DİSK: Sendikal haklar çiğnenemez
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, “Ülkemizdeki yasaklı ve baskıcı sendikal düzeni sona erdireceği” iddiasıyla Meclise gönderdiği Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısına DİSK Yönetim Kurulu tepki gösterdi.Sendika binasında bugün basın toplantısı düzenleyen DİSK Genel Sekreteri Tayfun G&o
Sendika binasında bugün basın toplantısı düzenleyen DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının yasalaşması halinde DİSK’in yetkisiz kalacağından, kapanacağından bahsedildiğine işaret ederek, “Sendikaların yetkisi örgütlü gücüdür. Örgütlü gücü barajlara sığdırmak isteyenler, o barajların altında kalacaktır. DİSK kapanmaz, DİSK, yeniden faaliyete geçtiği 1992 yılında olduğu gibi işçi sınıfının bağrında mücadele eden işçilerle yeniden ve yeniden doğar” dedi.
YARIN GEÇ OLACAK
Toplu İş İlişkileri Kanun tasarısının kesinlikle bir “reform” niteliği taşımadığına dikkat çeken Görgün, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, yaptığı açıklamalar ile iş kolu barajının yüzde 10’dan yüzde 3’e indirilmesini büyük bir ilerleme ve reform olarak sunmaktadır. Oysa, aynı kanun tasarısında kimi iş kollarının birleştirilerek 28’den 18’e indirilmesi karşısında, yüzde 3’lük iş kolu barajının kimi iş kollarında bugünkü yüzde10’dan daha büyük bir sayıya denk geldiğini gözlerden kaçırmaktadır” diye konuştu. Tasarı ile getirilen düzenlemeleri örnekle açıklayan Görgün, en fazla iş kolu birleşmesinin, 14 numaralı ulaştırma ardiye ve depoculuk iş kolunda olduğunu, birleşen 5 iş kolunda çalışan işçi sayısının Ekim 2011 SGK verilerine göre 791 bin olduğunu ve 2009 verilerine göre ise yüzde 180 artış bulunduğunu söyledi. Yüzde 3 üzerinden hesap yaparsak, bu iş kolunda barajı aşmak için 23 bin 730 üyenin gerekli olduğunu söyleyen Görgün, “Sendikaların birleşmediği ve üye sayılarını artırmadığı varsayılırsa, halen iş kolu barajını aşmış 6 sendikadan yalnızca biri yüzde 3 barajını aşabilmektedir. 2009 istatistiğinde baraj aşmış beş sendika ise yetkisiz kalacaktır. İşte sembolik barajın, gerçek etkisi budur. Bu nedenle 5 yıllık geçiş süreci vererek, tepkiyi azaltmaya çalışmaktadırlar. Ancak bugün ikna olup sesini çıkarmayanlar için yarın çok geç olacaktır” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)