12 Mart 2007 00:00
En asil duygunun insanı!
İzmir Fuarının 5 giriş kapısından biri olan 26 Ağustos Kapısı'nın tam karşısında bulunuyor "26 Ağustos Taksi Durağı". Uzun söğüt ve karabiber ağaçlarının gölgesindeki taksi durağı, küçük bahçesindeki çiçekler, onların dibine kıvrılıp uyuyan kediler ve şirin kulübesi ile bir ucu Alsancak Garı'na çıkan Ziya Gökalp Caddesi'nin fuarla kesişme noktasında yer alıyor. Her zaman 3-4 taksinin beklediği durağı diğerlerinden ayıran özelliklerden birisi ise durakta bulunan Atatürk büstü.
Büstün mermer kaidesinin üzerinde Atatürk'e ait olduğu söylenen şu sözler yazılı: "Türk şoförü en asil duygunun insanıdır. k. atatürk." Sözün Atatürk'e ait olup olmadığı tartışmalı ama duraktaki şoförler sözün Atatürk'e ait olduğundan eminler neredeyse.
Ufuk Keskin, Atatürk'ün kendi şoförü olan Muhittin'e söylediği sözlerin daha sonra bu hale geldiğini anlatıyor: "Aslında sözün orjinali, Muhittin en asil duygunun insanıdır imiş. Muhittin İzmirli zaten, geçen yıllarda öldü. Bu söz daha sonra böyle olmuş" diyor.
Erbakan ve Çiller'e inat
Sözün kendisi kadar bu satırların bulunduğu Atatürk büstünün yapılmasının da ilginç bir öyküsü var. Yıllardır bu durakta taksicilik yapan Ufuk Keskin'den dinliyoruz öyküyü: "Erbakan-Çiller hükümeti dönemleriydi. Ülkenin birçok yerinde eylemler yapılıyordu. Ben de katılıyordum bu eylemlere kendi mahallemde.
Durağa Atatürk büstü yapılması fikri ise kızımdan çıktı. Tüm maliyeti ve işçiliğini kendimiz yaparak Cumhuriyetin 75. Yılında diktik bu büstü. Açılışını da zamanın bakanı Işılay Saygın'a yaptırdık."
Durağın, Basmane'deki eski garajda bulunan taksi durağından sonra İzmir'in en eski duraklardan birisi olduğunu söyleyen Keskin, Atatürk büstünün yanı başına dikilen, üzerinde çoğu Keskin soyadlı isimlerin olduğu levhayı göstererek "Burası bir aile durağı oldu adeta. Ben buraya geldiğimde çok küçüktüm. Babam işletiyordu taksiyi o zamanlar. Sonra ben de yüksek okula gitmek yerine baba mesleğine devam ettim" diyor.
Söyledi mi söylemedi mi?
26 Ağustos Taksi Durağındaki şoförler, sözün Atatürk'e ait olduğundan emin görünseler de yaptığımız kısa araştırma, bu konunun bir hayli tartışmalı olduğunu ortaya koydu. İnternet ortamındaki tartışmalarda, kimileri sözün yüklendiği olumlu anlama dikkat çekerek önemli olanın, Atatürk'ün söyleyip söylememesi değil taşıdığı anlam olduğunu dile getiriyor. Kimileri ise buna benzer her sözü Atatürk'e mal etmeye tepki gösteriyorlar. "Atam, izindeyiz!" yazısının altına bile Kemal Atatürk diye imza yerleştirildiği hatırlatılıyor. (İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir
Evrensel'i Takip Et