4 Eylül 2008 00:00

İzmir’in Şirince köyü


İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı tarihi evleriyle ünlü Şirince köyü, meyve şarapları ve zeytinyağı ile de ilgi çekmeye devam ediyor. 12 çeşit meyve şarabı yapılan köyde, şarap almak isteyenlere özel kadehlerle şarap ikram ediliyor. Zeytinden, çeşitli meyve ve bitkilerden yapılan sabunların dikkat çektiği Şirince’de, tarihi evler pansiyona dönüştürülmüş.
Bir zamanlar 40 ailelik bir aşiret tarafından kurulan Şirince’nin ilk adı ‘Kırkınca’, ikinci adı ise ‘Çirkince’ imiş. Böyle güzel bir köye bu adı yakıştıramayan dönemin İzmir Valisi Kazım Divrik Paşa, köyü ziyareti sırasında ‘Şirince’ adını koymuş.
Hem göze hem de damağa hitap ediyor
Şirince, mimari dokusu, el işleri, şarap ve çöp kebabı ile hem göze hem de damağa hitap ediyor. Tarihi ve mimari dokusu ile görülmeye değer güzellikteki köyün araç girmeyen dar sokakları, parke taşlarla kaplı. Bozulmamış mimari dokusuyla köye gelenlerin hayranlığını kazanıyor. Şirince’nin çevresi üzüm bağlarıyla dolu, bu nedenle de herkes kendi şarabını üretiyor. Bu gelenek öyle eski ki Şirinceli yaşlıların Rumlardan kalma fıçılar içinde buldukları şaraplar mayalanmış külçe gibi. Köyde çarşı içinde bulunan şarap evleri, ilginç dekoruyla yerli ve yabancı tüm turistlerin ailece oturabildikleri bir yer. (İzmir/EVRENSEL)

Açık müze gibi
Tarih kitaplarına göre İsa’dan önce 5. yüzyıla kadar uzanan Şirince’de, günümüze gelen iki kilise bulunuyor. Selçuk Müzesi önderliğinde, Amerikan Enstitüsü yardımlarıyla Aziz Yohannes Kilisesi restore edilip ziyarete açılmış. İkinci ahşap kilise ise tonozlu ahşap çatıyı taşıyan yan duvarları ile kaderine terk edilmiş durumda. Adını, Yunan Yazar Dido Satiriou’nun “Benden Selam Söyleyin Anadolu’ya” adlı romanının geçtiği mekan olarak da duyuran Şirince, bir açık hava müzesi görünümünde.
Eylem Lodos

Evrensel'i Takip Et