21 Mayıs 2008 00:00

Norveç’te havaalanı grevi yayılıyor


Norveç’te havaalanı çalışanlarının, ücret ve çalışma saatleri konusundaki anlaşmazlık üzerine başlattığı grev yayılıyor. Ülkede 12 havaalanının kapandığı ve bu havaalanlarında 30 binden fazla kişinin uçağa binemediği bildirilirken, Norveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu, ücretler ve çalışma saatlerine ilişkin anlaşmazlık üzerine cuma günü 6 havaalanında başlayan grevin, başlıca yer personelinin greve katılımının artmasıyla 6 havaalanına daha genişlediğini açıkladı.
Ulusal havaalanı şirketi Avinor, grev nedeniyle ulusal petrol sanayiinin merkezi kabul edilen Stavanger kentinin havaalanıyla birlikte Alta, Leksen, Sandnessjoen, Sogndal ve Svolvaer kentlerindeki havaalanlarının kapandığını bildirdi. Grevle birlikte ilk olarak Bergen, Harstad, Molde, Mo i Rana, Mosjoen ve Kristiansund’daki havaalanları kapanmıştı.
Sendika ile devlet şirketi Avinor arasında anlaşmazlıkla sonuçlanan toplusözleşme görüşmelerine yeniden ne zaman başlanabileceği bilinmiyor. Yapılan açıklamalara göre sendikalar ile Avinor şirketi arasındaki talep farkı yüksek. Sendika yetkileri ücret farklılığına karşı olduklarını ve üyelerinin adalet için çalıştıklarını söylüyor ve üçret artışı talep ediyorlar. Avinor bu talepleri kabul etmiyor. Avinor’un Norveç’te işlettiği 46 havaalanı bulunuyor.
Rafineriler zorda
Ülkenin en büyük petrol rafinerilerinden Statoil için en önemli hava alanlarından biri olan Felesland havaalanının cuma günü kapanmasından sonra yine ikinci büyük önemle sahip Kristiansund havaalanın da kapanması Statoil/Hydro için sorun oldu. Grev nedeniyle bu havaalanlarından Kuzey denizine uçuş yapılamadığından, buradaki petrol rafinerilerinde çalışanlar evlerine gidemeyecek. Statoil yetkililerinin bu sorunu Brønnøysund havaalanı üzerinden telefi etmek istediği, ancak buranın kapasitesinin düşük olduğu ifade edildi. (Oslo/EVRENSEL)
Mahmut Algünerhan

Evrensel'i Takip Et