28 Mayıs 2008 00:00

Deniz’e saldırı bardağı taşırdı


Kurulduğu günden bu yana sürekli olarak spekülasyonlarla gündeme gelen Taraf Gazetesi’nin yedi çalışanı cuma günü gazeteyle yollarını ayırdı. Gazetecilerin ayrılma gerekçesinin “yayın politikası” olduğu öğrenildi. Bardağı taşıran son damla ise, Deniz Gezmiş’i eleştiren yazı, olarak açıklandı.
Gazeteden önce Eş Genel Yayın Yönetmeni Alev Er ile Oylum Özdemir ayrıldı. Bir süre önce izne ayrılan Alev Er’in “geri dönmeyeceği” öğrenildi.
Gerçek Gündem’in haberine göre, Alev Er’in istifasını ise cuma günü 6 istifa daha izledi. Spor Müdürü Murat Toklucu ile aynı servisten iki kişi daha istifasını verdi. İstifalar karşısında şoka uğrayan Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan’a bir sürpriz de Kültür - Sanat Servisi’nden geldi. Ece Baktıaya ile Nena Çalidis de gazeteden ayrıldı. Ankara Bürosu Ekonomi Muhabiri Hanife Şenyüz ile Dış Haberler Sorumlusu Mahmut Hamsici yönetime istifalarını sundu. Şenyüz’ün “gazeteciliği bırakma kararı” aldığı öğrenildi.
Öte yandan istifalar karşısında şoka uğrayan Ahmet Altan’ın bir toplantı yaptığı ve “Bir iki ay içinde çok para kazanacağız. Babı-ali’nin en çok para veren gazetesi olacağız. Yeni bir ortak geliyor” dediği ifade edildi.
Herkes huzursuz
Ancak Altan’ın bu sözleri de gazetedeki huzursuzluğu bitirmedi. İstifa eden bir gazeteci, Taraf’tan ayrılma gerekçesini şu sözlerle dile getirdi: “Gazetede yeni istifalar olacak. Kimse huzurlu değil. Bize böyle bir gazete yapılacağı söylenmemişti. Demokrat, sivil, özgürlükçü bir gazete yapılacaktı. Ancak 17 Mayıs günü Deniz Gezmiş hakkında (ırkçı - yabancı düşmanı) diye bir yazı basıldı. Herkesin kafası karıştı. Biz de bu tablo içinde görünmek istemedik.”
Bir diğer istifacı gazeteci ise şu noktanın altını çizdi: “Fethullah Gülen ve Abdullah Gül yanlısı gazete yapılıyor. Bunu anlatmaya çalıştık. Ama kimse dinlemedi. Ahmet Altan bir iki hafta önce bir toplantı yaptı. Orada (gazete benim, bu sayfaları size veriyorum) dedi. Çok kırıldık. Hayal kırıklığına uğradık. Bu yüzden de ayrıldık. Gazetede herkes iş arıyor.” (MEDYA SERVİSİ) Deniz Gezmiş’e saldıran yazı
Taraf Gazetesi’nin son hedefi Deniz Gezmiş ve arkadaşları oldu. Rasim Ozan Kütahyalı adlı yazar, haftasonunda yayınlanan yazısında Gezmiş’in söylemlerinin “ulusalcı” olduğunu, Hrant Dink’i öldüren zihniyetin Deniz Gezmiş’in söylemlerinden beslendiğini öne sürmüştü.
Taraf Gazetesi, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını, Hrant Dink’i katleden zihniyetin “yolunu açmak”la suçladı. Gazetenin Hertaraf adlı sayfasında görüşlerine yer verilen Rasim Ozan Kütahyalı, Deniz Gezmiş’in yolunun ulusalcılık olduğunu, bunun ise toplumu saran “zehirli sarmaşığın ideolojik tohumlarının atılması anlamına geldiği”ni ifade etti.
Taraf’ın birinci sayfadan “ateşi körüklüyor” diyerek anons ettiği yazıda, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının devrimci - milliyetçi ideolojik zemin yarattığına vurgu yapıldı. Aynı yazıda, şu akıl almaz ifadeler kullanıldı:
“O devrimci - milliyetçi tohumların Hrant katledilince (Türkiye bir düşmanını kaybetti, hoş gidişler ola) diyebilecek gözü dönmüşlükteki günümüz ulusalcı-sol siyasi dilin oluşmasında payı büyüktür. (...) O kuşaktan itibaren, bu topraklarda zaten varolan İttihatçı - Kemalist milliyetçilik ile üçüncü dünyalı Marksizm - Leninizm birleşerek tam bir ideolojik zehir etkisi kazandı.”
Toplum ve Politika Enstitüsü Genel Koordinatörü olan Kütahyalı, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına yönelik hakaretlerini şöyle sürdürdü: “Devlet Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına bomba attırdı. Ne olur olmaz diyerek sağda da yeni gençler örgütlendirildi.”
Taraf Gazetesi yazarı Ayşe Hür, bir süre önce de vatan haini Ali Kemal’i “Kurtuluş Savaşı’na muhalif” diye parlatmaya çalışmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et