8 Eylül 2008 00:00
Evrensel Kültürde Mizah ve mesaj tartışması
Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Evrensel Kültür, Eylül ayında Neye güleriz neden güleriz? Mizah ve mesaj başlığını taşıyan dosyasıyla okur karşısında. Dergide Frankfurt kitap fuarı tartışmasından güncel sergi, kitap, film yazılarına kadar birçok konu işleniyor.
Ali Şimşek, Ayşe Duygu Şarman, Muzaffer İzgü, Yücel Sarpdere, Levent Cantek, Cihan Demircinin yazıları Aziz Nesinin ciddi bir iş dediği mizahın gülme güldürme biçimlerini tartışmaya açıyor.
Dergi, 1908 devriminin 100. yıl dönümünde devrimin Türkiye halkları bakımından önemine işaret etmeyi sürdürüyor. Aydın Çubukçunun imzasını taşıyan 1908den unutturulanlar ve unutulmayanlar yazısı devrimin silinmeye çalışılan halkçı karakterini hatırlatıyor. Nuray Sancar, hakkı yeterince verilmeyen 1908 devriminin izini Kartpostallardaki Meşrutiyet yazısında sürüyor.
Bazı yazarların AKP iktidarına ve onun Kültür Turizm Bakanına güvenmedikleri ve yazar örgütlerinin bu fuar katılım sürecinde şeffaf olmadığı, çok ciddi kaygılar üretecek ölçüt sorunuyla karşı karşıya oldukları gerekçesiyle Frankfurt Kitap Fuarına katılmayı reddetmesiyle başlayan tartışmalar yapılan karşılıklı açıklamalarla sürerken Refik Sıla Güvenç yazarların görüşlerini yansıtan mini bir dosya hazırlamış.
Ferda Çağlayan, İstanbulun heykel gündemi adını taşıyan yazı dizisiyle kurtarılmayı bekleyen zor durumdaki heykelleri konu ediyor. Yazı dizisinin ilkinde Barış anıtı ve Bahar heykeli var.
Sennur Sezer ise Stalini zorla sevdirmek başlıklı yazısında Nazlı Erayın son kitabi Kayıp Gölgeler Kentini eleştiriyor.
7.Sapanca Şiir Akşamlarına katılan üç şair, Gülsüm Cengiz, Müslim Çelik ve Kenan Sarıalioğlu birlikte geçirdikleri birkaç saati ayrı ayrı kaleme almışlar.
Ebru Topcu, Özgürlük Yolları isimli kitabı üzerine Zehra İpşiroğluyla, Onur Bakır Özcan Karabulutla ilk romanı üzerine, Tülin Tankut, araştırmacı yazar Yıldız Cıbıroğluyla, Yasin Kayırtar aşıklık geleneğini bugüne taşımaya çalışan Muharrem Temizle, Semra Çelik Iraktaki savaşın içyüzünü anlatan son kitabı ile ilgili Jürgen Todenhöfer ile söyleşi yapmışlar.
Magnum fotoğrafçısı Martin Parrın sergisini Koray Karaermiş, Hüseyin Karabeyin Gitmek sinema filmini Çağdaş Günerbüyük derginin Eylül sayısına taşımışlar.
2008 Gençlik Buluşmasında oluşturulan İğde Altı Şiir Atölyesinin ortak kaleme aldığı şiir Mustafa Közün kurgusuyla derginin sayfalarında yerini almış. Dergi Eylül sayısında ayrıca Bülent Şamcı ve Gökhan Cengizhanın şiirlerine de yer vermiş. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et