5 Mart 2007 00:00
Medyadan Evrene sınırlı destek
GÜNÜN YAZILARI
Emin Çölaşan: Vatana ihanet bu değil de nedir? Ve Kenan Evren bu işe 90 yaşında nasıl alet olmaktadır? DTPnin, Kürtçülerin bile sözünü etmekten ürktüğü konuyu nasıl dile getirmiştir? (Hürriyet)
Mehmet Y. Yılmaz: Bu konudaki bilgisi emekli kahvelerindeki sohbetlerden ibaret. O zamanki engellemesine bakarak Turgut Özalı rahmetle anmak gerekiyor! (Hürriyet)
Melih Aşık: Demeciniz ABD talimatıyla Kürt devletine omuz veren AKPye çok güzel destek oldu Paşam... (Milliyet)
İlhan Selçuk: Bir Kenan Evren eksikti.. Curcunaya o da katıldı.. Paşa federatif devlet mi istiyor? Aferin.. Yaş 90!.. Ne gelir insanın aklına? İyi şeyler gelmez!.. (Cumhuriyet)
Deniz Som: Bay Kenan sayesinde ABDnin planı ile yüzleşelim: Kürdistan kurulmuştur, sırada Türkiyenin eyaletlere bölünmesi vardır. (Cumhuriyet)
Behiç Kılıç: Marmaris ressamı, giderayak gözünü Nobele dikmiş olacak ki, Türk Milletinin kanını beynine sıçratacak demeçleri ardı ardına veriyor! (Tercüman)
Serdar Turgut: Evrenin de bir oyuncu olarak ortaya çıkması sadece komik değil trajik de... Bay Evren ciddi biçimde bunamaya başlamış. (Akşam)
Şakir Süter: Paşam, paşaaam... 48 saattir Apoyu ve DTPlileri sevindirip, bölücülere bayram ettirdiğiniz yeter. (Akşam)
Taha Akyol: Kenan Evren de bölücü oldu! Amerikalılar Kenan Evrene dün Türk-İslam sentezini, bugün eyalet sistemini söylettiriyor! Dün Diyarbakır hapishanelerinde işkencecilerle PKKyı semirtti, şimdi eyalet sistemini sunuyor onlara!
Melih Aşık: Kenan Evren, Kürtlerle kardeşçe geçinmeliyiz, diye herkese öğüt verdi birkaç gün önce... Bir okurumuz soruyor: - Yahu aynı Kenan Paşa değil miydi Kürtlerin Kürtçe konuşmasını bile yasaklayan? Öyleydi. (Milliyet)
Hasan Cemal: Evet, kimse kızmasın Evren Paşaya, çünkü doğruları söylüyor. Kızmak yerine soğukkanlı ya da kurmayca düşünmek daha isabetli bir tercih olur. Evren Paşanın da hakkıdır değişmek... (Milliyet)
Mehmet Ali Birand: Sayın Evrenin ileri sürdüğü görüşlerin bazılarını, özellikle de Türkiyenin eyaletlere ayrılması ve Kürtlere de bir eyaletin bırakılması ile ilgili görüşlerine katılmıyorum. Ancak bunların Türkiyede artık tartışılması gerektiğine inanıyorum. Hem de korkmadan konuşabilmeliyiz. Şimdiye kadar bir bölümümüz karnımızdan konuştuk. Zaman zaman gereksiz milliyetçilik gösterisine girdik. Oysa, iyi ve kötü yanlarıyla tartışılabilse, resmi ideolojinin dışına çıkan her tartışmaya ceza vermesek, toplum ne iyi neyin kötü olduğunu daha iyi anlayacaktır. Asıl, tartışılandan değil, tartışılmayanlardan korkmamız gerekir. (Posta)
Oktay Ekşi: Eyaletlere bölünmüş Türkiyenin ulusal birlik ve bütünlük anlayışı bundan zarar mı görür, yarar mı, sorusunun yanıtını bilmek lazım. Yara olmayan yeri kaşıyıp yara yapmak doğru mu değil mi bir de onu düşünmek lazım. (Hürriyet)
Ertuğrul Özkök: Öteki gazetelerde çıkan yazılara, siyasi parti temsilcilerinin verdiği demeçlere bakıyorum. Yüzde 90ı bu görüşe karşı. Hatta şiddetle karşı. Bu görüşü ortaya atan eski Cumhurbaşkanı Kenan Evrenin yargılanmasını isteyenler bile var. Bütün bunlara bakınca ne düşünüyorum? Ben yanlış düşünüyormuşum mu diyorum? Hayır... Sadece şunu düşünüyorum: Demek ki henüz bunu tartışacak duruma gelmemişiz. Ama şunu da düşünüyorum: Bir gün bunu mutlaka tartışacağız. (Hürriyet)
İsmet Berkan: Türkiyede böylesi bir reformu yapacak siyasetçi bulmak imkânsız gibi bir şey. O yüzden, Türkiyenin bir gün eyalet sistemine geçmesi de, bence imkânsıza yakın. Peki geçmeli mi? Bence çok da gerekli değil. Bana göre gerekli olan, yerele gerçek anlamda yetki devretmek ve şehirlerin insaf ölçüleri içinde birbirleriyle ekonomik rekabetini kolaylaştırıcı önlemler düşünmek. (Radikal)
Perihan Mağden: Özgüven fazlalığından çatlamasına ramak kalmış Bu Saygın Emekli Diktatör, son savurmasıyla da bambaşka 1 şey kast ediyor, pek tabii ki. Kimi Amerikan reçetelerini de yalan yanlış okuyup ortaya kendi sonnn mücverini kızartan bu şahsı ısrarla yanlış anlamanın, gündem kaydırmacadan başka bir karşılığı olamaz. Ve tabii (emekli de olsa) diktatör şakşakçılığından. (Radikal)
Şahin Alpay: İnsanlar eleştirel aklı kullanarak, tecrübelerden yararlanarak, yanlışları terk edip doğru fikir ve çözümleri benimseyebilir. Buna imkân veren rejimin adı da, özgürlükçü ve çoğulcu demokrasidir. İnsanlar, kimilerinin sandığı gibi yanlış fikirleri zora maruz kaldıklarından ya da asker sopasıyla terbiye oldukları için değiştirmezler. Tam tersine, insanları yanlışlarda ısrar ettirmenin en etkili yolu, baskı, zor ve sopadır. (Zaman)
Yılmaz Özdil: Memleket 8 oldu... Bölücüler 4 köşe... Picasso tablosuna bakıp, bunu ben de yaparım diyen Kenan Evren, meğer, ABD haritasına bakıp, bunu ben de yaparım demiş. (Sabah)
Fatih Altaylı: 8 olmaz da, 4 olur, 4 olmaz da 11 olur. Hatta belki hiç olmaz. Sonuçta bu bir fikir. Türkiyeyi düşünen insanlar, fikirlerden korkmak yerine, bu fikirleri tartışmalı, hesaplamalı. Ama korkmamalı. (Sabah)
Ümit Özdağ: Türkiyenin devlet ve millet bütünlüğünü korumak iddiası ile darbe yapan ve bu iddia ile Türk milliyetçilerini idama yollayan bir kişinin bugün Türkiye eyaletlere bölünebilir diye konuşması, Türk milletine, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesine, Atatürke, millî devlete ve anayasaya, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve şehitlerimize ihanettir. Bu ihanetin eski Cumhurbaşkanı tarafından yapılması ihaneti ortadan kaldırmaz daha da ağırlaştırır. (Yeniçağ)
İlhan Selçuk: Türkiye üzerine bir oyun oynanıyor... Oyuncular.. Aktörler.. Aktrisler.. Alaturka oyuncular.. Alafranga olanlar.. Al birini, vur ötekine!.. Kenan Paşa gibi 12 Eylülde yaptıklarıyla Türkiyenin canına okumuş bir oyuncunun medya marifetiyle yeniden sahneye çıkartılması oyunun bir parçası mı?.. (Cumhuriyet)
Evrensel'i Takip Et