5 Aralık 2008 00:00
Muronun nesi komik?
Kurtlar Vadisi tayfası, televizyon camiasının en azimli siyasi mesajcıları. Dizilerinde Ergenekona da bindirebiliyorlar, hükümete de, Amerikaya da, sonra birden en hükümetçi, en derin devletçi görünebiliyorlar. İlginç bir siyasi çizgileri var ama Vadiden gelen mesajlar kendilerince bir tutarlılık yaratacak kadar oldu.
Kimi zaman izleyicilerin de Kurtlar Vadisi teorisyenlerine yön verdiği oluyor. Muro karakterinin seyri, bunun en canlı örneği. Muro, başından beri bir devrimci Kürt karikatürüydü. Ama ilk bölümlerde, biraz da aptallığını öne çıkararak, Muroyu kötü bir kahraman olarak sundular seyirciye. Fakat kullandığı devrimci jargonuyla, beceriksiz ama samimi devrimciliğiyle, Muro karakteri, beklenenin tersine, tuttu. Vadiciler de bu kadar tutan bir karakteri öldürmek niyetlerinden vazgeçip, Muroyu itirafçı yaptılar. Yetmedi, üstüne bir de film patlattılar.
İşte, Muronun en sevdiği lafı olan Nalet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisineyi altbaşlık yapan film, böyle doğdu.
Forumlarda, dizi seyircileri arasında ilginç bir tartışmaya neden oldu bu karakterin bu kadar abartılması. Kimileri, bir teröristin sevimli gösterilmesine itiraz ediyor, kimileri keşke her Kürt Muro gibi olsa diyor... Herhalde söylemeye gerek yok; dizi seyircileri pek devrimcilerin değerleriyle neden dalga geçiliyor, belden aşağı vuruluyor gibi itirazları akıl etmiyor.
Filmin hikayesi, hakikaten belden aşağı çünkü. Daha ilk sahne, Lenin posteriyle, Che ile açılıyor. Muro, cezaevinden çıkıyor. Tüm beceriksizliği ve sertliğiyle, Çetoya acilen köye gitmeleri gerektiğini anlatıyor. Orada bir aile kurup örnek olacaklar, devrimi de köyden başlatacaklar sözde. Yolda üzerine kahve dökülmesiyle birlikte belden aşağı esprilerin kapısı aralanıyor. Köye gittiklerinde, iki Rus kadınla habersiz evlendirildiklerini öğreniyorlar. Kadınları bulmaya İstanbula gelince, zaten içinde Rus kadınların, pezevenklerin ve polisin olduğu bir maceraya doğrudan girmiş oluyorlar.
Sürekli devrimci jargonu kullanan beceriksiz bir karakterin komikliğinden uzun metrajlı bir film çıkmıyormuş. Muro ile bunu bir kez daha görmüş olduk. Filmde, Muronun her zamanki halleri ve kadınlarla cinsel içerikli esprileri dışında yeni olan hiçbir şey yok. Yani devrimcilerle dalga geçmeye niyetlenirken, komik olmayı bile pek becerememiş bir filmle karşı karşıyayız. Muroya normalde gülen seyircinin filme yine de güleceğinden emin değilim.
Bu film, Muronun en karikatürünü yapalım derken, bu haliyle bile izleyiciye en samimi, en sahici gelen Kurtlar Vadisi karakterine dönüşmesinin öyküsü. Dalga geçmeye çalışanların da kendileri komik duruma düşüyor...
Çağdaş Günerbüyük
Evrensel'i Takip Et