28 Şubat 2007 00:00

kış hastalıkları

Reçetesiz satılan sinüs ilaçlarının uygun bir tanı konulmadan kullanılmaması gerektiğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Mahmut Noberi sinüzitin tedavisi hakkında genel bilgi verdi.

Paylaş

Reçetesiz satılan sinüs ilaçlarının uygun bir tanı konulmadan kullanılmaması gerektiğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Mahmut Noberi sinüzitin tedavisi hakkında genel bilgi verdi.

Sinüzit olan hastalara uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir? Tedavisi nasıl olur?
Tedavi teşhis ile bağlantılı olacaktır. Enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale bazen de her ikisi birden gerekebilir. Akut sinüzit çoğunlukla antibiyotik tedavisine yanıt verirken kronik sinüzit için genellikle cerrahi müdahale gerekmektedir. Son yıllarda uygulanan Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) bu hastalıkların çözümünde uygulanan basit bir tekniktir. Sonuçlar oldukça başarılıdır. Sinüzit tedavisinde burun içi hijyenin sağlanması önemlidir.
Bu amaçla eczanelerde satılan hijyeni sağlayıcı ilaçlar kullanılabileceği gibi evde hazırlanabilen karbonat ve tuz karışımları da kullanılabilmektedir. Bunun dışında tedavide yeri olan ilaç grupları şunlardır: Antihistaminiklerr, dekonjestanlar, ekspektoran öksürük şurupları, ağrı kesici ve ateş düşürücüler antibiyotikler topikal steroidler.

Tedavinin amacı nedir?
Sinüzit tedavisi sağlanarak etmen olan majör faktörler elimine edilebilir. Sinüs fonksiyonlarının düzelmesi sağlanarak daha rahat nefes alma, koku alma sağlanır. Rahatsızlık veren belirtiler ortadan kaldırılır (48-73 saat). Kafa içinde oluşabilecek başka komplikasyonların (sorunların) oluşumu, sinüzitin kronikleşmesi ve sekel (iz) kalması engellenir.

Ameliyat çözüm müdür? Ameliyat sonrasında sinüzitin tekrarlama ihtimali var mıdır? Ameliyatın riskleri nelerdir?
Her sinüzit ameliyat edilmez. Akut sinüzitlerin büyük çoğunluğu ilaç tedavisine iyi cevap verir. Kronik ve tekrarlayan sinüzitlerin altında yatan neden tam ve doğru olarak saptanamamalıdır. Burun, sinüs drenaj kanalları ve genizi tıkayan-daraltan patolojilerde, bunu ortadan kaldırmaya yönelik ameliyat en iyi çözümdür. Modern sinüs cerrahisinde sinüs ameliyat edilmez. Sinüsün drenajını bozan patoloji ameliyat edilir. Tekrarlayan burun poliplerinde, ameliyat sonrası yeniden polip oluşursa, sinüzit de oluşabilir. Ameliyatın hayati tehlike yaratan bir riski olmamakla birlikte nadir komplikasyonlar oluşabilir.

Sinüziti olan kişilerin dikkat etmesi gereken konular nelerdir?
Sinüziti olan hastaların nezle, grip gibi viral hastalıklardan korunması gerekir. Bu tip etkenlerden korunmak zor olduğundan grip aşısı denenebilir. Alerjik riniti (saman nezlesi) olanlarda alerji kontrol altında olmalıdır. Bilinenin aksine ıslak saçla sokağa çıkma sonrası oluşan başağrısı, sinüzitten çok, baş derisinin üşümesi sonucu oluşan nevralji veya kas gerilim ağrısıdır. Ancak, üst solunum yollarının enfeksiyonu sırasında üşütmek sinüzit oluşumunu kolaylaştırır. Tekrarlayan sinüziti olan hastaların havuza girmeleri sakıncalıdır.
(Haftaya mevsimsel depresyon nedir? Tedavisi nasıl olur?)
Hazırlayan: Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Kadınlar sağlığınıza dikkat!

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa