21 Aralık sonrası görevlerimiz için öneriler
Murat Harata
AKP’nin neo-liberal politikalarının işyerlerinde-emekçilerde yarattığı memnuniyetsizlik, KESK-SES ve diğer sağlık örgütlerinin emekçilerde karşılığını bulan taleplerle yola çıkması, farklı sendikalara üye olan emekçileri dahi 21 Aralık’ta sokağa dökmüştür. Bu süreçte sağlık alanında eylem öncesinde birimlerde kurulmaya başlanmış olan sağlıkçılar meclislerinin işyerinde hangi statüde, meslekte ve örgütte olursa olsun emekçilerin birliğinin sağlanmasında önemli bir araç olmuştur. Bu meclislerin yarattığı sinerjinin de etkisiyle 21 Aralık örgütlerin yan yana gelerek eylem kararı almasından daha etkili bir eylem olarak açığa çıkmıştır. Birleşik emek hareketinin yaratılmasında, işyerlerinde tüm emekçileri kapsayacak-demokratik işleyişe ve eşit ilişkiye sahip, hedefleri belirlenmiş işyeri meclislerinin kurulması ve geliştirilmesinin önemi büyüktür.
MECLİSLER PANZEHİR OLACAK
Emekçilerin esnek, güvencesiz, kuralsız ve performansa dayalı çalıştırma yöntemleri ile birbiriyle rekabete yönlendirildiği ve ürettiği işle yabancılaşarak nesneleştirilmeye çalışıldığı üretim ilişkilerine karşın; işyerlerinde kurulacak meclislerle geliştirilecek dayanışma ilişkileri, karar süreçlerine eşit katılımla örülen mücadele emekçilerin yönetme kapasitelerinin de gelişmesine neden olacak ve kapitalizmin üretim ilişkilerinin yarattığı aşınmaya panzehir olma potansiyeli taşıyabilecektir.
Bu yüzden her birimde sağlık ve sosyal hizmet çalışanları meclislerinin kurulması önemlidir. Bu meclisler kurulurken-çalışmalar yürütülürken;
1-Statü-istihdam farkı ayrımı yapılmadan oluşturulması,
2-SES üyesi olma zorunluluğu olmaması,
3-Kendi içinde demokratik bir yönetim anlayışıyla- süreli dönüşümlü belirlenen kolaylaştırıcılarla toplanması- yönetilmesi önemlidir.
SAĞLIK HAKKI İNİSİYATİFİ
Meclisler kısa ve orta vadeli programlar oluşturarak yol yürümelidir:
Meclislerin; Hükümetin-sistemin neo-liberal dönüşüm politikalarına karşı diğer birimlerle birlikte bütünlüklü mücadele yürütürken diğer taraftan işyerinde idarenin uygulamalarına (mobing-baskı-yer değiştirme-birim açma-kapatma..vb.) karşı da mücadeleyi örgütleme, alternatif oluşturma- uygulama süreçlerine müdahil olma yönünde somut hedefler belirlemesi önemlidir.
Önümüzdeki süreçte; Sağlıkta Yıkım politikalarını geriletme-durdurma hedefli programatik bir mücadelenin tek başına işyerlerinde kurulan meclislerle yürütülemeyeceği, hizmetten yararlanan toplum kesimlerinin de sürece katılması önemlidir. Bunun için eşit-parasız-nitelikli sağlık hizmeti sunumundan, emekten yana olan siyasal organizasyonların harekete geçirilmesi ve bunlar aracılığı ile toplumun mağdur kesimlerini kapsayan, sürece katan Sağlık Hakkı İnisiyatiflerinin kurulması gereklidir.
Sendikal hareketin bugüne kadar yürüttüğü rutinle yürümeyeceği tespitini daha önce yapmıştık. Birleşik emek hareketinin yaratılması göreviyle karşı karşıyayız. Birleşik emek hareketinin örgütlenmesinde önemli bir mihenk taşı olacak olan işyeri meclislerinin kurulmasında SES’li kadroların inisiyatif alması ve kararlılık iradesi göstermesi gereklidir. Önümüzdeki dönemde; Sağlıkta Yıkım politikaları; 663 sayılı KHK, Sağlık kampüsleri kurulması, güvencesizleştirme vb neo-liberal politikalara karşı alternatif oluşturma ve örgütlerimizin kurullarının aldığı süresiz grev başta olmak üzere sürecin örgütlenmesinde mücadelenin etkisi, kurulacak meclislerin genişliği-işleyişi ile de belirleneceğinden tüm SES’lilerin kendilerini bu konuda bekleyen görevlerin bilinciyle hareket edeceğinden kuşku yoktur.
Sömürü düzenine karşı mücadeleyi büyüteceğimiz ve başka bir dünyanın nüvelerini bugünden yaratacağımıza olan inancımızla….
(*) SES Kocaeli Şube Başkanı
evrensel.net
Evrensel'i Takip Et