26 Haziran 2008 00:00

Çin mantarı haksız rekabet yaratıyor


Türkiye’nin Rusya’ya ihraç ettiği domatesleri Rusya’nın içinde zirai ilaçların fazla bulunduğu iddiasıyla geri göndermesinden sonra üreticiler isyan etmişken, üreticiye bir darbe de uzak doğu ülkesi Çin’den geldi. Kültür mantarı üretiminde yaşanan sorunlar ve Çin’den yapılan mantar ithalatı nedeniyle, Türkiye’nin mantar ihracatının yüzde 40’nı karşılayan Antalya’nın Korkuteli ilçesindeki mantar üreticileri bir hayli tedirgin.
Çin’den yapılan ithalatın, yerli üretimi olumsuz etkileyeceğini ve haksız rekabet yaratacağını belirten üreticiler, bir bebeğe gösterdikleri emeği mantara da gösterdiklerini, emeklerinin zayi olmasını istemediklerini ifade ettiler.
Özellikle son 5-6 yılda mantar üretiminin hızla arttığı Korkuteli’nde halkın büyük bir kısmı bu işten ekmek yer hale gelmişti. Fakat son bir aylık süreç içinde Çin’den Türkiye’ye ithal edilen salamura mantarlar Korkuteli’ndeki üreticilerin korkulu rüyası haline geldi. İlçede görüştüğümüz büyük üretici firmaların yanı sıra küçük üretici de geçim kaynakları haline gelen mantarın geleceğinden tedirginler. Eğer mantar üretimi sekteye uğrarsa mantar çiftliklerinde çalışan ve kendi mantarını yetiştiren üreticiler işsiz kalacağa benziyorlar. Bütün bu yaşanan gelişmelere bakarak mantar çiftlik sahipleri bir araya gelerek bir değerlendirme yaptılar.
‘Suçu Çin’e attık’
Yaşanan sıkıntılara ilişkin olarak Antalya tarım il müdürlüğünde Kültür Mantar Üretimini Geliştirme servisinde çalışan Cabir Aydın ile görüştük. “Şu an için Çin ile bahsedilen salamura mantar ithalatıyla ilgili bir sorun yoktur” diyen Aydın, Türkiye’de ayda 46 bin ton mantar üretimi yapılırken Çin’den ithal edilen mantar miktarın ise sadece 40 ton olduğunu belirtti. Rakamlara bakıldığında sıkıntı yaratacak bir durum olmadığının görülebileceğini söyleyen Aydın, her yılın aynı döneminde benzer söylentiler çıktığını iddia etti. “Mantar satışındaki düşüşün nedeni bu aylarda domatesin, salatalığın v.s fiyatının düşük olmasından insanlar mantarı pek tercih etmiyorlar” diyen Aydın, “Her sene suçlanacak birileri bulunur, bu sene de suçu Çin’e attık” diye konuştu.
Korkuteli’nde görüştüğümüz bir mantar yetiştiricisi ise şunları söyledi: “Mantar üretimi pahalı ve zahmet isteyen bir iştir. 2 ay öncesine kadar ben de bu işten ekmek kazanırken şimdiyse üretim yapamaz durumdayım. Çünkü verdiğim emeklerin karşılığını pazardan alamıyorum. Ve onca emek verdiğimiz mantarların kilosunu 2 YTL’ye satmak hiçbir giderimizi karşılamıyor. Bu sebeple bende kamyon şoförlüğüne başladım.”
Öte yandan, yaşananlara ilişkin olarak CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Tarım ve Köy işleri bakanı Mehdi Eker’e Çin’de ithal edilen kültür mantarının yarattığı haksız rekabet karşında ne gibi önlemler alınacağını sordu. Çöllü; önergesinde şu sorulara yer verdi: “Son 5 yılda kültür mantarı üretimi nasıl gerçekleşmiştir? Aynı dönemdeki kültür mantarı ithalatı ne olmuştur? Üreticilerin, kültür mantarının tarımsal ürün ve üretim sayılmaması nedeniyle KDV, girdi desteği ve teşviklerden yaralandırılması üretimi olumsuz etkilediği görüşleri bakanlığınıza ulaşmış mıdır? Çin’den yapılan ithalatı yerli üretimi kötü etkilediği ve haksız rekabet yarattığı saptamaları konusunda bakanlığınız bir inceleme yapmış mıdır?” (Antalya/EVRENSEL)
Berivan Tedik-Tanfer Yeşiltepe

Evrensel'i Takip Et