04 Eylül 2008 00:00

Ergenekon’a kırmızı çizgi

Emekli generaller Tolon ve Eruygur’un cezaevinde TSK adına ziyaret edilmesi, Ergenekon operasyonuna sınır çizmek olarak değerlendirildi

Paylaş

Genelkurmay, Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral Şener Eruygur ile Orgeneral Hurşit Tolon’un ziyaret edildiğini açıkladı. ‘TSK adına’ yapılan ziyaretin Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi tarafından gerçekleştirildiği bildirildi. TSK’nın emekli generalleri ziyaret etmesi, Ergenekon’da kırmızı çizgiyle sınırın belirlendiği yorumuna neden oldu.
Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, “3 Eylül 2008 günü saat 11.30’da Kocaeli ili Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Kandıra Cezaevinde tutuklu olarak bulunan Emekli Orgeneral Şener Eruygur ile Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’u ziyaret etmiştir” denildi. Açıklamada, “TSK’ya uzun süre hizmet veren iki emekli komutana yapılan bu ziyaret, TSK adına gerçekleştirilmiştir. Bilindiği üzere, dün olduğu gibi bugün de TSK’nın yargıya olan saygısı ve güveni tamdır” ifadelerine yer verildi.
Ziyaret 1 saat sürdü
Kocaeli F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan Eruygur ile Tolon’u ziyaret eden Korgeneral Galip Mendi’nin ziyareti yaklaşık 1 saat sürdü. Saat 11.30’da ziyarete giden Korgeneral Mendi, ziyaretin ardından sivil plakalı bir otomobille cezaevinden ayrıldı. Korgeneral Mendi, cezaevi çıkışında açıklama yapmadı.
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile eski Jandarma Genel Komutanı ve ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, Ergenekon soruşturması kapsamında 1 Temmuz’da Ankara’da gözaltına alınmışlardı. İstanbul’da sorgulanan iki emekli orgeneral, “terör örgütüne üye olmak” ve “hükümete karşı darbe teşebbüsünde bulunmak” ile suçlanıyor. (HABER MERKEZİ)

Ziyaretçi paşa Kutlu Adalı cinayetinden sorgulanmıştı
TSK adına emekli orgeneral Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’u cezaevinde ziyaret eden Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından sorgulanmıştı.
Kutlu Adalı, 23 Mart 1996’da yazdığı bir yazıda St. Barnabas baskınını gündeme getirip “Baskını gerçekleştirenlerin kullandığı beyaz Renault Toros’un Sivil Savunma Teşkilatı’na ait olduğu doğru mudur?” diye sormuştu. Ve Mendi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak Adalı ailesinin Türkiye’ye karşı açmış olduğu davada, sorgulanmıştı. 23 Haziran 2003 tarihinde Ledra Palace’ta özel bir oturum gerçekleştiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden bir heyet, Kutlu Adalı öldürüldüğü zaman sivil savunma başkanı olan GKK eski komutanlarından Galip Mendi’yi de olayla ilgili ilk kez sorgulayan mahkeme oldu.
Sorgulamada Mendi soruları yanıtlarken, Sivil Savunma Başkanlığının Kutlu Adalı cinayetiyle ilişkilendirilmesini reddederken St. Barnabas baskınını, “O dönem Barış Kuvvetleri Komutanlığımızın yaptığı huzura yönelik, teröre yönelik faaliyetlerden bir tanesiydi” demişti. AİHM, gazeteci Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı’yı Türkiye aleyhine açtığı davada haklı bulmuş ve maddi tazminat ödemeye mahkum etmişti.
Adalı gazetemize konuştu
Gazeteci Kutlu Adalı’nın eşi Şair İlkay Adalı, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, Kutlu Adalı’nın katledilmeden kısa bir süre önce St. Barnabas baskınıyla ilgili yazdığı yazılar konusunda Sivil Savunma Teşkilatı tarafından telefonla tehdit edildiğini hatırlattı.
Adalı, o dönem Sivil Savunma Teşkilatının başında bulunan Galip Mendi’nin AİHM’e verdiği ifade de bu tehdidi doğruladığını belirterek, eşi Kutlu Adalı’nın bu tehdit telefonlarının ardından katledildiğine vurgu yaptı. (Lefkoşa/EVRENSEL)

İyi çocuklar denmişti
Şemdinli’de de halkın suçüstü yakaladığı askerlere dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, “Tanırım iyi çocuklardır” sözüyle arka çıkmıştı. Şemdinli’de 9 Kasım 2005’te Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin bombalanması sırasında yakalanan sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz, uzman çavuş Tanju Çavuş ilk duruşmada tahliye edilmişlerdi.

DTP: Arkanızdayım görüntüsü veriyorsa vahimdir
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Tolon ve Eruygur’un ziyaret edilmesini “arkanızdayım görüntüsü veriyorsa bağımsız yargı adına vahimdir” sözleriyle değerlendirdi. Bu tür ziyaretlerin tutanağa ve kayda alınması gerektiğini belirten Kaplan, “Adalet Bakanlığınca böyle bir görüşmede tutanak tutulmuş mudur, bakanlığın bu görüşmeden bilgisi var mıdır? Genelkurmay’ın görüşmeyle ilgili izin talebi olmuş mudur? Hükümet bu sorulara bir açıklama getirmek durumundadır. Ancak böylesi bir görüşme ‘arkanızdayım’ görüntüsü veriyorsa bağımsız yargı açısından vahimdir” diye konuştu.
CHP destekledi
CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, ziyareti “önemli bir girişim” olarak değerlendirdi. TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Okay, TSK’nın bu ziyaretinin, yargıya müdahale anlamına gelmediğini söyledi. İki kuvvet komutanının, zor günlerinde ziyaret edildiğini ifade eden Okay, bunun, beşeri, insani ve hukuki bir ilişki olduğunu bildirdi. Kocaeli Cumhuriyet Savcılığının, ziyaret yasağının delindiğini belirten Okay, “TSK’nın iki mensubunun ziyaret edilmesi önemli bir girişimdir” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter’in ziyaret etme talebinin kabul görmediğini anımsatan Okay, “Savcılık, birilerine görüşme imkanı tanıdığına göre Serter’e de aynı şekilde tanıması lazım. TSK’dan ziyaret olunca kabul ama birlikte çalıştığı arkadaşları ziyaret etmek isteğinde ‘hayır...’ Bu çifte standart olur” dedi.
ÖNCEKİ HABER

5. savaş gemisi Karadeniz’de

SONRAKİ HABER

Adada olumlu hava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa