3 Ağustos 2008 00:00
Süleymancı yurdu diye denetlenmemiş!
Herkesin görüp kimsenin bilmediği bir sır, 18 kişinin ölümüyle ifşa oldu. Konyanın 2500 nüfuslu, kuş uçmaz kervan geçmez beldesinde faaliyet gösteren dört Kuran kursundan biri çöktü. Konyada 17 kız çocuğuna mezar olan Kuran kursunda patlama olayında tam bir skandallar zinciri yaşandı.
Diyanetin resmi Kuran kursuna 100 metre uzaklıkta bulunan ve kız Kuran kursu olarak faaliyet gösteren bina, resmi kayıtlarda erkek öğrenci yurdu olarak görünüyor. Yurt olarak göründüğü için Diyanet Kuran kursu denetimi yapmamış.
İlçe Müftüsü Ak, denetleniyor sanılmasın diye Süleymancılara bağlı faaliyet gösterdiğini duydum dediği yurdun kapısından içeri girmemiş. Göçük yaşanan yurdun 100 metre yukarısında kendilerinin Diyanete bağlı başka bir Kuran kursu olduğunu anlatan İlçe Müftüsü Mehmet Ak, Süleymancılara bağlı faaliyet gösterdiğini duydum, denetliyorum sanılmasın diye hiç içine girmedim diyerek, çöken binada kaçak olarak Kuran kursu faaliyetinin yürütüldüğünü bildiğini ortaya koydu.
Bin 300 yurtları var
Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu, Süleymancılar olarak bilinen Süleyman Hilmi Tunahan cemaatine ait. Cemaat uzun yıllardır Türkiyenin dört bir yanında Kuran kursları ve yurtlar açıyor. Türkiye genelinde bin 700 dernek ve bin 300 yurt (pansiyon) olduğu biliniyor. Kurs ve yurtlar, bulundukları belde, ilçe ya da ilin adını alarak, dernek çatısı altında toplanıyor. Örneğin cemaatin Balcılardaki yurtları Balcılar Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğine ait. Bu şekilde kurulan dernekler de Süleyman Hilmi Tunahanın damadı ve cemaatin de önde gelen isimlerinden Avukat Kemal Kaçarın başkanı olduğu Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Dernekleri Federasyonuna bağlı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Konya Taşkentte çöken yurt binasıyla ilgili yaptığı açıklamada, Yalnızca, bu yurt adı altındaki facia yuvasının sorumlularının değil, bu ihmallerde payı olanların da cezalandırılması gerekir. Konuyu her kademede takip etmek en başta da hükümetimizin görevidir dedi.
Yurdunun enkazı altında can veren 18 kişinin yakınlarıyla, yaralanan 29 kişi arasından tek şikayetçi çıkmadı. Öte yandan Olayla ilgili başlatılan idari soruşturmada, yurdun sahibi olan derneğin temsilcileri Mehmet Göktaş ve Mehmet Semerci ile yurt müdürü Hasan Çömlek gözaltına alındı. Ayrıca savcılık Çömlekçinin tutuklanmasını talep etti. (Konya/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et