15 Mart 2008 00:00

AKP’ye kapatma davası


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” iddiasıyla AKP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.
Başsavcı Yalçınkaya, dün iddianameyi Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderdi. Anayasa Mahkemesi’ne 17 klasör halinde gönderilen dava dilekçesinde, AKP’nin iktidarı döneminde laiklik karşıtı eylemlerine yer verildi, AKP’nin temelli kapatılması istenerek yöneticileri hakkında siyasi yasak talep edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partisi hakkında açtığı kapatma davası haberini kurmayları ve bakanlarıyla yaptığı toplantı sırasında aldı. Yargıtay’ın kararı AKP Genel Merkezi’nde de şok etkisi yarattı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise kapatma davasını, “Meclis’te bu kadar çoğunluğu olan bir iktidar partisiyle ilgili bu talebin, Türkiye’ye ne kazandıracağını, ne kaybettireceğini düşünmek lazım” diye değerlendirdi.
‘İstikrar bozulur’
AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül ise AKP’nin kapatılması için hiçbir gerekçe bulunmadığını savunarak, davanın Türk siyaseti üzerinde uzun vadeli etkiler yaratacağını ve ülkedeki istikrarın bozulacağını savundu. AKP’nin büyük kitlelerin partisi olduğunu ifade eden Üskül, “Önemli olan yönetimin, grubun uygulamalarıdır. Partinin yaptıklarında ve söylemlerinde Anayasa’nın ortaya koyduğundan farklı bir uygulaması yoktur. Son Anayasa değişikliği söz konusu ediliyorsa, bu değişiklikte eşitlik ilkesine biraz daha vurgu yapılıyor. Bu değişikliğin laiklik ilkesine aykırı olduğunu iddia etmek hukuken doğru değil” yorumunda bulundu.
Süreç nasıl işleyecek?
Anayasa Mahkemesi, iddianameyle ilgili ön incelemeyi yapacak, iddianamenin kabulüne karar verilirse, ön savunmasını yapması için iddianame AKP’ye gönderilecek. Ön savunmanın Anayasa Mahkemesi’ne verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek.
Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, AKP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun, Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek.
AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. (HABER MERKEZİ)

‘Savcılar görevini yapmak zorunda’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, kapatma davasını, “Siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Ancak bir parti suç işlemişse, cumhuriyet başsavcısı da görevini yapmak durumunda. Bir iktidar partisinin bu duruma düşmesi büyük talihsizlik” diye değerlendirdi. Özyürek, “Umarım, iktidar partisi, bu davayı dikkate alarak Anayasa’nın temel ilkelerine, başta laiklik olmak üzere bağlılığını veya Anayasa’nın bu ilkelerine karşı çıkma tavırlarını tekrar gözden geçirir” diye konuştu.

DTP tepki gösterdi

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AKP’nin kapatılması istemiyle dava açılmasına tepki gösterdi. Türkiye’nin siyasi parti mezarlığına dönüştürüldüğünü belirten Kaplan, “Yüzde 47 almış bir partinin kapatılması demokratik topluma müdahaledir. Türkiye’nin gündeminden parti kapatma davalarının artık düşürülmesi lazım” dedi.

Evrensel'i Takip Et