31 Ocak 2012 07:07

İMO’dan Yapı Denetimi Yasa Tasarısı

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) tarafından düzenlenen İnşaat Mühendisliği Kurultayı’nın sonuç bildirgesinde, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı” ile yapılmak istenen kentsel dönüşüm uygulamalarının rant amaçlı olduğuna dikkat çekildi. Kurultayda, sa

İMO’dan Yapı Denetimi Yasa Tasarısı
Paylaş

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) tarafından düzenlenen İnşaat Mühendisliği Kurultayı’nın sonuç bildirgesinde, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı” ile yapılmak istenen kentsel dönüşüm uygulamalarının rant amaçlı olduğuna dikkat çekildi. Kurultayda, sağlıklı bir yapılaşma için Yapı Denetim Yasa Tasarısı hazırlama kararı alındı.

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen kurultayın sonuç bildirgesinde, inşaat mühendisliğinin sadece mesleğini icra edenleri ya da akademik faaliyet yürütenleri değil, sokaktaki vatandaştan, en yüksek bürokrata kadar toplumun her kademesindeki kişi ve kurumları doğrudan etkileyen bir meslek olduğu ifade edildi.

Çevresel ve sosyolojik etkileri hesaba katılmaksızın yapılan hidroelektrik santrallerin (HES) halkı mağdur ederek, sermaye gruplarını güçlendirdiği belirtilen bildirgede, Van depremiyle yeniden gündeme gelen yapı denetimine ilişkin sorunlara dikkat çekildi.

Türkiye’nin deprem gerçeği bahane edilerek hazırlanan “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı”nın yürürlülükteki tüm mevzuatı devre dışı bırakacağı belirtilen bildirgede, öngörülen kentsel dönüşüm uygulamalarının sağlıklı bir kentsel yenilenmeyi sağlayamayacağı gibi, başta metropol kentler olmak üzere tüm ülkeyi bir rant alanı haline dönüştüreceği bildirildi.

‘MÜHENDİSLİK KANUNU GÜNCELLENMELİ’

Bildirgede, 1938 yılından kalma 3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanunu’nun çağın ihtiyaçlarına göre yenidene ele alınması gerektiğine de vurgu yapıldı.

Türkiye coğrafyasının yüzde 96’sının deprem kuşağında, nüfusun yüzde 98’inin de deprem tehlikesi altında yaşadığına dikkat çekilen bildirgede, yeni yapılacak yapılara ilişkin olarak acilen sağlıklı bir planlama yapılması gerektiği vurgulandı.
Bildirgede, TMMOB ve ilgili meslek odaları ile birlikte yeni bir Yapı Denetim Yasa Tasarısı’nın hazırlanması için çalışmalara başlanacağı belirtilirken, Kamu İhale Yasası, İmar Yasası ve yerel yönetimlere düşen görev ve sorumlulukları düzenleyen yasalarda da değişiklik yapılması gerektiği ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

30 Ocak insan hakları ihlali

SONRAKİ HABER

Enflasyon tahmini hiç mi tutmaz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa