11 Nisan 2008 00:00
ODTÜden Tuzla işçilerine destek
ODTÜde öğrenci toplulukları ve öğrenciler, Tuzla tersanelerinde yaşanan iş cinayetlerini gündeme taşımak ve tersane işçileriyle dayanışma içinde olmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor
ODTÜde öğrenci toplulukları ve öğrenciler, Tuzla tersanelerinde yaşanan iş cinayetlerini gündeme taşımak ve tersane işçileriyle dayanışma içinde olmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor. Dört öğrenci topluluğunun düzenlediği panelde Tuzla tersaneleri masaya yatırılırken, öğrenciler tersanelerde hayatını kaybeden işçi ailelerine destek olmak için kampanya başlattı. Sosyoloji Bölümünden araştırma görevlileri ve öğrencilerin başlattığı imza kampanyasına katılım hızla artıyor.
ODTÜ Siyaset Bilimi Topluluğu, Ekonomi Topluluğu, Sosyoloji Topluluğu ve Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler Topluluğunun ortaklaşa düzenlediği Tuzla Tersaneleri Gerçeği başlıklı panele, öğrenciler, araştırma görevlileri ve öğretim üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Panel, Tuzla Tersaneler Bölgesi İnceleme ve Araştırma Komisyonunun hazırladığı Tuzla tersaneleri belgeselinin gösterilmesiyle başladı. Panelde, Türkiye Sınıf Araştırmaları Merkezi araştırmacısı ve komisyon üyesi Nevra Akdemir, komisyon tarafından hazırlanan raporu aktardı.
Akdemir, Türkiyenin gemi inşa sanayisinde 2002 yılında 23üncü sırada olduğunu belirterek, Türkiyenin bu sektörde 2006 yılında 8inci sıraya yükseldiğini kaydetti. Türkiyede gemi üretiminin yüzde 90ının Tuzla tersanelerinde gerçekleştirildiğini ifade eden Akdemir, Türkiyenin gemi inşa sektöründeki rekabet gücünün ucuz işgücüne dayandığına dikkat çekti. Akdemir, maliyetleri düşürmek için tersanelerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını vurguladı. Siparişlerin artmasıyla birlikte çalışma hızı ve süresinin arttığını ancak tersane mekanlarının sınırlı olduğunu kaydeden Akdemir, bu koşullarda kazaların kaçınılmaz olduğunu söyledi. Akdemir, Tuzla tersanelerinin büyümesine paralel olarak, iş kazaları ve işçi ölümlerinin de arttığını dile getirdi.
Taşeronluk tetikliyor
Taşeronluk sisteminin iş kazalarını tetiklediğini kaydeden Akdemir, iş kazalarının asıl sorumlusunun tersane sahipleri ve onların hukuk dışı uygulamalarına göz yuman hükümet yetkilileri olduğunu dile getirdi. Akdemir, İş kazaları geliyorum diyor. Bunlara kaza demek mümkün değil. Bunlar iş cinayetidir dedi. Tersane işçilerinin yürüttüğü mücadele ve toplumsal baskı sonucunda bazı önlemlerin alındığını ancak bunların yetersiz olduğunu söyleyen Akdemir, Yalova, Gelibolu ve Kocaeli gibi yerlerde yeni tersaneler yapılmaktadır. Gereken önlemler alınmazsa, Tuzlada yaşananlar, buralarda daha ciddi biçimde yaşanacaktır uyarısında bulundu.
Öğrencilerin çalışma yaşamına girdiklerinde, tersanelerde yaşanan taşeronlaştırma, iş güvencesizliği, kayıt dışı istihdam ve işçi sağlığı gibi sorunlarla karşılaşılacağına dikkat çeken Akdemir, öğrencilerin işçilerle dayanışma içinde olması gerektiğini vurguladı.
Öğrenciler susmayacak!
Soru cevap bölümüyle sona eren panelin ardından, panele katılan öğrenciler, tersanelerde yaşamını yitiren işçilerin ailelerine destek olmak için bir kampanya başlattı. Limter-İş Sendikasının 19 Nisanda İstanbulda düzenleyeceği dayanışma etkinliğinin biletlerini satan öğrenciler, topladıkları parayı sendika vasıtasıyla işçi ailelerine ileteceklerini bildirdi. Öte yandan, ODTÜ Sosyoloji Bölümünden bir grup araştırma görevlisi ve öğrencinin başlattığı Tersane işçilerinin yanında yan yana. Alışmıyoruz, unutmuyoruz, susmuyoruz başlıklı imza kampanyasına katılım hızla büyüyor. Kampanyaya tersaneiscileriyleyanyanayiz.blogspot.com adresinden katılmak mümkün.
Ayrıca, ODTÜ Yapı Topluluğu ile Mimarlık Topluluğu, kentsel dönüşüme ilişkin belgesel ve sinevizyon gösteriminin de gerçekleştirildiği bir forum düzenledi. (Ankara/EVRENSEL)
Alışmıyoruz, susmuyoruz, unutmuyoruz
İmza kampanyası metninin satır başları şöyle: Tuzlada işçiler ölürken gemiler birer kara tabut olurken... acı bir kez daha belleğimizde yer açıyor kendine Bu yazı susmamaya, unutmamaya ve seyreylememeye dairdir... unutkanlıkla ayakta kalan bu ülkede, unutmayarak ayakta kalmaya bir davettir ki bu davet, emeğiyle geçinen herkese dairdir, anlatılan bizim hikayemizdir Biz, geride/gemide kalanlar, Tuzlada ölen tersane işçilerinin ardında kalanlar, işçilerin emek mücadelelerinin yanındayız Biz aşağıda imzası bulunanlar... Susmuyoruz... Unutmuyoruz... Bugün tersanede, yarın üniversitede, fabrikada, hastanede, başka bir gün sokak ortasında... Anlatılan bizim hikayemiz... Sermaye dolandıkça yerküreyi, kötürüm ettikçe kapitalizm yaşamlarımızı, kâr ve rekabet sarmışken dört yanımızı, dönmezken bu dünya emekten, ezilenden yana... dinlemek ve izlemek yetmiyor... yanınızdayız... yan yanayız. Hayal mi? Değil Biliyoruz!