çıkıldığını anımsatan Pirelli işçisi “O dönem ne olmuştu işten çıkarılan temsilci arkadaşlarımız föye sözleşme imzalanmadan işçiye sorulur diye bir madde koymuştu. O zaman işçi grev dedi. Grev 14 gün sürdü ama bedeli ağır oldu. Başta temsilcilerimiz olmak üzere 36 arkadaşımız işten atıldı. Bunlar sendika yönetimini eleştiren, tutumunu sorgulayan insanlardı. Bundan daha büyük gözdağı olur mu işçiye? Şimdi bu işçi bir şeylerin değişeceğine nasıl inansın?” diye sordu.
HEP AYNI YERDEYİZ
Lastik-İş’in masaya yüzde 14’le oturduğunu, bir dönem önce masaya yüzde 10’la oturduğu düşünüldüğünde yüzde 14’ün bir dönem önceye göre daha iyi olduğunu söyleyen 13 yıllık başka bir Pirelli işçisi fakat bu artış talebinin lastik işçisinin kayıplarını karşılayamayacağını ifade etti. Pirelli işçisi “Yüzde 14’le oturuldu, tamam bir dönem önceye göre daha iyi. Ama vergi dilimine girince işçinin elinde bir şey kalmıyor ki bunu da hesaba katmak lazım. Olduğumuz yerde patinaj yapıyoruz” dedi.
İDARİ MADDELER DE ÖNEMLİ
Sadece parasal maddeler değil idari maddelerin de önemli olduğunu kaydeden Pirelli işçisi yıllardır Pirelli işçisinin en büyük talebi olan ağır çalışma koşullarından kaynaklı 6 gün çalışıp, iki gün istirahat yapma talebinin bu dönem taslakta yer almadığını belirterek “6’ya 2 yıllardır talebimiz. Çalışma koşullarımız ağır, herkeste bel, boyun fıtığı var özellikle 5-6 yılın üzerindeki işçilerde. Bu talep bu dönem yer almadı. Eşit işe eşit ücretin yanısıra geçici işçilik de bizim için önemli. Bizde geçici işçi sadece yaz aylarında, yıllık izinler döneminde çalışır. İşveren her zaman yıllık izinleri bir yıla yaymak ve geçici işçiliğin süresini uzatmak ister. Henüz işverenin tutumu belli değil önümüzdeki aylarda göreceğiz” dedi.
Taslakta bu dönem bireysel emeklilikle ilgili bir maddenin de yer aldığını ifade eden Pirelli işçisi “Lastik fabrikalarında işçinin özel sigorta hakkı vardır. Bu dönem bireysel emeklilik hakkını da koydular. Çünkü fabrikalar gençleşiyor. Pirelli’de yeni işe başlayan 250’ye yakın arkadaş var. Emeklilik yaşı çıkmış 65’e, bu genç işçiler için emeklilik hayal. Bunu gözeterek bu maddenin yer aldığını düşünüyorum” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)