20 Ağustos 2008 00:00

Durulma yok batışlar sürecek

ABD’de hükümetin, ülkede konut kredisi piyasasının yarısını elinde tutan, zarardaki Fannie Mae ve Freddie Mac’i tamamen kamulaştırmak zorunda kalabileceğinin öne sürülmesi bu şirketleri daha da zora soktu.

Paylaş

ABD’de hükümetin, ülkede konut kredisi piyasasının yarısını elinde tutan, zarardaki Fannie Mae ve Freddie Mac’i tamamen kamulaştırmak zorunda kalabileceğinin öne sürülmesi bu şirketleri daha da zora soktu.
İki şirketin hisse senetleri borsada hızlı bir düşüşle yüzde 20’den fazla değer yitirdi.
Amerikalı yetkililer geçen ay zor durumdaki bu iki şirket için fonlar oluşturmayı kabul etmişlerdi. Ayrıca, gerekirse hükümetin şirketlerden hisse de alması öngörülmüştü. Şu ana kadar, Fannie Mae ve Freddie Mac, bu yardıma ihtiyaç duymadı. İki şirket de, ihtiyaç duydukları krediyi mali piyasalardan borçlanabildiler.
Ancak hafta sonu, Amerika’nın etkin haftalık ekonomi gazetesi Barron, hükümet yetkililerinin, iki şirkete yönelik kaygılarının sürdüğünü bildirdi.
Habere bakılırsa, Fannie Mae’le Freddie Mac ihtiyaç duydukları sermayeyi toplayamayabilirdi. Bu ise Amerikan Hazine Bakanlığını da, iki şirkete fon aktarmaya zorlayacaktı. Barron’ın haberi, hemen piyasalarda etkisini gösterdi.
Fannie Mae’in hisseleri yüzde 22, Freddie Mac’in hisseleri de yaklaşık yüzde 25 değer kaybetti. Amerikan Hazine Bakanlığı acil durumlara yönelik yetkilerini kullanmaya yönelik planı olmadığını açıkladı.
Freddie Mac yetkilileri de yeterli sermayeye sahip olduklarını söylüyor.
Bin banka batabilir
Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) eski Baş ekonomisti Kenneth Rogoff, küresel kredi krizinde henüz en kötünün yaşanmadığını kaydetti. Singapur’da gerçekleşen bir finans konferansında konuşan Rogoff, ABD’de büyük bir bankanın gelecek aylarda iflas edeceğini öngördü.
ABD ekonomisinin henüz düzlüğe çıkamadığını belirten Rogoff, krizde yolun yarısına gelinmiş olunabileceğini ifade etti. Fannie Mae ve Freddie Mac’in durumuna da değinen Rogoff, her iki kurumun da mevcut yapısını koruyamayacağını öngördü.
ABD’li milyarder yatırımcı Wilbur Ross da, kredi krizi bitene kadar bine yakın bankanın batabileceğini söyledi. CNBC’ye konuşan Ross, krizin etkisinin çok derin olabileceğini kaydetti.
İsviçre Merkez Bankası Başkanı Jean-Pierre Roth ise subprime krizinin İsviçreli bankalar üzerindeki etkisinin sona ermediğini, ancak sektörün iyileşme yolunda ilerlediğini söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Prim affında ek başvurular başladı

SONRAKİ HABER

İşsiz de çok borçlu da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa