Patron ve müdür el ele haydi sömürüye!!!
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) işbirliği ile yürütülen “Mesleki Eğitim İçin El Ele” projesinin imza töreni 14 Şubat 2012 tarihinde MÜSİAD Genel Merkezi`nde yapıldı. İstanbul genelinde 19 okul ile başlatılan bu proje kapsamında patronlar ve okul m&uu
Törende bir konuşma yapan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100.yılında 500 milyar dolar ihracat yapacak bir ülke olmayı düşünüyorsak bunun altyapısını şimdiden kurmalıyız. Bunun başında da insana yapılan yatırımlar geliyor. Eğer biz gençlerimizi geleceğin sektörlerine yönelik ihtiyaçları karşılayacak şekilde yetiştiremezsek, hedeflerimize ulaşmak, hayalden öteye gitmeyebilir. Bu nedenle işte bugün burada startını verdiğimiz proje, bu altyapının bir nüvesini oluşturmaya yönelik bir çalışmadır.” dedi.
AMAÇ ÖĞRENCİLERİN İSTİFADE ETMESİ?
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız konuşmasında, mesleki eğitimde özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinin temel stratejileri olduğunu belirtti. İmzalanan protokol sayesinde öğrencilerin işbaşında eğitim imkânına kavuşacaklarını belirten Yıldız şöyle devam etti: “Genel anlamda teorik dersleri yaşayarak, uygulayarak öğrenmeye fırsat veren yeni bir temel yaklaşımımız söz konusu. Mesleki anlamda temel eğitimlerin verileceği ve işletmelerin birer laboratuar olacağı bir projeye start veriyoruz. Artık öğrencilerimiz eğitimlerin teorik kısımlarını okullarda, uygulama kısımlarını işyerlerinde öğrenecekler. Özel sektörün tecrübelerinden öğrencilerimizin istifade etmesini istiyoruz. Bu anlamda, sektörde iyi işler yapan her kurum, okullarımızın hamisidir.”
O ZAMAN SORUYORUZ
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, insana yatırımdan bahsetmiş. Sormak lazım; neredeyse her gün yaralanma ve ölüm haberlerinin geldiği meslek liseleri için gerçekten insani yatırımlardan mı bahsediyor yoksa T.C’nin 100. yılında 500 milyarlık bir servete kavuşmak için gerçekleşecek yatırımlardan mı? Atölyelerde baret, yalıtkan ayakkabı ve eldiven gibi güvenlik önlemlerinin alınmamasından dolayı canlarından olan meslek liselilerin daha 16-17 yaşında ölen gençlerin ve ölmeye aday olan gençlerin durumları ne olacak diye soruyoruz?
Açık açık konuşmuş artık patronlar 12. sınıfta 3 gün staja gelen öğrenci -yani ucuz işçi- yetmiyor demiş. 10. sınıf itibarı ile fabrikalarda uygulamalı eğitime geçilmeli demiş. Bizlerin fabrikalara uygulamalı eğitim alacağımız bahanesiyle bizleri 10. sınıf itibarı ile fabrikalara yönlendirecekler. Yani MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın (patronların) 500 milyarlık hedefi için piyasanın ucuz işçi kaynağı daha da zenginleştirilmiş olacak. 12. sınıfta staja giden öğrencilerin fabrikalarda yaşadıkları, alanları dışında işlerde kullanıldıkları, aldıkları ücret ve çalışma koşulları ortadadır. Aç gözlüler (patronlar) bununla da doymamış daha fazla kar uğruna böyle bir proje ortaya atarak okulda verilmesi gereken uygulamalı eğitimi kendi fabrikalarında verilmesinin önünü açmaya çalışmaktadır. Bunu başarırlarsa ki eğer meslek liseliler uygulamalı eğitimi fabrikalarda almaya başlayarak daha teorik olarak bilgi edinemeden piyasada genç yaşta işçi konumuna getirilecek alacakları ücrette bugünün staj ücretlerini geçmeyecektir.
ÖĞRETMENLER İŞLETMELERDE EĞİTİLECEK
‘Mesleki Eğitim İçin El Ele’ projesi ile MÜSİAD Üyesi işletmeler ile Meslek Liseleri, işbirliği yaparak meslek dersi öğretmenlerinin sanayide kullanılan teknolojiyi aktif olarak gözlemleyip, edinimlerini meslek liselerin de eğitim gören öğrencilere aktarması, karşılıklı imkanları birleştirerek sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini temin edebilmek için işbirliği yapılması, öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitimi alacakları iş yerlerinin sağlanması amaçlanmaktadır. Öğretmenler kendi işlerini yapamayacak duruma getirilerek, patronların istedikleri ihtiyaç duydukları öğrencileri yetiştirmekle meşgul olacaklar artık. Meslek liseleri her gün yapılan saldırılarla patronların ucuz işçi havuzu haline getirilmiş ve bu havuz daha da genişletilmeye çalışılmaktadır.
Bu yaşananlara karşı yapılması gereken biz meslek liseli öğrencilerin başta staj sömürüsüne karşı birleşmek. Bizler de bu taleplerimiz etrafında Emek Gençliği’nin “İş ve Eğitim Hakkı, Barış ve Özgürlük” şiarıyla gerçekleştireceği 6. Konferansın da buluşacağız.