3 Eylül 2008 00:00
1 Eylülde Kürt işçilere linç girişimi
Mersinin Tepeköy Beldesinde şeftali toplamaya giden 150 Kürt işçinin, belde sakinleri tarafından 1 Eylül Dünya Barış Gününde linç edilmek istendiği öne sürüldü
90lı yıllarda bölgedeki çatışmalardan dolayı köylerinin yakılması ve boşaltılması sonucu Mersinin çeşitli mahallelerine yerleşen Kürt göçzedeler, bir yandan ekonomik sorunlarla boğuşurken, diğer yandan da ayrımcılığa maruz kalıyor. DİHAnın haberine göre Mersinin Tepeköy Beldesinde şeftali bahçelerinde çalışan çoğunluğu kadın 150 Kürt işçisi, bahçe sahipleriyle aralarında çıkan yevmiye tartışmasının ardından linç edilmek istendi. Bahçe sahiplerinden M. U.nun işçilerin üzerine saldırarak Sizin Şırnaktaki terörist Kürtlerden ne farkınız var. Teröristler diyerek Kürt kadınlara küfür etmesi üzerine işçilerle belde sakinleri arasında demir çubuklar ve bıçakların da kullanıldığı kavga çıktığı belirtildi.
Kürtçe konuşmak bile suç
Saldırı sonucu sırtında, bacaklarında ve vücudunun birçok yerinde darp izleri oluşan İhsan Akyüz (38), Tepeköy Beldesinde bahçe sahiplerinin Kürtçe konuşmalarına bile tahammül etmediklerini belirterek, şunları söyledi: Bize yönelik daha birçok hakaret edildi. Bize belde sakinleri saldırdığında bizim çalıştığımız yer jandarmaya 10 dakikalık bir mesafede olmasına rağmen bizim yardımımıza gelmedi. Üstüne üstlük jandarmadaki yetkili helikopterle mi gelip sizi kurtarayım diye hakaret etti Abdulkadir Akyüz de, Bütün olay bu M.U. isimli şahsın başının altından çıktı. Bu adam belde sakinlerini bize karşı kışkırttı. Bize bıçaklarla, taşlarla, sopalarla ve demir çubuklarla saldırdılar. Kadın çocuk demeden bizi darp ettiler. Bizi darp edenlerden ve olay yerine çağırmamıza rağmen gelmeyen jandarmadan şikayetçiyiz diye konuştu. Saldırı sonucu 12 yaşındaki Cihan Akyüzün de boyun, sırt, yüzü ve vücudunun birçok yerinde yara oluştu. Tek suçlarının Kürt olmak olduğunu ifade eden İbrahim Halil Şahin ise, Kürtlerden bir kişi birisine saldırsaydı oraya devlet bütün ordusuyla giderdi. Kürtlere bir belde halkı saldırıyor yanı başımızdaki jandarma müdahale etmiyor dedi. Saldırıya maruz kalan işçiler İnsan Hakları Derneğine İHDye başvuracak. (Mersin/DİHA)
Murat Kolca
Evrensel'i Takip Et