18 Şubat 2008 00:00

İçki sınırı erkeklerde 21, kadınlarda 14 kadeh


Alkol bağımlısı olmamak için bir haftada geçilmemesi gereken içki sınırını açıklayan Doç. Dr. Kültegin Ögel, kontrollü içme programıyla insanların alkol bağımlılığından kurtulabileceğini söyledi.
Fazla kullanımıyla kişide hem ruhsal, hem de fiziksel pek çok soruna yol açan alkolü, bağımlı olmadan tüketmenin mümkün olduğunu söyleyen Bağımlılık Tanı ve Tedavi Merkezi’nden (BATEM) Psikiyatr Doç. Dr. Kültegin Ögel, “Kişi alkole bağımlı hale gelmeden kontrollü içmeyi öğrenebilir” dedi. Az miktarlarda da olsa sık sık alkol almaya başlayanlar, zamanla “Acaba fazla mı kaçırıyorum?” endişesiyle karşı karşı kalırken, yeni uygulanmaya başlanan ‘kontrollü içme programı’ ile bu şüpheyi taşıyanların bağımlı olması engellenmeye çalışılıyor. Bağımlılık ise ‘kişinin alkolü kontrol etmesi değil alkolün kişiyi kontrol etmeye başladığı nokta’ olarak tanımlanıyor.
‘Gençler daha da az içmeli’
Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği bir değerlendirmeye göre bir standart içkinin bir kadeh şaraba, bir küçük kutu biraya, yarım duble rakıya, cin, votka ya da viskiye eşit olduğunu anlatan Doç. Dr. Ögel, buna göre bir haftalık tüketim için üst sınırın erkeklerde 21, kadınlarda ise 14 standart içki olduğunu belirtiyor. Erkekler için haftalık 21 kadeh şarap ve 10.5 duble rakı üst sınır sayılıyor. Bu miktarın üstünde alkol kullanımının riskli olduğunu vurgulayan Ögel, “Ancak gençler için risk sınırı belli olmadığından gençlerin daha da az kullanması gerekir. Kişinin iki gün üst üste alkol almaması gerek. Beden alkolün zararlarını ancak iki gün içinde atabiliyor” şeklinde konuştu.
Kontrollü içmenin 10 yolu
Bir defada içilen miktar 4 standart içkiyi geçmemeli. Kişinin haftada 2 gün üst üste içmemeyi başarması gerekiyor. Alkolün yanında susatmayacak yiyecekler yenmeli, kuruyemişten uzak durulmalı. Alkol almadan önce mutlaka tok olunmalı. Bu, fazla alkol alımını kısıtlar ve alkolün kana karışmasını yavaşlatır. Alkol mutlaka bol suyla içilmeli. Bol su, alkolün vücuttan atılımını kolaylaştırır. Dolayısıyla ertesi gün ‘akşamdan kalma’ sendromu yaşanmadan daha rahat atlatılır. Her yeni kadehten önce bir bardak alkolsüz içecek alınmalı.
Alkollü bir içki almadan önce susuzluk başka bir içecekle giderilmeli. Susamamışsanız bile önce bir bardak alkolsüz içki içmelisiniz. Düşük alkollü içkiler tercih edilmeli. Rakı sulandırılarak tüketilmeli. İçki, küçük yudumlarla ve yavaş içilmeli. (TOPLUM -YAŞAM)

Evrensel'i Takip Et