16 Haziran 2007 00:00

Filistin kördüğüm

Kardeş kavgasına 100’ü aşkın evladını veren Filistin’in Devlet Başkanı Mahmud Abbas, kanlı çatışmalar; Filistin yönetimi ve El Fetih kurumlarının birer birer düşmesinden sonra, hem Gazze hem Batı Şeria’da Olağanüstü Hal ilan etti.

Paylaş

Kardeş kavgasına 100’ü aşkın evladını veren Filistin’in Devlet Başkanı Mahmud Abbas, kanlı çatışmalar; Filistin yönetimi ve El Fetih kurumlarının birer birer düşmesinden sonra, hem Gazze hem Batı Şeria’da Olağanüstü Hal ilan etti. Abbas, “ulusal birlik” hükümetini lağvederek “geçiş dönemi” için OHAL hükümeti kuracağını açıkladı ve başbakan olarak Maliye Bakanı Selam Feyyad’ı atadı.
“Kararları kabul etmiyoruz” diyen Hamas ise Gazze’nin kontrolünü tamamen eline aldı. Abbas’ın kararından saatler sonra Gazze’deki son El Fetih kalesi; Filistin Devlet Başkanlığı binasını da ele geçirdiğini belirten Hamas, “Hükümetin görevi sürüyor” dedi.
Hamas’ın Gazze’de hakimiyetini ilan etmesine karşılık El Fetih de geleneksel olarak güçlü olduğu Batı Şeria’da Hamas üyelerine misilleme saldırılarda bulunuyor.
ABD ve AB memnun
Kararları okuyan Abbas’ın genel sekreteri önceki gün, tüm hükümlerin OHAL koşullarına göre uygulanacağını belirtti ve Abbas’ın, söz konusu kararları, “FK֒nün ve Filistin halkının tek temsilcisi” olarak imzaladığını söyledi. Abbas’ın yardımcısı Nebil Amr ise, Abbas’ın hükümeti kurma görevini dün akşam saatlerinde Feyyad’a verdiğini söyledi. Abbas’ın yardımcısı, atamadan önce Abbas’ın, “olası adayları görüşmek üzere El Fetih ve FKÖ yetkilileriyle toplantı yaptığını” da belirtti.
Abbas’ın kararlarla ilgili olarak ABD, Mısır ve Ürdün’ü haberdar ettiği de ifade ediliyor. Diplomatik kaynaklar Abbas’ın, OHAL ve hükümetin feshi kararlarını almadan önce ABD ve Ortadoğu Dörtlüsü ile görüştüğünü ileri sürdü. Zira ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Abbas’ı arayarak ABD’nin desteğini iletti. Görüşmenin, Abbas’ın kararlarından önce mi, sonra mı olduğu tam olarak bilinmiyor.
AB de, Abbas’a “desteğinin tam olduğunu” belirtti. AB Dönem Başkanı Almanya, “AB, Başkan Abbas’a desteğini bir kez daha yineler ve tüm tarafları Filistinlerin meşru lideri Abbas’ı desteklemeye çağırır” denildi.
‘Hükümetin alternatifi yok’
Hamas liderlerinden Sami Zühri ise Abbas’ın kararlarının “kabul edilemez” olduğunu belirtti ve “yasal dayanağının bulunmadığını” söyledi. Maliye Bakanı Feyyad’ın başbakan atanmasını da reddeden Zühri, söz konusu atamanın “tüm Filistin yasalarına karşı” bir hareket olduğunu söyledi.
Filistin Başbakanı İsmail Haniye de “birlik hükümetinin alternatifi olmadığını ve görevini sürdüreceğini” ilan etti. Abbas’ı “sonuçlarını düşünmeksizin çok hızlı karar vermekle” suçlayan Haniye, hükümetin, ilk kurulduğunda tüm Filistin halkında ve uluslararası camiada umut yarattığını, ancak bu beklentilere karşılık veremediğini ifade etti. Mekke ve Kahire’deki anlaşmalara bağlı olduklarını ifade eden Haniye, Filistin parlamentosunun demokratik bir seçimle işbaşına geldiğini ve hükümetin, Filistin iradesinin yüzde 96’sının desteğini aldığını da söyledi.
Gazze tamamen Hamas’ın
Hamas, Abbas’ın hükümeti feshedip OHAL ilan etmesinden saatler sonra Gazze’deki Devlet Başkanlığı Binası’nı ele geçirdi. Abbas’ın ise bu sırada Batı Şeria’daki Ramallah’ta olduğu öğrenildi. Böylece Hamas “kalesi” olarak nitelenen Gazze’ye tamamen hakim olurken, Fetih ise geleneksel olarak güçlü olduğu Batı Şeria’da konuşlanmaya başladı.
Gazze’de tüm kamu dairelerinde kontrolü ele geçiren Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Yardımcısı Musa Ebu Marzuk ise Gazze Şeridi’nin kendi denetimlerine geçmesinin ardından, Gazze’de statünün değişmeyeceğini, “İslami bir yönetim kurulmayacağını” açıkladı.
Hamas ayrıca, Gazze’nin Mısır’la sınırındaki geçiş noktasının kontrolünü almayı planladığını da belirtti. Gazze’de El Fetih ile Hamas arasında “arabuluculuk” yapan Mısır heyeti de bölgeden ayrıldı. Heyetin başkanı Burhan Hammad’ın, “Burada artık görevimiz kalmadı” dediği ileri sürüldü. (DIŞ HABERLER)
İsrail’in bahanesi hazır
Gazzeli Gazeteci Hazim Beluşa, kaos ortamını “The Guardian” gazetesine yazdı;
“Dün akşamüstü ateşlemeler azalmaya başladı. Camilerin hoparlörlerinden gelen gürültü savaşın gürültüsünden daha kötü; “Biz Hamasız. İzzettin El Kasım’ın Tugayıyız. El Fetih’i yeneceğiz. Gazze’yi hainlerden kurtaracağız.” Bu, hiç durmuyor. Fetihlilere sürekli “Teslim ol!” çağrıları yapılıyor. Teslim olurlarsa yaşayacaklar, olmazlarsa öldürülecekler! Silah sesleri biraz kesilince, pencereden dışarı bakıyorum. Sokaklarda arabadan ve insanlardan eser yok. Sadece Hamas’ın silahlı adamları yürüyor.
Dün bir süre için sükunet oldu, ama belli ki çok sürmeyecek. İsrail’in Gazze’ye saldırması için bahanesi artık hazır. Gazze, Hamas’ın kontrolünde oldukça İsrail’i kimse durduramaz. Bazılarına göre Gazze kendi içine kapatılacak. Ben kişisel olarak bunun bir felaket olduğunu düşünüyorum. Burayı terk edebilirim. (DIŞ HABERLER)
Livni: Uluslararası güç çatışmaya hazır olsun
Uluslararası kamuoyu Gazze-Mısır arasına uluslararası askeri güç yerleştirilmesi yönündeki İsrail önerisini tartışmaya devam ediyor. AB konuya halen “sıcak” baktığını belirtirken, İsrail ise olası birlikleri, “işgal gücü” olarak kullanma niyetinde.
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, söz konusu askeri gücün, Hamas ile çatışmaya razı olması gerektiğini söyledi. “Uluslararası gücün koşullarından söz edenler, bunun izleme gücü değil, Hamas ile karşı karşıya gelmeye, çatışmaya hazır bir güç olacağını anlamalı” diyen Livni, “İhtiyacımız, denetçilerin kendilerine gelip kaçakçılığı anlatmaları değil, durdurmaları” dedi. Gazze Şeridi içine uluslarası bir gücün konuşlandırılması olasılığını ise reddeden Livni, “Bunun uygun olacağını düşünmediğini, Gazze’deki çatışmaların bir iç sorun olduğunu” söyledi. Livni, “radikal unsurların tecridi, ılımlıların teşviki yönündeki İsrail stratejisine destek” çağrısında da bulundu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Fransa’da ikinci tur yarın

SONRAKİ HABER

SOL AÇIK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa