24 Mart 2008 00:00

Hıfzı Topuz 85 yaşında

Gazeteci yazar Hıfzı Topuz’un 85’inci yaş günü, önceki akşam, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın düzenlediği bir etkinlikle kutlandı.

Paylaş

Gazeteci yazar Hıfzı Topuz’un 85’inci yaş günü, önceki akşam, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın düzenlediği bir etkinlikle kutlandı. Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü Fazıl Say Salonu’nda gerçekleşen ve Gülsen Tuncer’in sunduğu etkinlik TYS Genel Başkanı Enver Ercan’ın Hıfzı Topuz’a teşekkür konuşmasıyla başladı.
Engin Ayça ile Alberto Modiano tarafından hazırlanan, Hıfzı Topuz’un yaşamından kesitlerin ve röportajlarının yer aldığı film gösterimiyle devam eden etkinlikte söz alan eleştirmen - yazar Doğan Hızlan, Hıfzı Topuz’un romancılığının önemine vurgu yaptı. Hızlan, Topuz’un romancılığında bir tarih bilimciliğinin de söz konusu olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Türkel Minibaş ise Hıfzı Topuz’un her zaman ‘şunu da farkettiniz mi?’ diye soran ve “farketmediklerimizi farkettiren” bir yazar olduğunu belirtti. Minibaş’tan sonra söz alan yazar Hikmet Altınkaynak’ın, “Topuz’un, Sabahattin Ali’nin katledilişini belgesel roman niteliğinde sunması, Türkiye Edebiyatı’nın yüz akıdır. Bu roman, karanlıkta kalan acı gerçeklerin gün ışığına çıkmasını sağlayan bir belge niteliğindedir” şeklindeki konuşması izleyenler tarafından yoğun alkış aldı. TYS kurucularından ve Hıfzı Topuz’un yakın arkadaşlarından Demirtaş Ceyhun ise konuşmasında, Topuz’un ilk romanını 75 yaşında yazmasının ilginçliğine değindi. Prof. Aysel Aziz “Topuz, iletişimcilerin duayenidir. Türkiye’de iletişim bilimi ona çok şey borçludur” dedi.
Gecenin en dikkat çekici konuşmasını Topuz’un yakın arkadaşı tiyatro eleştirmeni ve gazetemiz yazarı Üstün Akmen yaptı. Akmen’in “Ben onu dinlemiyorum” başlıklı şiirsel bir dille yazdığı metin, izleyenler tarafından büyük alkış aldı.
Gecede Topuz’dan önce son konuşmayı araştırmacı yazar Öner Yağcı yaptı. “Hıfzı Topuz, Türkiye toplumunun bilgelerindendir. Sınırsız coğrafyalar, tarih sevdası ve özgürlük; işte bu üç kavram Topuz’un yapıtlarının temel taşıdır” diyen Yağcı’nın ardından, geceyi sunan Gülsen Tuncer, Hıfzı Topuz’u sahneye davet etti.
Öncelikle geceyi düzenleyenlere teşekkür eden Topuz “85 yaşımda böyle bir toplantının olması beni çok mahcup etti. Sıradan bir insanım” ifadesini kullandı. Topuz, “Her zaman sömürü düzenine karşı durdum. Anti - emperyalist bir duruşa sahip olmak için çabaladım. Ne Avrupa’yı yücelttim ne de Güney Amerika’yı hor gördüm. Diyalektik materyalizme inandım ve bu bana yön verdi” sözleri ayakta alkışlandı. Gülsen Tuncer’in Nazım Hikmet’ten şiirler okuduğu geceye sanatçı Cengiz Özkan, Şevval Sam ve Engin Arslan, Selami Akpınar, Ruhi Su Dostlar Korosu’ndan Karabey Aydoğan ezgileriyle, Troya Folklor Araştırmaları Derneği ise “İstanbul Karşılaması” adlı oyunları ve dans gösterileriyle renk kattı. Gece, TYS’nin Topuz’a verdiği plaket ve ödüllerle son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Türkçe’de Latin Amerika şiiri

SONRAKİ HABER

Muhalif tiyatrolar ve oyunlar çoğalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa