21 Temmuz 2008 00:00

Fındıkta müdahale alımı şart

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta bu yıl da arz fazlası olacağına dikkat çekerek, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve FİSKOBİRLİK vasıtasıyla piyasaya müdahale edilmelidir.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta bu yıl da arz fazlası olacağına dikkat çekerek, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve FİSKOBİRLİK vasıtasıyla piyasaya müdahale edilmelidir. İlan edilecek fiyatın piyasa fiyatı olması için iki kurum tarafından hızlı ve etkin bir alım yapılmalıdır. Müdahale alımı yapılmazsa Karadeniz Bölgesi’nde ekonomi çöker” dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısıyla Fındık Sektör Raporu’nu açıkladı. Türkiye’nin, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini, ihracatının ise yüzde 80’ini gerçekleştirdiğini belirten Bayraktar, Karadeniz Bölgesi’nin fındık üretimi bakımından elverişli ekolojik şartlara sahip olduğunu ve Karadeniz Bölgesi’nde sosyoekonomik yapının temeli fındığın, bu bölgede yaşayan 8 milyon insanın temel geçim kaynağını oluşturduğunu ifade etti. Bayraktar, hasada kadar olan zaman içinde hava şartları normal gittiğinde 634 bin hektar fındık bahçesinde 2008 yılı fındık rekoltesinin 728 bin ton dolaylarında olacağını tahmin ettiklerini belirtti. 2008 yılında fındık veriminin artmakla birlikte genel rekoltenin tahminin altında gerçekleştiğine dikkat çeken Bayraktar, şöyle konuştu: “Yaşanan tecrübeler arz fazlası fındığın, piyasada oluşacak fiyatlara baskı yaptığını ve fiyatların düşük gerçekleştiğini göstermiştir. Bu yıl da fındıkta gerçekleşecek rekolte tahminleri ve TMO’nun elinde bulunan stok arz fazlası bir yılın yaşanacağını göstermektedir. Devletin 2006 yılından itibaren TMO kanalıyla fındık piyasasına müdahalesi, fındıkta bir duruş sergilemesi açısından olumlu bir yaklaşım olmuştur. Arz fazlası olacağı tahmin edilen bu yıl da TMO ve FİSKOBİRLİK vasıtasıyla piyasaya müdahale edilmelidir. İlan edilecek fiyatın piyasa fiyatı olması için TMO ve FİSKOBİRLİK tarafından hızlı ve etkin bir alım yapılmalıdır.”
Sorunun sadece bazı yıllarda oluşan üretim fazlası fındığın alınması olmadığını da vurgulayan Bayraktar, amacın “üretim fazlası olan yıllarda bu fazlanın nasıl değerlendirileceğinin belirlenmesi, piyasalarda oluşan düşük fiyatın yükseltilmesi, ihraç gelirinin artırılması, dünya fındık fiyatlarının Türkiye tarafından belirlenebileceği gerçeğinin ortaya konulması ve üreticiye emeğinin karşılığının verilmesi olmalıdır” (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

400 bin ton et kayıt dışı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa