22 Ağustos 2008 00:00

Pamuk ve mısırın üretim maliyeti açıklandı


Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi, Adana’nın önemli tarla ürünleri olan pamuk ve mısır için tahmini maliyetleri açıkladı. Açıklamada çiftçinin destekten yoksun bırakılarak tüccarın eline terk edildiği vurgulandı.
ZMO toplantı salonun da yapılan basın toplantısında konuşan ZMO Adana Şubesi 2. Başkanı Saim İnce, oda tarafından yapılan çalışmalara göre birinci ürün olarak yetiştirilen mısırın üreticiye 0,39 YTL/kg, ikinci olarak yetiştirilen mısırın ise 0,46 YTL/kg olarak hesaplandığını söyledi. Bu maliyetlerle üreticinin üretimini sürdürebilmesi için yüzde 20 kar eklenmesi gerektiğini söyleyen İnce, mısır üretim maliyetinde gübre ve mazot fiyatlarındaki artışın ilk sırada olduğunu dile getirdi.
İthalata tepki
Toprak mahsulleri ofisinin mısır üretiminde zamansız ve büyük ölçekteki ithalatı ve uyguladığı yanlış politikalar olduğuna işaret eden İnce, uygulanan politikalarla üreticinin destekten yoksun bırakılarak, tümüyle tüccar ve sanayicinin insafına terk edildiğinin altını çizdi. Pamuk üretiminde ise kütlü pamuk maliyetinin 1,17 YTL/kg olduğunu belirten İnce, yüzde 20’lik karın burada da geçerli olduğunu aktardı. İnce Pamuk üretiminde ise maliyeti sırasıyla; gübre, toplama, toprak işleme ve çapalama olarak sıraladı. Sürdürülebilir bir tarım için ürettikleri ürünleri maliyetinin üstünde makul bir fiyata satmalarının bir zorunluluk olduğunu dile getiren İnce, bunun sosyal adaletin gereği olduğunu ifade etti. Üreticilerin güçsüzlüğünden yaralanmanın kimseye bir fayda sağlamayacağının altını çizen İnce, uzun dönemde bu anlayışın sürdürülmesinin bindiği dalı kesmek olduğunu, devam edilmesi halinde bedeli tüm toplumun ödeyeceğini sözlerine ekledi. (Adana/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et