28 Şubat 2008 00:00
Sağlık Mahallesi sağlıksız yaşıyor
Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte Çorlu Deresi kenarında kurulan Sağlık Mahallesinin sakinleri, sağlıksız ortam ve pis kokularla yaşamak zorunda kalmaktan şikayetçi
Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte Çorlu Deresi kenarında kurulan Sağlık Mahallesinin sakinleri, sağlıksız ortam ve pis kokularla yaşamak zorunda kalmaktan şikayetçi. Pis kokular ve kimyasal atıklarla birlikte yaşamalarına rağmen şimdiye kadar hiçbir önlem almayan yetkililer ve dereyi kirleten sanayi kuruluşlarına tepkililer.
Ağaç yaşamayan yerde insanlar yaşıyor
Deri fabrikalarının hemen etrafında kurulan ve altmış beş bin nüfusu olan Çorluya bağlı Sağlık Mahallesi derenin yaydığı pis kokular ve kimyasal atıklarla birlikte yaşamak zorunda kalıyorlar. Daha önce dere kenarının iki yakası da ağaçlarla doluydu. Deri fabrikaları buraya gelince ağaçlar ve otlar kurumaya başladı diyen 26 yıllık mahalle sakini Özcan Civik, kendisinin de daha önce yıllarca deride çalıştığını, deri fabrikalarının asit, krom ve zırnık gibi atıkların bütün canlıları yok ettiğini belirtiyor. Evinin derenin kenarında olduğunu söyleyen Civik rüzgarın olmadığı günler kokudan duramadıklarını, yazın sivri sinekten geçilmediğini belirtirken, Ben derede yüzdüğümü hatırlıyorum, şimdi çocuklarımızı dere kenarına sokmamaya çalışıyoruz. Ama hiçbir oyun parkları olmadığı için çocuklarla dere iç içe, nasıl engelleyebiliriz diyor.
Hastalar sokağa çıkamıyor
Özellikle yazın rüzgar olmadığında ve nemli havalarda deri fabrikaları ve derenin yaydığı kokudan durulmadığını belirten mahalle sakinlerinden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Ali Aykut, deri işçilerinin çoğunun mahallede oturduğunu, deri işçilerinin kokuya alışık olduklarını ama çocuklar ve hastaların etkilendiği belirtiyor. Mahallede astım, kalp rahatsızlığı ve bronşit olanlar, havanın ağır ve kokunun yoğun olduğu zamanlarda dışarı dahi çıkamıyorlar. Benim çocuğun bronşit, bazı günler dışarı çıkmayı bırak pencereleri dahi açamıyoruz diyen Aykut, deri fabrikaları, dere ve evlerin iç içe olduğu halde dereyi ıslah etme çalışması yürütmeyen ve fabrikaları denetlemeyen yetkilileri suçlarken, Sağlık Mahallesinin Çorlunun dışında olduğundan belediyenin hiç ilgilenmediğini belirtiyor.
Bürokratlar ellerinden aldı
Yıllar önce dere kenarında bağ ve bahçeleri olan mahalle halkının arsaları yeşil alan diye Milli Emlak tarafından ellerinden alınmış. Bu istimlaktan sonra buralar hiçbir yeşil alan olmadığı gibi asfalta yakın olan parsellere benzinlik gibi satış yerleri açılmış..
Doğma büyüme mahalleli olan Ahmet Kızıldere Arsalarımız istimlak edilince buradaki bağ ve bahçeler de yok oldu. Daha sonra Seyfettin Meriçin belediye başkanlığı döneminde araziler ucuz ucuz dericilere satıldı. O zamanlar halk 10 liraya alıyorsa, patronlara 1 liraya satıldı. Deri fabrikaları buraya gelince burada yaşanmaz oldu. Bu dereyi bu hale getiren, bizi bu koşullarda yaşamaya mecbur eden bürokratlardır. Balık tutup yüzdüğümüz dereye şimdi çocuklarımızı 50-100 metre yaklaştırmamaya çalışıyoruz dedi.
Dere kenarında oturanlar, içme sularını ya köylerden ya da yüzlerce metre uzaktaki doğal kaynaklardan temin ediyor. İçme suyu ihtiyaçlarını arabası olanlar köylerden, diğerleri uzaktaki kaynaklardan bidonlarla getiriyor. Kadınlar ise el arabaları ile her gün su taşıyorlar. (Çorlu/EVRENSEL)
Tuncay Sağıroğlu