04 Şubat 2008 00:00

Reno’ya dayanıklı robotlar alınacaktır

Geçtiğimiz günlerde Renault müdürü yaptığı açıklamada 2007 yılındaki artıştan ve kârlılık oranından bahsetti ve 2008 yılının önümüzdeki aylarında üretimin daha fazlalaşacağını, saatte 53 araçtan 60 araca çıkacağını belirtti

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde Renault müdürü yaptığı açıklamada 2007 yılındaki artıştan ve kârlılık oranından bahsetti ve 2008 yılının önümüzdeki aylarında üretimin daha fazlalaşacağını, saatte 53 araçtan 60 araca çıkacağını belirtti. Bu doğrultuda üretimde olan her bölüme gerekli bilgilendirmeler yapılarak, üretim süresini nasıl düşüreceği hakkında bilgiler verildi.
8 Ocak’ta Oyak Renault fabrikasına yeni genç işçiler alındı. İşe başladıklarında her birinin mutluluğu gözlerinden okunuyordu, kiminin evlilik hayali kiminin gelecek olarak gördüğü Renault, çalışmaya başladıklarında hayal kırıklığı yarattı.
Tarih 27 Ocak ve montaj bölümüne başlayan 150’ye yakın işçiden 90’a yakını ağır çalışma koşullarına dayanamayarak işten ayrıldılar. Oysa her biri ne hayallerle gelmişti, yine işsizliğin ortasında kaldılar. Bu koşullarda bu oluyorsa önümüzdeki aylarda bantlar hızlanınca kim bilir neler olacak?
Renault’da çalışanların robotlardan çok az farkı var, robotların etrafı tel örgülerle çevrili çalışanların ise değil insanlar robottan farksız bir şekilde çalışıyorlar. Hatta bazı bölümlerde robotlar eski sisteme dayanamadığı için iş sayıları azaltılıyor ama düşünebilen robotların ne iş sayısı azaltılıyor ne de maaşında bir iyileşme oluyor. Ama her seferinde Renault fabrikaları içinde örnek olarak gösteriliyor ve hata oranının en düşük olduğu fabrika olarak işaret ediliyor,
Yeni TİS sürecine girdik metal sektöründeki bu TİS dönemi bizler açısından çok önemli ve düşündürücü. Nedenine gelince son 10 yıldır metal işçisinin ücretleri her geçen gün eriyor işe yeni giren biri sosyal hakları olmasa neredeyse asgari ücret alıyor. İkincisi ise günden güne artan üretim dayanılmaz bir hal alıyor çalışma koşulları sağlıksız ve kuralsız bir şekilde işçiye dayatılıyor. İşe yeni girenlerin birçoğu dayanamayıp çıkıyor. Bu TİS döneminde işçiler şimdiden çay molalarında postalarında sözleşmeyi konuşuyorlar. Yukarıda bahsettiğim düşük ücret ve çalışma koşullarının ağırlığından dolayı şikayetçiler. Tabii ki sözleşme döneminin tartışılması olumlu bir gelişme çünkü yıllar sonra ilk defa sözleşmeden önce tartışmalar yapılmaya başlandı. Net olmasa da talepler ortaya çıkıyor. Enflasyon artı iyileştirme isteniyor ve bunun sözleşmeye konulması isteniyor Türk-İş’in araştırdığı yoksulluk sınırı ve açlık sınırı tartışılarak bunla Renault işçisi karşılaştırılıyor. Yeni giren işçilerle karşılaştırırlınca bunun altında olduğu ortaya çıkıyor. 1998 yılından beri ilk defa metal işçisinde bir beklenti ve hareketlenme var bunun en son örneği Renault’da görüldü 3 ay önce kötü çalışma koşullarına karşı montaj bölümünde 1.5 saat iş durdu, 1998’den beri ilk ciddi tepkiydi bu. Tepkiden Renault işçisi bir moral kazandı ve bu moral de sözleşmenin diğer sözleşmelerden farklı olacağını gösteriyor.
Renault’da çalışan bir işçi (BURSA)
ÖNCEKİ HABER

Çad’da Genelkurmay Başkanı öldürüldü

SONRAKİ HABER

Katil Rio Tinto Munzur’dan defol

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa