26 Haziran 2008 00:00

Sanat Kurumu Tiyatro Ödülleri belirlendi


1964 yılından bu yana tiyatro sanatına katkıda bulunan sanatçı ve tiyatro emekçilerini onurlandırmak için verilen Sanat Kurumu Tiyatro Ödülleri’nin bu yıl ki sahipleri belirlendi.
İlker Çetin, Prof. Dr. Sevda Şener, Ö. Atila Sav, Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Gülşen Karakadıoğlu, Dr. Türel Ezici, Şenol Tiryaki, M. Nurkut İlhan’dan oluşan Sanat Kurumu Tiyatro Ödülü Seçici Kurulu, 15 Haziran 2008 tarihinde Atila Gürçay ve M. Mahzun Doğan’ın raportörlüğünde toplanarak Sanat Kurumu Tiyatro Ödülleri’nin 44’üncü kez sahibi olacak isimleri belirlediler. Sanat Kurumu Başkanı İlker Çetin, dün Sanat Kurumu’nda düzenlenen bir basın toplantısıyla ödüllerin sahiplerini açıkladı. 2007-2008 döneminde azımsanmayacak sayıda yerli yazarlar tarafından yazılmış oyun oynanmasına rağmen, bunların hemen tümünün geçmiş dönemde oynanmış oyunlar olduğunu vurgulayan Çetin, sahneye ilk kez çıkan oyunlar arasında da yenilik getirici, düzeyli ve heyecan verici bir oyun değerlendirilmediği için “En iyi oyun yazarı” ödülünün sahipsiz kaldığını açıkladı. Yazılmış ama sergileştirilmemiş pek çok oyun olduğunu ekleyen Çetin, Devlet Tiyatroları’nın ustaların eserleri kadar, yeni oyunların da oynanması için olanaklar yaratması gerektiğini vurguladı.
Seçici kurulun “En iyi yönetmen” ödülüne, geçmiş dönemlerde de başarılı çalışmalar yapmış olduğunu gözönünde tutarak “Tek Kişilik Şehir” oyunu ile Serhat Nalbantoğlu’nu layık gördüğünü bildiren Çetin, “Japon Kuklası” çalışması ile İlhami Yazar’ın da övgüye değer bulunduğunu aktardı.
“En iyi erkek oyuncu” ödülünün Oktay Dal’ın “Bir Halk Düşmanı” ve Cüneyt Mete’nin “Tek Kişilik Şehir” oyunlarındaki komposizyonları arasında paylaştırılmasına karar verildiğini belirten Çetin, aynı dalda Ahmet Burak Bacınoğlu’nun “Kafkas Tebeşir Dairesi” oyunundaki başarısıyla övgüye değer bulunduğunu söyledi. Çetin, Devrim Yakut’un “Tek Kişilik Şehir”, Serpil Gül’ün ise “Japon Kuklası” oyunlarındaki yorumlarıyla “En iyi kadın oyuncu” ödülüne layık bulunduklarını belirterek, Ebru Çetintaş’ın ise “Kutulaştırma” ve “Kuvayı Milliye Kadınları” çalışmaları ile övgüye değer bulunduğunu bildirdi.
‘Kısasa Kısas’ En İyi Yapıt
“Bir klasik yapıtı, Devlet Tiyatrosu’nun görevine uygun biçimde değerlendirerek, bir konuk yönetmenin yorumuyla, başarı düzeyi yüksek bir oyunculukla ve teknik uygulamayla sunmak sanata ve seyirciye ifade etmektedir” diyen Çetin, bu nedenle Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “Kısasa Kısas” oyununun “En iyi yapıt” ödülüne layık görüldüğünü kaydetti.
Sanat Kurumu Tiyatro Ödüllerine layık bulunan diğer sanatçı, kurumlar ise şöyle: Işın Mumcu (Tek Kişilik Şehir) “En İyi Çevre Tasarımı”, Nalan Türkoğlu ve Aydan Çınar (Giardino Bruno-Yunus Dürür Benim Adım) “En iyi giysi tasarımı”, Turgay Erdener (Resimli Osmanlı Tarihi) “En iyi sahne müziği”, İhsan Bengier (Resimli Osmanlı Tarihi-Yedi Kocalı Hürmüz) “En iyi hareket tasarımı ve dans düzeni”, Zeynep Avcı (Kısasa Kısas). TAKSAV, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü ve Kanal B de “Jüri Özel Ödülü”ne layık bulundular. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et