29 Nisan 2008 00:00

Radyoloji çalışanları risk altında

Radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin 8 saatten 9 saate çıkarılması İstanbul ve Kocaeli’nde yapılan açıklamalarla reddedildi. Çalışanların kanser riskinin artacağına dikkat çekilen açıklamalarda uygulamanın kabul edilmez olduğu bildirildi

Paylaş

Radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin 8 saatten 9 saate çıkarılması İstanbul ve Kocaeli’nde yapılan açıklamalarla reddedildi. Çalışanların kanser riskinin artacağına dikkat çekilen açıklamalarda uygulamanın kabul edilmez olduğu bildirildi.
İstanbul’da Türk Tabipleri Birliği Başkanı, Türk Radyoloji Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği ve SES tarafından İstanbul Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi. TTB Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Türk Radyoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Başak, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği Başkanı Nezaket Özgür ve SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli’nin katıldığı basın toplantısında kurumlar adına Muzaffer Başak, açıklama yaptı.
Açık kapatıyorlar
Başak, günlük 9 saat mesainin temel insan hakları olan sağlık ve yaşam hakkına, radyasyonla ilgili uluslar arası direktiflere, Avrupa Sosyal Şartı hükümlerine, Avrupa Sosyal Haklar Komitesi’nin kararlarına ve Uluslar arası Çalışma Örgütü sözleşmesine aykırı olduğunu vurgulayarak mevcut çalışma koşullarında hiçbir iyileştirmeye gidilmeden çalışma saatlerinin daha da arttırıldığının altını çizdi. Başak, çalışma saatlerinin yükseltilmesinin kanser riskini de artıracağını vurguladı.
Nezaket Özgür de Türkiye’de bir röntgen teknisyenine düşen hasta sayısının 10 bin 563 olduğunu söyleyerek, İngiltere de bu rakamın 3 bin 48, Hollanda da 3330, Almanya da 2711 ve Fransa da ise 2857 olduğunu belirtti. Özgür, radyoloji çalışanlarına yapılması yasal zorunluluk olan sağlık taramalarının yapılmadığına da dikkat çekti. Ayrıca Radyoloji departmanlarında ruhsatsız yerlerin var olduğunu söyleyen Özgür, ülkemizde teknisyen sayısının yetersiz olduğunu, bunu ise sağlık çalışanlarının çalışma saatlerini artırarak kapatmaya çalıştıklarını vurguladı.
Suç duyurusunda bulunulacak
Songül Beydilli ise, Sağlık Bakanlığı’nın düştüğü durumun üzücü olduğunu belirterek, bakanlığın kendi alanında hizmet veren personelinin sağlığını düşünmediğini söyledi.
Beydilli, radyoloji kliniklerinde kanser vakalarının ve ruhsatsız yerlerin olduğuna ilişkin bugün Haseki Hastanesi önünde saat 12.30’da basın açıklaması yaparak suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
Ayrıca, örgütler bugün saat 12.00’de Sağlık Bakanlığı önünde oturma eylemi ve basın açıklaması yapacaklarını duyurdular. (İstanbul/EVRENSEL)

Radyasyona maruz kalmak istemiyoruz
SES üyeleri ve radyoloji teknisyenleri çalışma saatleri ile ilgili kararı SEKA Parkı’nda çıplak ayaklarıyla protesto etti.
Kocaeli Devlet Hastanesi Radyoterapi Teknikeri Ümmü Alatlı, “radyasyona daha uzun süre mazur kalmak istemiyoruz. Çünkü radyasyon sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor, kan değerlerimizi düşürüyor. Kronik yorgunluğa ve dikkat dağınıklığına sebep oluyor. Kanser olma riski ve genetik bozukluk tehlikesi diğer insanlara göre çok daha yüksek” dedi. Tüm Radyoloji Teknisyenleri Derneği ve EMEP üyelerinin destek verdiği açıklamada Tüm Radyoloji Teknisyenleri Derneği Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu 3 Mayıs’ta Ankara da olacaklarını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Çernobil’den sesler

SONRAKİ HABER

Halk pazardan eli boş dönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa