04 Mart 2008 00:00
AKPnin örnek belediyeleri! - 2
Bir köşe başında oturan mahalleli kadınlar, Ne söylesek boştur, zaten kimsenin bir şey yapacağı yok. Bütün sokaklar yapıldı bizimki yapılmadı, elektrik lambalarının hepsi kırıktır, kimse ilgilenmiyor. Belediyenin halka hiçbir hizmeti olmamıştır
Diyarbakırda AKPli belediye başkanı olan bir diğer ilçe ise kente yarım saat uzaklıktaki Çınar. Çınar Belediye Başkanı Vecdi Arzu, 19 yıldır belediye başkanı. Kendisinden önce de 15 yıl babası belediye başkanlığı yapmış. ANAPlı olarak 3 dönem seçilen Vecdi Arzu, son seçimlerde AKPden aday olarak seçilmiş. AKP Diyarbakır milletvekillerinden birinin de belediye başkanının amca oğlu Kutbettin Arzu olduğunu hatırlatmakta yarar var.
Sel mahallesi çamur içinde
Çınar ilçesi Türkiye gündemine 2006 yılında yaşadığı sel ile girdi. Çınar ve Bismilde sel nedeniyle onlarca kişi öldü. Bilirkişi raporları sorumlu olarak belediyeyi gösterdi. Belediye başkanı hâlâ koltuğunda otururken, sel için hiçbir şey yapılmamış durumda.
Kendilerine konut verilmeyen selzedeler, sığındıkları çadırlardan evlerine geri dönmek zorunda kaldılar.
Sel bölgesi olan Cumhuriyet Mahallesindeyiz. Dizlerimize kadar çamura batıyoruz. Her yerde yıkıntılar, yamanarak yaşanır hale getirmeye çalışılmış evler var.
Adını yazmamızı istemeyen R.Ö. sel mağdurlarından. Duvarlar komple yıkıldı, evin tavanına kadar çamur doldu. Daha yeni yeni toparlayabildik. Kanalizasyon yok. Tuvalet pisliklerimizi her gün ellerimizle temizliyoruz diyor. Belediyeyi sorunca ise sinirleniyor: Belediye kendi keyfinde. 1 yıl geçmiş, yeni kepçe getirmişler, daha yeni kanalizasyon yapacaklar. Konut yapıyorlar, kendi adamlarını yerleştiriyorlar. Devletin verdiği 2 milyar 941 milyonla sadece kapı pencere, elektrik tesisatı yaptık ancak. İmara açılmaması gerekiyormuş, belediye başkanı imara açıp herkese satmış. Bizim tapumuzu da vermiyor belediye. Paramızla arsasını aldık, 8 yıldır tapularımız belediye başkanındadır. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.
Evsiz, eşyasız kaldık
Selma Yavuz ve ailesinin evi oturulacak durumda değil. Yine sel bölgesinde ev kiralamışlar: Hiçbir şey kalmadı geriye. Önce çadırda yaşadık. Şimdi kiraya çıktık. 3 milyar verdiler bize sadece, ancak eşyaları karşılar. Başbakan buraya geldiğinde benimle konuştu. Dedi Neyiniz eksikse gidin kaymakamlıktan alın ama kaymakam dedi Bir şey yapamayız...
Belkıs Karçı da evine geri dönenlerden. Sel sırasında hamile olan Karçı, çadırda doğurmuş kızını. O da yardım almadıklarını söylüyor: Evimizi, kocam sara hastası olmasına rağmen tek başına temizledi. Daha kanalları bile yapmamışlar, köprü yaptılar, bilmiyorum ne işe yarıyor.
Muhtar: Evi yıkılmış olana sağlam dediler
Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı İbrahim Temiroğluna ise sel mağduru Çınarlıların şikayetlerini sorduk: Sel mağdurlarından geçen sene bazı kişilere fazla yardım verdiler, bazı kişilere az verdiler. Bizim mahallede 13 kişiye TOKİnin evlerinden verilecek. Ankaradan mühendisleri geldi, onların raporuna göre evleri veriyorlar. Bedava değil. Şimdiye kadar bedava kime ev vermiş devlet? Bazılarının evleri tamamen yıkılmıştır ama mühendisin raporunda sağlam görünüyor. Birinin evi mesela tam derenin boyundadır, onun evini sağlam göstermişlerdir. Ama bazılarının da evleri yıkık değilken yıkık göstermişlerdir. İnsanlar muhtar böyle yapmış sanıyorlar. Günahı mühendislerin boynunadır.
19 yılda tek hizmet parke taşı
Mahallelerin durumunu görmek için dolaşmaya devam ediyoruz. Yenimahalleli Burhan Akboğa, musluk sularından pislik akmasından şikayetçi: Sularımız düzgün akmıyor, pislik geliyor hep. Kanalizasyon geliyor, ağaç köklerinin pislikleri geliyor. Şişelere doldurup belediyeye götüreceğiz. Parke taşları da bizim ta sokağın başına kadar gelmiş, bizim sokağa girmeden kesmişler. Yağmur yağınca çamurdan berbat oluyor her taraf. İsmi Yenimahalle ama hiç de yeniye benzemiyor. Çocuk parkı falan yok zaten Çınarda, park bulamazsın.
Bilirkişi belediyeyi suçlu buldu
Çınardaki sel felaketinde eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Şükrü Gülün açtığı tespit davasında, mahkemece tayin edilen bilirkişi, dere yatağına imar izni veren belediye ile yetersiz menfez yapan Karayollarını suçlu bulmuştu. Bilirkişi raporunda, Çınar Belediyesi sel felaketine maruz kalan bölgeyi imara açarken yeterli derecede jeolojik-jeoteknik araştırmaları yapmayarak Karayolları Bölge Müdürlüğü ile bu afetin yaşanmasında pay sahibidirler. Bilirkişi heyetimiz davalı kurumlar olan Karayolları ile Çınar Belediyesini bu nedenlerden dolayı kusurlu bulmaktadır denmişti.
Ancak Belediye Başkanı Vecdi Arzu ise Karayolları ve Devlet Su İşlerini sorumlu tutuyordu.
Çınar Meclis Üyesi: Belediye kapalı kutu
Belediye ile ilgili bir belediye meclis üyesinin söyledikleri de önemli. DTPli Çınar Belediyesi Meclis Üyesi Şerif Özmez, şu iddiaları gündeme getiriyor: Denetleme Kurulundayım ama belediyenin giderlerini göremiyorum. Kapalı kutu belediye. Bütçe nerelere aktarılıyor, ben belediye meclis üyesi olarak bilmiyorum. Feodal zihniyetin elindedir belediye. TOKİ sel mağdurlarına ev yapacak denildi.
50-60 mağdur olmasına rağmen Cumhuriyet Mahallesinden 10 kişiye kadar ev veriliyor sadece. Halbuki hepsine ev yapacağız denilmişti. AKPlilere verdiler evleri.
Park yok, çocuklar mezarlıkta oynuyor
Ramazan Dengiz
(DTP Çınar İlçe Başkanı)
35 yıldır iktidarların tek çalışmaları parke taşı döşemek olmuştur. Belediye 4 yıl 11 ay çalışmaz, son bir ay bütün gücünü seçimlere verir. Ekonomik güçlerini kullanırlar, halkın yoksulluk düzeyi had safhadadır; ev ev dolaşarak ihtiyaçları tespit ederler son bir ay. AKPli belediyeyi anlamak için Fatih Mahallesindeki mezarlığa bakmak yeterli. Mezarlık top sahasına dönmüş, bir de dini duygulara önem verdiklerini söylüyorlar. Çocuk parkı yok, çocuklar mezarlıkta oynuyor.
Ayağımızda poşetle okula gidiyoruz
En çok sorunun Fatih Mahallesinde yaşandığı söyleniyor. Fatihliler AKPye oy vermedikleri için hizmet alamadıkları görüşündeler. Bilal Akboğa, İlçe mezarlığına kimse sahip çıkmıyor, yarın öbür gün tanınmayacak hale gelecek burası derken, 13-15 yaşındaki genç kızlar Gurbet, Fadime Vesile ve Besnanın şikayetleri çok. Yollarımız çok kötü. Çamur oluyor yağmur yağınca, ayağımıza poşet geçirip öyle okula gidiyoruz. Yazın sularımız kesiliyor çok sık. Kışın da donuyor zaten diye anlatıyorlar. Bir köşe başında oturan mahalleli kadınlar ise Ne söylesek boştur, zaten kimse bir şey yapmıyor. Bütün sokaklar yapıldı bizimki yapılmadı, elektrik lambalarının hepsi kırıktır, kimse ilgilenmiyor. Belediyenin halka hiçbir hizmeti olmamıştır. Oy zamanı ne desek evet diyorlar ama sonrası boş. Seçimden önce de gelsinler, hal hatırımızı sorsunlar diye tepki gösteriyorlar.
Çınarlılar tarım işçisi
Köyleriyle 88 muhtarlığı 62 mezrası bulunan Çınarın nüfusu tarım işçiliği yapıyor. Çünkü ilçede büyük toprak sahipliği hakim. Halkın bu topraklarda çalıştığı söyleniyor. Kadınlar çoğunlukla pamuk çapalamaya gidiyorlar. Çınarda eğitim ise liseye kadar genelde. İlçedeki tek lise ihtiyacı karşılamıyor.
Belediye tapulara ortak
Mürşid Ekinci
Diyarbakır İl Genel Meclisi Üyesi
Çınardaki en büyük sorunlardan biri, Belediye Başkanı Vecdi Arzunun Çınarlıların tapularına ortak olmasıdır. Tapu müşterek hisselidir, birçok evde Arzunun da hissesi vardır. Bu yüzden tapu ondadır.
YARIN: Kulpta belediye ile Fethullah işbirliği içinde mi? Evleri yıkılan halk AKPli belediye ile davalık. Belediyeye yüz metrede foseptik kullanıyorlar.
Hazırlayan: Elif Görgü